gorący temat
Jak często jeździcie na wakacje?
12 minut temu
dzisiaj o 10:59
dzisiaj o 10:36
dzisiaj o 10:22
dzisiaj o 10:10
29.01 o 13:58
Najpiękniejsze smutne piosenki
8.08 o 11:52
27.01 o 19:01
Pomocy! Ból zęba - domowe sposoby
16.11 o 13:39
24.01 o 9:48
Gwara :-D
Cytat
adzia
Cytat
niema2010
Cytat
adzia
a kiero zgodnie co to je szmyrkyjza?
serek do smarowania?
no rychtyk widza ze mom do czyniynio ze swojskom dziołszkom
niestety tu sie odezwała moja znajomość niemieckiego a nie śląskiego pogodać se pogodom, ale nad trza było trocha pomyśleć hehe
gwara nie jest niczym zlym to jest nic innego jak przynaleznosc do danego regionu na calym swiecie ludzie maja swoje slangi , gwary i nikt z tego sie nie wysmiewa . co do slow gwarowych to ja znam kilka
poznan : pyry ( ziemniaki ), szneka z glanzem ( drozdzowka z lukrem ) , gzik ( twarozek)
kujawsko- pomorskie laczki ( kapcie ) , gwiazdor ( mikolaj) , haczka ( motyka), na szage ( na skroty )
Cytat
pati0i0
jeszcze spotkałam się z określeniem które mnie dosyć zdziwiło ' pyry' na ziemniaki. Kartofle to bardziej się spotkałam ale pyry mnie zaskoczyło ;d
pyry, pyry hehehe "poznańskie pyry"
powiedz dziś mamie czy są pyry na obiad, ciekawe czy zgadnie cóż to takiego, hihi
Cytat
kassiuniaa226
Cytat
razdwapiec
Cytat
morbidaniolek
to ,ze ktos mowi gwara, to zaden powod do dumy... wykształceni ludzie nie uzywaja gwary...
Z warszawy jestes?
Ja tez gwary nie uzywam i mowie po polsku ale lubie czasem posluchac jak inni mowia swoim jezykiem
ja sie podpisuje pod tym co pisała razdwapiec dlatego ze kazdy ma prawo mowic tak jak '' mu jezyk w gebie urosl''- takie sie na sląsku mowi o ludziach ktorzy mowia po slasku i nie wstydza sie swojej gwary. Oczywiscie ze wszystko ma swoje granice ze np w urzedzie czy sadzie powinno sie mowic po polsku, natomiast w gronie swoich najblizszych zadnym wstydem nie jest mowienie gwara
I nie rozumiem dlaczego napisalas morbidaniolek ze ludzie niewyksztalceni mowia gwara a czy to jest jakis powod do wstydu ? Bo nie wydaje mi sie wyksztalcenie i gwara maja bardzo mało ze soba wspolnego
Cytat
"Gwara Bogactwem Mowy Ojczystej" Agnieszka Kuklińska ZSOiZ
Gwary i dialekty, powstające wskutek naturalnego różnicowania się języków, są świadectwem wielowiekowej kultury i tradycji w obrębie „małych ojczyzn”. Może powinny podlegać ochronie, tak jak języki mniejszości narodowych i etnicznych? Używanie w pewnych sytuacjach gwary czy dialektu na pewno nie jest świadectwem niskiej kultury.Podejście negatywnie wartościujące gwary i dialekty jest więc błędem. Dialekty i gwary są bowiem świadectwem bogactwa historii naszego języka, a nie ubóstwa intelektualnego.
Gwary są takim samym kulturowym dziedzictwem narodowym, jak każda inna pozostałość naszej przeszłości. Uważam, że gwara jest potrzebna. I to bardzo. Dzięki niej nie zanika część naszej kultury, nie zapominamy kim jesteśmy. Nie wolno o niej zapomnieć. Każdy
powinien wiedzieć jak żyli jego przodkowie, jakim językiem porozumiewali się. Inne narody chwalą się swoją tradycją, obyczajami, mową. Znać gwarę swojego regionu w Europie to duży plus. Wielu Polaków chce doganiać Europę – może warto zacząć właśnie
od poznania mowy naszych dziadów. Uważam, że należy mówić gwarą, przekazywać ją z pokolenia na pokolenie, gdyż
języka literackiego można nauczyć się z podręcznika, w szkole, na lekcjach, na kursach, a gwary - nie, tylko od ludzi nią mówiących. A słowo i język to przecież podstawa życia narodu. Dobrze, że od niedawna zauważa się wzrost zainteresowania kulturą własnego
regionu, w tym regionalną odmianą języka. Regionalizmów, wyrazów gwarowych nie należy się wstydzić. Są one archaicznym świadectwem mowy – to praźródło naszego języka. Gwara jest cennym składnikiem kultury narodowej, jest swoistym skarbem,
bogactwem mowy ojczystej – i dlatego trzeba ją chronić i pielęgnować.
I ja w 100% się z tym zgadzam
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2010-12-01 13:46 przez anioleeek22.
Jestem także ze śląska ale nie znam tej gwary i szczerze mówiąc nigdy nie zależało mi na tym by się jej uczyć! Wole używać poprawnego języka. Pamiętam,że w szkole nauczyciele gnębili osoby ,które mówiły gwarą...
Mój facet pochodzi z gór, jego rodzice i dziadkowie również Już idę do sedna.... No więc jego babcia czasami mówi w języku góralskim i bardzo śmiesznie i fajnie to brzmi... Np. kury skłapkują (znoszą jajka), idę mackać (na spacer,chodzić), kolorek, halbićka itp.
ja jestem z rybnika to ta sama gwara tyle razy byłam na dolnym sl. i nigdy sie nie spodkałam z taka gwara(jo pochodza ze slazka i jak ktos chce to godo jesli ni to ni ida boch se prawie zaloła kawa na byfyju no i kreple tyz bydom a dzisioj godom wom je zima i oblekejcie mantle i myce coby nie marzły)wom łepy.
Prawie większość jest zapożyczona z niemieckiego. ;-)Cytat
Katy19
o ja,nie wiedzialam ze niektore wyrazy ze slaskiej gwary sa az tak podobne do niemieckich wyrazow
Macie jeszcze jakies śmieszne słówka?;-)
Dziś poznałam słowo - RYMA czyli katar ;-))
Dziewczyny zapraszam do pisania jeszcze ;-)
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2011-01-26 22:29 przez elvircia.