Obecnie rozmawiamy o:
Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

Ryba po grecku- przepis

22 mar 2016 - 11:53:47

Dziewczyny, macie może jakiś sprawdzony przepis Waszych rodziców czy babć na rybę po grecku? Poratujcie! Robię niby z przepisu mojej mamy który pamiętam piąte przez dziesiąte ale nigdy nie wychodzi tak smaczna.

zweryfikowana
Moderator
Posty: 9.131

Ryba po grecku- przepis

24 mar 2016 - 13:27:45

Ja robię podobnie jak w tym przepisie tylko nie daję selera, a dodaję dwa ząbki przeciśniętego czosnku do warzyw

http://www.dusiowakuchnia.pl/2014/12/ryba-po-grecku.html

niezweryfikowana
Posty: 40
Ostrzeżenia: 1/5

Ryba po grecku- przepis

20 lut 2017 - 13:10:46

też używam czosnku :)

Ryba po grecku- przepis

20 lut 2017 - 13:12:45

czosnek jest dobry , ważne żeby pomidory zaprawa ta była ostra

niezweryfikowana
Posty: 188
Ostrzeżenia: 9/5

Ryba po grecku- przepis

13 mar 2017 - 09:02:33

Ostatnio robiłam według tego przepisu:
<moderacja-spam>

Prosty, smaczny i najlepsze jest to że ryba może by;c jedzona przez wiele dni po przygotowaniu.

Tak więc robię ją nie tylko na święta ale również na co dzień jak akurat narobi mi się na nią większa ochota :)



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2017-03-13 09:40 przez moderator.

Ryba po grecku- przepis

12 maj 2017 - 22:34:06

Ja Rybę po Grecku robię ta:

Składniki (porcja dla 4 osób):

70 dkg marchewki
20 dkg pietruszki
2 średniej wielkości cebule
½ małego selera
2 liście laurowe
5 ziaren Ziela angielskiego
Przecier pomidorowy 150 ml
Sól
Pieprz
70 dkg filetów białych ryb morskich
mąka
sok z cytryny

Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni.
Starte warzywa i zeszkloną cebulę wrzucamy do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, lekko podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 25 min. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy ostrą papryką, solą i pieprzem i dusimy jeszcze przez 5min.
W międzyczasie przygotowujemy rybę: skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy tylko w mące i smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju.
Rybę układamy tradycyjnie na półmisku, warstwami na przemian z warzywami, lub eksponujemy ładnie wysmażonego fileta na warzywach. Podajemy na zimno lub na ciepło.

źródło:
http://www.ksiega-smaku.pl/ryba-po-grecku/



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2017-05-12 22:36 przez baqster.

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

następna dyskusja:

Słodkości na diecie