gorący temat
13 minut temu
Dobra kancelaria prawna do firmy Warszawa
godzinę temu
godzinę temu
wczoraj o 19:43
wczoraj o 19:23
Opinie o vericaust- sposoby na kurzajkę! Helpp!
7.11 o 21:08
15.02 o 15:34
28.02 o 3:25
Yerba Mate opinie- rakotwórczy napar ?
2.10 o 10:28
18.01 o 12:29
22.11 o 7:02
Klopsiki!!
Klopsiki!!
W sobotę wraz z moim R przygotowujemy obiad z okazji jego urodzin dla całej jego rodziny. Problem jest taki ze nie jestem master szefem . Na 1 danie zrobimy rosół a na drugie pomyślałam o klopsikikach w sosie koperkowym. W necie jest cała masa przepisów. Może wy robicie jakieś zajebiste i dacie mi przepis ? Z góry dziękuję
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2016-10-25 15:50 przez aga1793.
Klopsiki!!
ja bym poleciła ci przygotować je dzień wcześniej aby nabrały smaku miesko wg uznania przypraw uformuj pulpeciki podsmaż z każdej strony, dodaj odrobinę wody, dużą ilość koperku i duś pod pokrywką dopraw dodaj słodkiej śmietany i gotowe
Klopsiki!!
Cytat
edekzkrainykredek2
ja bym poleciła ci przygotować je dzień wcześniej aby nabrały smaku miesko wg uznania przypraw uformuj pulpeciki podsmaż z każdej strony, dodaj odrobinę wody, dużą ilość koperku i duś pod pokrywką dopraw dodaj słodkiej
Ta wodę co mam dodać do podsmazonych pulpecików to ma być ciepła zimna bulion ?
Klopsiki!!
ja dodaję gorąca wodę, jak ja dodasz do dobrze podsmażonych pulpecików to uzyskasz fajny smaczeknie dodawaj bulionu to niepotrzebne i będziesz miałą baze do sosu , dodaj tyle aby siegała do większej połowy pulpetów
Klopsiki!!
Cytat
edekzkrainykredek2
ja bym poleciła ci przygotować je dzień wcześniej aby nabrały smaku miesko wg uznania przypraw uformuj pulpeciki podsmaż z każdej strony, dodaj odrobinę wody, dużą ilość koperku i duś pod pokrywką dopraw dodaj słodkiej
Ta wodę co mam dodać do podsmazonych pulpecików to ma być ciepła zimna bulion ?
A co dodajesz do mięsa?
Klopsiki!!
do mięsa sól pieprz gałka muszkatołowa czosnek, dodajesz wg własnego smaku i w zależności jakie mięsko będziesz robiła, duś je długo na małym ogniu i dużo koperku
Klopsiki!!
robisz tak ;
mielone
cebulka podsmażana
jajko
przyprawy sól pieprz tao tao sos do smaku
bułka tarta do srodka mielonego
To wszystko wymieszać i wyrabiać małe kuleczki i wzucać na goracą wodę jak wypłyną to wyjąć , potem robisz sos i wszystko razem wymieszasz.
Klopsiki!!
ja uformowane klopsiki obtaczam lekko w mące i dopiero obsmażam
Klopsiki!!
no też tak można ale ona chciała do sosu czyli w sosie .Cytat
agata74
ja uformowane klopsiki obtaczam lekko w mące i dopiero obsmażam
Klopsiki!!
i ja potem takie wkładam do sosu z duza iloscia swiezego koperkuCytat
banach
no też tak można ale ona chciała do sosu czyli w sosie .Cytat
agata74
ja uformowane klopsiki obtaczam lekko w mące i dopiero obsmażam
Klopsiki!!
Mnie moj zaskoczyl ze nie zamowil kateringu jak obiecal i mam cos ugotowac na 6 osob. W 3 godziny. Kupilam duzego kurczaka i upieklam calego w przyprawach. Do tego pieczone ziemniaczki w tym samym piekarniku. Wygladalo super. Kurczaka nafaszerowalam warzywami. W sumie pol h roboty i 1,5 pieczenia. Polecam
Klopsiki!!
Tak się składa,że w niedzielę wyprawiałam swoje urodziny i robiłam klopsiki w sosie smietanowo-koperkowym
Przygotowałam sos z klopsikami dzień wcześniej żeby nabrał smaku. Mieso kupiłam z łopatki i szynki. 0,5 kg mięsa przyprawiłam sola i pieprzem, i troszeczkę czosnku granulowanego dodałam 1 jajko, pół cebuli drobno pokrojonej i okolo 4 łyżek bułki tartej (możesz dodać pół bulki wczesniej namoczonej w wodzie i wtedy 2 łyżki bułki tartej ja nie mialam zwyklej więc dodałam sama tartą). Wyszytko wymieszałam i zrobiłam małe kuleczki które lekko podsmazyłam na patelni.
Sos: zagotowałam 0,5 litra wody dodałam płaską łyżeczkę soli 3 kulki ziela angielskiego i 2 listki laurowe, starłam na grubych oczkach jedna srednią marchewkę i dodałam wraz z podmsamożonymi klopsikami do gotujacej wody i gotowałam ok 10-15min na małym ogniu. W między czasie rozrobiłam 100ml słodkiej śmietany w kartoniku 12% z pełną łyżką mąki i 4 łyżkami wody. Jak już klopsiki były dobre przełożyłam je do innego naczynia a wywar zaciągnełam rozrobioną śmietaną energicznie mieszając żeby nie powstały grudki. Na koniec dodałam koperek dość dużo bo bardzo lubie. Zagotowałam doprawiłam jeszcze solą i pieprzem do smaku i na koniec ponownie włożyłam klopsiki żeby przeszły sosem (podałam z ziemniakami i buraczkami)
Wszystkim smakował sos jak i klopsiki
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2016-10-25 21:20 przez _Sylwia88_.
Klopsiki!!
Ja lubię klopsiki z mielonego mięsa indyka i z kaszą jaglaną. Są delikatniejsze i nie takie suche.
Klopsiki!!
ja rzucę trochę klasyką, ale chyba takie przepisy są najlepsze. pulpeciki w sosie śmietanowym albo w sosie pomidorowym. przygotowanie obu banalnie proste, do mięsa dodać cebulę, czosnek i przyprawy, wrzucić do multicookera (kupiłam niedawno na promocji redmonda, mega szybko się w nim robią posiłki i jest prosty w obsłudze), zalać śmietaną albo koncentratem, pół godziny i gotowe. mieszać i pilnować nie trzeba, a będzie mega aromatyczne