Ja Rybę po Grecku robię ta:
Składniki (porcja dla 4 osób):
70 dkg marchewki
20 dkg pietruszki
2 średniej wielkości cebule
½ małego selera
2 liście laurowe
5 ziaren Ziela angielskiego
Przecier pomidorowy 150 ml
Sól
Pieprz
70 dkg filetów białych ryb morskich
mąka
sok z cytryny
Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni.
Starte warzywa i zeszkloną cebulę wrzucamy do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, lekko podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 25 min. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy ostrą papryką, solą i pieprzem i dusimy jeszcze przez 5min.
W międzyczasie przygotowujemy rybę: skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy tylko w mące i smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju.
Rybę układamy tradycyjnie na półmisku, warstwami na przemian z warzywami, lub eksponujemy ładnie wysmażonego fileta na warzywach. Podajemy na zimno lub na ciepło.
źródło:
http://www.ksiega-smaku.pl/ryba-po-grecku/
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2017-05-12 22:36 przez baqster.