ciekawe kto z was czyta dokładnie etykiety a kto bierze w ciemno produkt ? tak jest np. z cukrem WANILINOWYM kto z was uważa dalej ze jest on waniliowy?
Czym właściwie jest wanilina?
Cukier wanilinowy to tańszy zamiennik cukru waniliowego, który w swoim składzie posiada wanilinę albo etylowanilinę. Co istotne z punktu widzenia konsumenta, syntetyczna wanilina ma znacznie słabszy aromat od swojego naturalnego zamiennika.
I o ile sama wanilina jest związkiem organicznym w laskach wanilii odpowiadających za charakterystyczny smak i zapach, to ta, którą znajdziemy w popularnych cukrach – raczej nie pochodzi z owoców wanilii. Wanilina stanowi jedynie około 1,2 proc. laski wanilii, może więc być z niej wyekstrahowana, tyle że przychody z tego procesu są znacznie ograniczone. Dodatkowo tak pozyskana wanilina stanowiłaby zaledwie 0,3 proc. światowego zapotrzebowania.
Dlatego do celów spożywczych i kosmetycznych wanilinę pozyskuje się w sposób syntetyczny, m.in. z ligniny, eugenolu czy kwasów lignosulfonowych. W 2006 roku japońscy badacze podali do wiadomości informacje o możliwości wyizolowania waniliny z kału krowiego. Za to odkrycie kierownik azjatyckiej grupy otrzymał zresztą Antynobla.
Jak wanilina może wpływać na nasz organizm?
Teoretycznie chodzi wyłącznie o jedną literkę „n”, praktycznie jednak – o nasze zdrowie. Sztucznie wytworzona wanilina znajduje się w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych. U osób wrażliwych może wywoływać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry. Lepiej jej zatem unikać.
Tak więc czytajcie etykiety zwłaszcza teraz przed swietami kiedy duzo robimy wypieków