Aktywny tryb życia, fit, zdrowe odżywianie - porady i inspiracje!
przedwczoraj o 14:24
przedwczoraj o 13:02
Wyjazdy online - gdzie warto szukać wakacji?
przedwczoraj o 12:56
4.10 o 22:20
4.10 o 14:56
4.10 o 14:42
23.03 o 21:31
14.01 o 21:11
Opinie o vericaust- sposoby na kurzajkę! Helpp!
7.11 o 21:08
22.02 o 11:27
22.11 o 7:02
23.10 o 13:27
Gwara :-D
To ja na przykład jestem z centrum podkarpacia a mój facet spod lubelskiego, niby różnica 60 km a na niektóre rzeczy mówi się inaczej. Na przykład dla niego śpiochy w oczach to kipry albo na takie kudełki na skarpetkach czy na materiale mówi dziuki szczypiorek to dla niego dudki a nie znał słowa droczyć się
Cytat
galka92
mój chłopak, z którym jestem już dwa lata jest z Przemyśla, przeprowadził się po 13 latach mieszkania tam i poznalismy się w miescie, w ktorym dzis oboje mieszkamy. Mimo, że Przemysl od Rzeszowa nie lezy niewiadomo jak daleko, bywaly momenty, w ktorych kompletnie go nie rozumialam, przykladowo (rozmowa na gg)
On: oo co łach poleciał ostatnio na imprezie.
Ja: jaki łach?
On: noo .. śmieszny, a jaki.
Ja: ale dlaczego śmieszny? jak wyglądał?
Dopiero później dowiedziałam się, że łach to po prostu coś śmiesznego, a dla mnie łach to stary ciuch, teraz biorac to pod uwagę, przeczytajcie tą rozmowę jeszcze raz hehe
Albo kiedyś też napisał mi cos typu, że się ryje. Kompletnie nie wiedzialam o co mu chodzi, bo ryc to sie mozna przed siebie miedzy ludzmi albo w kolejke, a u Niego słowo 'ryję się' oznaczało po prostu to, że pomylił się piszac czy mowiac cos, czyli inaczej porył się.
Ładnie mozna sie posmiac jak ktos mowi takimi innymi słowami
To nie jest gwara, to jest slang młodzieżowy.
Cytat
anne_agathe
To ja na przykład jestem z centrum podkarpacia a mój facet spod lubelskiego, niby różnica 60 km a na niektóre rzeczy mówi się inaczej. Na przykład dla niego śpiochy w oczach to kipry albo na takie kudełki na skarpetkach czy na materiale mówi dziuki szczypiorek to dla niego dudki a nie znał słowa droczyć się
to dziwne ja jestem z Lubelskiego i pierwszy raz słysze słowa KIPRY czy DZIUKI, DUDKI?!?!?! a słowo droczyć się jest mi znane.
Cytat
oluszkap
Cytat
anne_agathe
to dziwne ja jestem z Lubelskiego i pierwszy raz słysze słowa KIPRY czy DZIUKI, DUDKI?!?!?! a słowo droczyć się jest mi znane.
Tak samo jak ja Może to zależy od regionu województwa. Mój chłopaka jest z Opolskiego i z jego ust oraz z ust jego znajomych, rodziny słyszałam cuda.
Oluszkap to tak samo jak ja, też jestem z /lubelskiego i pierwsze słyszę o takich zwrotach może On jest z innego Lubelskiego :pCytat
oluszkap
Cytat
anne_agathe
a Ja jestem z Kaszub ; )) . NO i może niektórzy nie zdają sobie z tego sprawy ale Kaszubski to nie gwara tylko język ; )).
U nas nie mówimy TAK tylko JO ;p.
No i jak się jedzie gdzieś w świat to czasem ciężko sie przestawić na TAK hehe
a tu kilka zwrotów w j. kaszubskim ; ]]
Weże halaj mnie jaci frysztyk, białko ! - weź przynieś mi coś do jedzenia, kobieto !
Jako tero je głedzena ? - która godzina?
Dzisu je czysto fejn wiodro - dzisiaj jest ładna pogoda
; DD
he he ja tez nie słyszałam wiec .....Cytat
monika_psujek
Oluszkap to tak samo jak ja, też jestem z /lubelskiego i pierwsze słyszę o takich zwrotach może On jest z innego Lubelskiego :pCytat
oluszkap
Cytat
anne_agathe
Cytat
lilthug1
tej - to taki hm.. nie wiem jak to nazwać takie jakby "ej", często zdanie zaczyna się "tej, a ty jak się czujesz.." itd
Chłopak tak często zaczynał a ja zawsze myślałam,że to jego wymyślone takie
AsiuniaRuda-bo to się nazywa Pokal,więc nie tylko u was tak mówią
ja jestem ze świętokrzyskiego, mieszkam tu od 3 lat i nadal nie mogę się przyzwyczaić do słówka dzi to jakby wyraz zdziwienia.
Często się tu też słyszy wyrazy w stylu kszoki zamiast krzaki, dziecioki, zamiast dzieci itd ;D
No i rozwala mnie chódź, wchódź, przechódź....
Wcześniej mieszkałam w warmińsko-mazurskim, niedaleko pomorskiego gdzie ciągle słyszałam wspomniane już laczki czy pyrki