Obecnie rozmawiamy o:
Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

niezweryfikowana
Posty: 260
Ostrzeżenia: 2/5

Może potrawa banalna, kto nie robi pieczonego kurczaka w domu? Ale przyznam się Wam, że mam z tym problem. Pamiętam smak pieczonego kurczaka mojej mamy do dziś - był aż tak dobry. Już wielokrotnie próbowałam chociaż zbliżyć się do tego aromatu, ale bezskutecznie. Używam przeróżnych przypraw i nadal smak mojego kurczaka krótko rzecz mówiąc nie jest najlepszy :/ Jakich używacie przypraw? Stosujecie mieszanek przypraw, np. "przyprawy do kurczaka po staropolsku", "przyprawy złocistej" itd?

Też jestem ciekawa bo podobnie mam problem z przyprawianiem drobiu. Tak samo jak szukam sposobu na to by wieprzowe/wołowe pieczenie nie były takie suche. Nawet, jak robię w rękawe, suche są w środku niemożliwie choć pyszne w smaku.

WINIARY POMYSŁ NA... soczystego kurczaka z czosnkiem i ziołami. Tam jest woreczek dzieki ktoremu kurczak jest bardzo soczysty;) Jest idealny! A jak sie piecze pachnie w calym domu;)

Cytat
Jukam
WINIARY POMYSŁ NA... soczystego kurczaka z czosnkiem i ziołami. Tam jest woreczek dzieki ktoremu kurczak jest bardzo soczysty;) Jest idealny! A jak sie piecze pachnie w calym domu;)
Też kiedyś korzystałam z "pomysłów na.." dopóki nie zaczęłam tworzyć własnych marynat. Teraz wszelkie sztuczne cuda mnie brzydzą i czuję wręcz te konserwanty, glutaminian sodu i ta galareta po ochłodzeniu się mięsa i wywaru .. Ble.

Ja nie piekę w rękawach tylko w naczyniu żaroodpornym. Czym przyprawiam - to zależy czy ma być łagodny, ostry czy na słodko. Marynuję przeważnie 24h. Czasami dodaję trochę bulionu na dno naczynia, żeby był soczystszy. :) i piekę w 150-170 stopniach, tak 2 - 2,5 h. Zależy czy mniejsze czy większe części.

Kurczaka bez podrobów: nacieram środek solą, pieprzem, czosnkiem i oliwą lub olejem. Wkrapiam sok z połówki cytryny. Górę nacieram również czosnkiem zmieszanym z oliwą/olejem, pieprzem, papryką ostrą. Nakłuwam go widelcem, by weszło w mięsko. Genialnie pyszny i zawsze wychodzi :)

Bazylia, zioła prowansalskie, papryka czerwona i ostra, czasem curry, czosnek (zazwyczaj ząbki wyciskane, bardzo rzadko czosnek w formie przyprawy), trochę oleju/oliwy do wymieszania wszystkich "składników" i łatwości nacierania mięsa. Dobrze jeżeli mięso postoi kilka godzin w takiej zaprawie, a nie od razu trafia do pieczenia. Przesiąka przyprawami, pychota :)

wszystkie przyprawy jakie aktualnie mam w kuchni, po lyzeczce albo pol do misieczki, troche oliwy i marynata gotowa.pozniej nacieram mieso, czy to udka czy skrzydelka i gotowe :) za kazdym razem smak jest inny, no bo zalezy jakie mam przyprawy ;p

Czosnek wyciskam do tego pieprz,sól/kucharek,słodka papryka,majeranek,oregano,oliwa do połączenia i nacieram kurczaka na conajmniej 2 godz.przed pieczeniem.Póżniej zaczynam piec od temp. ok 150 stopni,powoli zwiększając,czas zależy od wielkości kawałków.
Natomiast mięso wołowe/wieprzowe robie taką marynate-musztarda ostra bądz taka z cała gorczycą(nie pamiętam nazwy)do tego kucharek,słodka papryka,mieszam,nacieram wczesniej mięso i albo smażę na oleju i póżniej duszę albo do rękawa i do piekarnika.

niezweryfikowana
Posty: 56
Ostrzeżenia: 1/5

dla mnie najlepszy kurczak jest z butelki. Ale zawsze przyprawiam go Kamisem. Inne mi nie podchodzą a jak już raz sprawdzę markę to się jej trzymam

Ja zawsze sypię na oko, a właśnie mi udka w piekarniku dochodzą:) Piekę w woreczku, bo dla mnie taki zrobiony we własnym sosie jest najlepszy. Sypię duuuużo czosnku granulowanego (uwielbiam), zioła prowansalskie, oregano, paprykę słodką i ostrą, jak mam jakąś przyprawę do kurczaka to też jej nie żałuję;) majeranek, oczywiście sól i pieprz... Dodaję trochę oliwy, nacieram wszystko porządnie, wrzucam w woreczek, na noc do lodówki i po południu następnego dnia do piekarnika w woreczku na godzinę (lub półtorej jeśli jest więcej mięsa) i na ostatnie 10min pieczenia otwieram woreczek żeby się przypiekła skórka;] Mniam:P

Jeśli chodzi o drób to ja używam zawsze curry i paprykę. Te dwie przyprawy idealnie komponują się z mięsem drobiowym , nie zależnie czy to filety czy też cały kurczak pieczony w piekarniku. A jeśli chodzi o firmę przypraw które kupuję to zawsze tylko Kamis. Na innych już się wiele razy zawiodłam - przyprawy zdarzały się stare lub zwietrzałe, zioła bez aromatu. Kamis mogę polecić z czystym sumieniem ...;)

Cytat
19BaMbOoChA90
Też jestem ciekawa bo podobnie mam problem z przyprawianiem drobiu. Tak samo jak szukam sposobu na to by wieprzowe/wołowe pieczenie nie były takie suche. Nawet, jak robię w rękawe, suche są w środku niemożliwie choć pyszne w smaku.
Obsmaż wcześniej szybko ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym tłuszczu - to zamknie pory przed pieczeniem i nie ucieknie z wilgoć z mięsa.
Ja uwielbiam kurczaka czy kaczkę tak, jak dusiła ją moja babcia - z dużą ilością cebuli i marchwi i odrobiną pietruszki , do tego trochę masła i wody, aby się dusiło. Bez żadnych "Pomysłów na..."
Obecnie przygotowuję się do pieczenia gęsi w całości na świąteczny obiad :)

zweryfikowana
Posty: 718
Ostrzeżenia: 2/5

Najbardziej tradycyjnie kurczaka to przyprawia się pieprzem, solą, słodką papryką i ewentualnie majerankiem. To jest taka tradycyjna mieszanka, używana najczesciej przez mamy. Moja głównie próży kurczaka, więc czosnek dodaje do sosu, jednak jak na butelke to naciera czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Osobiście nigdy nie używam żadnych przypraw do kurczaka, złocistego kurczaka itp, bo dla mnie to nie ma absolutnie żadnego znaczenia jaka to przyprawa, wszystkie smakują podobnie i nie w moim guście. Nie piekę kurczaka, ale jak np grilluję pierś to przyprawiam albo jarzynką+oregano i wcieram to wraz z oliwą bądź marynuję w marynacie z oliwy, soku z cytryny(wraz ze startą skórką), czosnku i tymianku :)

Mnie się wydaje, że dużo też zależy od tego, na czym robisz tego kurczaka - na oleju zdrowszy, ale jak na margarynie-to palce lizać. A w piekarniku to rzeczywiście najlepiej w rękawie-do środka zawsze daję kawałek margaryny lub zalewam marynatą. Do niektórych można też dodać kawałek słoniny, żeby mięso było bardziej soczyste, ale nie próbowałam.

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

następna dyskusja:

Ksztalt pierniczkow