Obecnie rozmawiamy o:

gra w X czy Y :) cz. 2

gorący temat

wysyłki kurierskie

wczoraj o 20:20

kurzajki na nodze:( pomocy

wczoraj o 19:45

Plisy czy rolety rzymskie?

wczoraj o 15:38

Jaka lampę kupić?

wczoraj o 15:12

Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

ciekawe kto z was czyta dokładnie etykiety a kto bierze w ciemno produkt ? tak jest np. z cukrem WANILINOWYM kto z was uważa dalej ze jest on waniliowy?
Czym właściwie jest wanilina?
Cukier wanilinowy to tańszy zamiennik cukru waniliowego, który w swoim składzie posiada wanilinę albo etylowanilinę. Co istotne z punktu widzenia konsumenta, syntetyczna wanilina ma znacznie słabszy aromat od swojego naturalnego zamiennika.

I o ile sama wanilina jest związkiem organicznym w laskach wanilii odpowiadających za charakterystyczny smak i zapach, to ta, którą znajdziemy w popularnych cukrach – raczej nie pochodzi z owoców wanilii. Wanilina stanowi jedynie około 1,2 proc. laski wanilii, może więc być z niej wyekstrahowana, tyle że przychody z tego procesu są znacznie ograniczone. Dodatkowo tak pozyskana wanilina stanowiłaby zaledwie 0,3 proc. światowego zapotrzebowania.

Dlatego do celów spożywczych i kosmetycznych wanilinę pozyskuje się w sposób syntetyczny, m.in. z ligniny, eugenolu czy kwasów lignosulfonowych. W 2006 roku japońscy badacze podali do wiadomości informacje o możliwości wyizolowania waniliny z kału krowiego. Za to odkrycie kierownik azjatyckiej grupy otrzymał zresztą Antynobla.

Jak wanilina może wpływać na nasz organizm?
Teoretycznie chodzi wyłącznie o jedną literkę „n”, praktycznie jednak – o nasze zdrowie. Sztucznie wytworzona wanilina znajduje się w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych. U osób wrażliwych może wywoływać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry. Lepiej jej zatem unikać.
Tak więc czytajcie etykiety zwłaszcza teraz przed swietami kiedy duzo robimy wypieków



niestety już od dobrych kilku lat producenci zamienili wanilię na beznadziejną wanilinę. Tak się tnie koszty w biznesie jak widać. Na szczęście ja od czasu do czasu kupię lub ktoś znajomy przywiezie z wczasów parę lasek wanilii i wystarcza mi na dług, długo. A smak i zapach bez porównania.

Na szczęście laski wanilii są od lat dostępne w sklepach, coraz częściej ludzie sięgają już po naturalne składniki, ale tak naprawdę większości to nie robi różnicy pachnie wanilią i to im wystarczy:)

@CzerwoneUsta niestety ale chyba masz rację, wiem że chemii się nie uniknieale czasami naprawdę niewiele potrzeba żeby miec coś lepszego, wartościowszego!

więc zamiast czytać po prostu tego nie kupuję

przywiozłam sobie z Indonezji laski wanilii i aromatu tego nie da sie porównac nawet do tego cukru waniliowego. Tylko naturalny produkt, nie przetworzony będzie dobry i zdrowy. Tak więc popieram

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

następna dyskusja:

Przekąski na drogę