Obecnie rozmawiamy o:
Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

Deska do krojenia...jaką wybrać?

14 kwi 2017 - 18:02:09

Ja używam tylko drewnianej.

niezweryfikowana
Posty: 20
Ostrzeżenia: 5/5

Deska do krojenia...jaką wybrać?

01 cze 2017 - 09:19:08

desek używam jedynie drewnianych, moim zdaniem najzdrowsze i nadają się do wszystkiego. Swoją kupiłam w Duka, nietypową bo z bambusa i jest ona pokrywką od chlebaka <moderacja>



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2017-09-14 08:18 przez moderator.

niezweryfikowana
Posty: 33
Ostrzeżenia: 2/5

Deska do krojenia...jaką wybrać?

12 cze 2017 - 11:46:10

Generalnie też jestem za drewnianymi, ale np. jak robię śledzie to kroję je tylko na dużym talerzu, bo dużo łatwiej go umyć i nabiera ich zapachu. Zresztą soczyste jarzymy lub owoce też kroję na talerzach, bo szkoda mi pysznego soku - a na talerzu zostaje do wypicia.

niezweryfikowana
Posty: 229
Ostrzeżenia: 2/5

Deska do krojenia...jaką wybrać?

14 cze 2017 - 17:34:44

Ja mam drewnianą i plastikową deskę. Szklanych nie lubię, bo odstręcza mnie dźwięk krojenia po szkle...

Deska do krojenia...jaką wybrać?

28 sie 2017 - 18:08:38

Ja też drewniane.

niezweryfikowana
Posty: 14
Ostrzeżenia: 1/5

Deska do krojenia...jaką wybrać?

29 sie 2017 - 16:15:42

Tak naprawdę powinno się używać plastikowych albo ceramicznych do mięsa. Do wszystkiego innego można drewno. Rozchodzi się, o reakcje chemiczne które zachodzą między przeciętym drewnem a mięsem. Poza tym ich faktury zaczepiają się o siebie wyjątkowo a mięso w mikroszczelinach pleśnieje rozwijając małą cywilizację na desce pomimo umycia. Nie wiem ile w tym prawdy ale na wszelki wypadek mam ceramiczną i drewnianą :P

niezweryfikowana
Posty: 229
Ostrzeżenia: 2/5

Deska do krojenia...jaką wybrać?

11 gru 2017 - 12:56:10

Dzisiaj w biedronce ma być deska/stolnica. Mam zamiar zobaczyć jak wygląda, bo jedna deska z biedry się u mnie świetnie sprawdziła.

niezweryfikowana
Posty: 121
Ostrzeżenia: 9/5

Deska do krojenia...jaką wybrać?

16 wrz 2021 - 13:25:01

Ja obecnie mam dwie deski. Jedną drewnianą drugą plastikową :)
Drewniana jest do krojenia warzyw. Ta plastikowa do mięsa

niezweryfikowana
Posty: 47
Ostrzeżenia: 7/5

Deska do krojenia...jaką wybrać?

16 wrz 2021 - 14:41:08

Witajcie! Planuję kupić deski do krojenia wykonane z bambusa. Jedną na swój użytek, a drugą do krojenia mięsa dla zwierząt.
Wiem, że taka deska powinna być wykonana ze sprasowanej trawy bambusowej, ale przeglądając aukcje i czytając odpowiedzi od sprzedawców widzę, że ten materiał bambusowy często jest "drewnem bambusowym" albo "włóknem bambusowym". Jak to jest? Czym to się różni?
Chciałabym zakupić deski z trawy bambusowej, ale ciężko znaleźć taką, której opis podaje informacje, że wykonana jest właśnie z trawy.

A może po prostu nie kombinowac z deską bambusową i drewnianą, ale po prostu kupić deskę szklaną jak jest opisane na tej stronie: https://bokono.pl/pl/blog/Deska-do-krojenia-jaka-najlepsza-drewniana-czy-szklana/6 ? Macie moze deski szklane? Jak Wam się takie deski sprawdzają?



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2021-10-12 09:33 przez Emilenda.

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

następna dyskusja:

Kotlety z kaszy gryczanej