Obecnie rozmawiamy o:
Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

Skomentuj
<-- 1 2 ... 4 5 6 7 8 9 -->
zweryfikowana
Ostrzeżenia: 2/5

MŁODE PRZYSZŁĘ I OBECNE MAMY

04 paź 2011 - 22:32:11

Ja jestem w 17tygodniu ciąży ale pracuję i zaocznie się uczę( co dwa tygodnie zjazdy) nie jest łatwo pokonać mi popołudniową senność ale jakoś trzeba sobie radzić zacisnąć zęby i nie narzekać :)

06 mar 2013 - 02:06:00

Mam 30 lat i nie mam dzieci. Mieszkam i pracuję z dala od rodziny. Jeśli się zdecyduję na dziecko to nie mam absolutnie nikogo do pomocy. Jak miałam 20 lat i studiowałam to nie wpadłam na to, ze to może być dobry moment na dziecko (cały czas jestem z tym samym facetem), bo póki małe to niskokosztowe i zawsze ktoś w domu przypilnowałby w weekend.

09 kwi 2013 - 20:10:08

Ja mam 22 lata i roczną córeczke. Mimo tego że jest ciężko nigdy bym jej nie oddała i chociaz czasem mysle jakby to były gdybym nie miała dziecka nie potrafiłabym bez niej żyć. Nie wiem czy kiedyś miałabym dziecko bo zawsze są rzeczy ważniejsze (studia,praca) mogłabym nie zdąrzyć mieć dziecko gdybym była ustatkowana. Bo często ludzie czekają na lepsze życie zapominając że życie już trwa.

09 kwi 2013 - 20:19:20

Cytat
KrwotoK
Ja mam 22 lata i roczną córeczke. Mimo tego że jest ciężko nigdy bym jej nie oddała i chociaz czasem mysle jakby to były gdybym nie miała dziecka nie potrafiłabym bez niej żyć. Nie wiem czy kiedyś miałabym dziecko bo zawsze są rzeczy ważniejsze (studia,praca) mogłabym nie zdąrzyć mieć dziecko gdybym była ustatkowana. Bo często ludzie czekają na lepsze życie zapominając że życie już trwa.

Ja właśnie czekam na takie życie :) wiem, że nie ma nic ważniejszego od szczęścia jakie daje dziecko. Ale zaraz rodzi się pytanie czy ja będę mogła dać szczęście jemu?:) szkoda bo już trochę o tym myślałam i chyba "włączał" mi się instynkt macierzyński. Ja niedługo kończę 21 lat, narzeczony skończył 29.Ale praca nie ta niestety:)

09 kwi 2013 - 20:23:28

Ja w tym roku kończę 20 lat i mam 2 miesięczną córeczkę. W tym roku zdaję maturę, na studia idę od października. Wszystko się da pogodzić jak się tylko chce.

09 kwi 2013 - 20:29:55

Cytat
emm200
Ja w tym roku kończę 20 lat i mam 2 miesięczną córeczkę. W tym roku zdaję maturę, na studia idę od października. Wszystko się da pogodzić jak się tylko chce.

Ja również zdaję teraz maturę. Można powiedzieć, że już mam te wykształcenie średnie niepełne, został mi jeden egzamin na którego jestem wykuta :). Chciałabym jeszcze dalej się uczyć i pewnie byłby problem z maleństwem. Jeżeli to by była (jak to niektóre tu nazywały) wpadka to byłoby łatwiej i byłabym bardzo szczęśliwa :) może to co napisze będzie nie dojrzałe ale postawiona bym była przed faktem dokonanym :) wyobrażam sobie minę narzeczonego :P sama jakoś się boje, nie mam odwagi się zdecydować.

09 kwi 2013 - 20:34:33

Ja mam 22 lata, synek ma 5. Początkowo oczywiście szok, ale wystarczy odpowiednie podejście, chęci i da radę pogodzić wszystko. Dziecko to szczęście, nie wyobrażam sobie żeby moje życie mogło wyglądać inaczej.

Wszystko, co mam osiągnęłam sama, oprócz pomocy rodziców w postaci opieki nad dzieckiem podczas gdy byłam w szkole nie dostałam nic. Prowadzę działalność, kręci się w miarę dobrze, mam fantastycznego faceta, nie jest biologicznym ojcem małego. Mamy mieszkanie, planujemy kupić większe, zaręczyliśmy się, więc za rok ślub i na pewno niedługo potem pojawi się drugie maleństwo, bo nie chcemy przesadnej różnicy wieku, i tak będzie już spora.

Dlatego uważam, że nie ma sensu ani podstaw pakować wszystkich młodych mam do jednego worka. Jest to obowiązek i ogromne obciążenie, ale jak pisałam, wszystko da się pogodzić.

Pozdrawiam wszystkie młode mamy ;-) Te starsze też:))

09 kwi 2013 - 20:37:39

Ja mam 22 lata, we wrześniu 23. Mąż w czerwcu 26:) Zaczęliśmy starania jakieś 3 miesiące temu, ale narazie się nie udało:(

Studiuję. Jestem na czwrtym roku. ale dam radę:) Jeśli uda to nasze szczęście przyjdzie na świat już na piątym roku:)

09 kwi 2013 - 20:40:09

Cytat
ana_mazur
Ja mam 22 lata, we wrześniu 23. Mąż w czerwcu 26:) Zaczęliśmy starania jakieś 3 miesiące temu, ale narazie się nie udało:(

Studiuję. Jestem na czwrtym roku. ale dam radę:) Jeśli uda to nasze szczęście przyjdzie na świat już na piątym roku:)

Życzę Ci z całego serca żeby się udało na pewno tak będzie i już niedługo będziesz chodziła z brzuszkiem :) i wytrwałości. Do dzieła ;)

09 kwi 2013 - 20:42:45

ja mam 21 moj chlopak 24 i tez sie staramy juz od sierpnia i nic :/

09 kwi 2013 - 20:43:03

Ja 27 lat ,17 tydzień.ciazy praca na 1,5 etatu plus studia.zaoczne. do tego prowadzenie domu i gotowanie. Da sie wszystko :)

09 kwi 2013 - 20:46:20

matko ! w tym kraju jest całe mnóstwo portali dla mamusiek dajcie spokój szafie chociaż tu oszczędźcie nam postów o tej całej histerii ciążowo-porodowej.
A tak wogóle to uważam że to bardzo dobrze że masz 20 lat i będziesz miała dziecko bo dla mnie nie ma nic gorszego od mamuni po 30-stce która urodziła swojego cesarzyka i teraz klękajcie narody! brrrr niedobrze się robi od tego słuchania o mądrości i cudowności potomka.

09 kwi 2013 - 20:46:53

ja mam 21 lat moj chlopak 27 i mamy 5 miesieczna coreczke , w tym roku ide na studia . Mialam isc w tamtym roku ale moja corcia urodzila sie w pazdzierniku , myslalam ,ze uda mi sie to pogodzic ze studiami , jednak mja coreczka jak sie urodzila byla strasznie nie spokojna, malo spala duzo plakala i uspokajala sie tylko przy piersi , nie moglam zostawic jej na godzinke a co juz na czas zajec:( wiec musialam w tym roku studia sobie odpuscic , ale znam wiele dziewczyn , ktore swietnie godza role studentki i mamuski . Takze zycze powodzenia:)

09 kwi 2013 - 21:00:58

Cytat
CalkiemInna2
Cytat
emm200

Ja również zdaję teraz maturę. Można powiedzieć, że już mam te wykształcenie średnie niepełne, został mi jeden egzamin na którego jestem wykuta :). Chciałabym jeszcze dalej się uczyć i pewnie byłby problem z maleństwem. Jeżeli to by była (jak to niektóre tu nazywały) wpadka to byłoby łatwiej i byłabym bardzo szczęśliwa :) może to co napisze będzie nie dojrzałe ale postawiona bym była przed faktem dokonanym :) wyobrażam sobie minę narzeczonego :P sama jakoś się boje, nie mam odwagi się zdecydować.

Ja tak samo nie miałam odwagi się zdecydować więc przestaliśmy uważać :) I za pierwszym razem zaszłam w ciąże :)

09 kwi 2013 - 21:06:40

Cytat
Hooney_M
Ja urodziłam w wieku 19,zresztą już wiele razy opisywałam to tutaj na Szafie:)
Nie twierdzę,że dziecko było planowane-bo nie było. Na początku to był wielki szok,ale teraz jestem najszczęśliwszą mamą na świecie:)

Studiuję,pracuję,zajmuję się domem i córeczką. Właśnie niedawno wprowadziliśmy się do nowego domu i wszystko się świetnie układa!:)
Macierzyństwo w tak młodym wieku to nie wyrok,mnie to tylko zmobilizowało:)

Można być szczęśliwą mamą,a do tego spełniać się w innych rolach,rozwijać się,pracować itp:)

szacun ! :)

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

następna dyskusja:

zabawka dla 1,5 rocznego MALUCHA POMÓŻCIE!