Pyszne i nietrudne
oto przepis trochę mój a trochę zaczerpnęłam z netu:
pół kg mąki (ok. 3 szklanki) , łyżka miękkiego masła ,1 szklanka (szklanka o poj. 250 ml) gorącej wody .
Uwaga:
Gdy ciasto wychodzi twarde - należy dodać nieco więcej płynu. Zbyt mokre i miękkie - trochę więcej mąki.
ok. 30 dag umytych i dobrze odsączonych na durszlaku jagód ( można osuszyć je lekko papierowym ręcznikiem), kilka łyżek cukru .
przygotowanie/color]
Przy pomocy szklanki wykrawać kółka. Na każdym układać po łyżeczce jagód i odrobinie cukru, złożyć na pół, mocno zlepić brzegi. Układać na podsypanej suto mąką desce, blacie . W międzyczasie, w dużym, niewysokim garnku zagotować wodę. Osolić ( łyżeczkę, półtorej, na 3 l wody). Wrzucać po kilka, kilkanaście pierogów, tyle by swobodnie pływały. Woda nie powinna wrzeć bardzo intensywnie, należy zmniejszyć ogień. Po ok. dwóch minutach wyjmować pierogi łyżką cedzakową na talerze. Polać śmietaną .
Smacznego
(zobacz zmiany)
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2015-08-09 22:25 przez ellan.