Cytat
Asztarte
U mnie to np Wołyń, Rosja(niestety nie mam pojęcia jakie regiony, bo dokumenty nie istnieją już). I wszedzie babka byla babką, a pascha twarogowa. Zatem, powtorze sie to chyba jak z kluskami, pyzami... Google jest w tej kwestii malo pomocne, bo grafika pokazuje tylko moją wersje, przepisy pierwsze z brzegu tez. Dopiero wikipedia potwierdziła, ze faktycznie pascha to też slodkie pieczywo wielkanocne (czyli moja babka). Temat nazewnictwa potraw (tych samych) w roznych regionach Polski i nie tylko, jest niezwykle fascynujący. Niby ten sam język, a mozna sie nie dogadac. Kiedys te roznice musze spisac. Ze zdjeciami
jak wpisuję po rosyjsku to mi wyskakuje pół na pół, a jak po ukraińsku to większość drożdżowa. Może to też chodzi o to, że u nas większość społeczności była katolicka, czy to na Syberii czy w Kazachstanie, to zesłani Polacy. Nawet na Ukrainie podobnie - jak w mieście są 3 kościoły, w których mszę są odprawiane w większości po polsku i jedna malutka cerkiew, to widać jakie są proporcje. Wydaje mi sie, że twarogowe paschy częściej robią prawosławni. Kto wie, jak to jest. Tradycje się pomieszały już dawno temu
A z czym robicie jajka faszerowane? niby proste danie ale nigdy nie jadłam takich, by mi smakowały
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2015-04-02 11:49 przez roksolana83.