Obecnie rozmawiamy o:

wybór przedszkola

wczoraj o 19:43

najtańsza apteka

wczoraj o 19:23

rozwód

wczoraj o 18:09

Przebranżowienie lokalu

wczoraj o 17:32

kupno samochodu

wczoraj o 14:37

Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

Ciasteczka - pierożki

07 sie 2009 - 16:36:12

Hej dziewczyny:) Ostatnio odkryłam fantastyczny przepis na serowe pierożki z jabłkami. Pomyślałam, że się nim z Wami podzielę, bo wykonanie jest naprawdę proste, nie potrzeba zbyt wielu składników, a efekt piorunujący:) Ja akurat używam prażonych jabłek z brzoskwinią (takich ze słoiczka, można kupić w Polo Markecie), ale możecie je zastąpić czym tylko chcecie - świeże owoce, konfitury itp.

- 25 dag mąki
- 25 dag margaryny
- 25 dag sera twarogowego
- ok. 75 dag prażonych jabłek
- cukier puder
- cukier waniliowy

Twaróg zmielić, mąkę posiekać z margaryną, połączyć z serem i wyrobić ciasto. Rozwałkować je na placek grubości ok. 0,5 cm. Szklanką wykroić krążki. Na środku każdego krążka położyć trochę jabłek i zlepić jak pierożek. Piec 30-35 min. w temperaturze ok. 180-190 stopni Celsjusza. Gotowe pierożki obficie posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

I to wszystko:) smacznego!

Ciasteczka - pierożki

07 sie 2009 - 16:42:27

o jak miło:)
akurat wszystkie składniki posiadam, więc za godzinkę pójdę i spróbuje zrobić:)
Jak masz jakies jeszcze przepisy daj znac:)
Lubie pichcić:)

Jak zrobię zdam relacje!!:)

Ciasteczka - pierożki

07 sie 2009 - 16:46:21

hmm a moga być nektarynki do środka?:D tylko je mam w domu;p

Ciasteczka - pierożki

07 sie 2009 - 16:56:10

ja też dołozę

Kruche ciasteczka z migdałkami

30 dkg m ąki krupczatki
15 dkg masła
10 dkg cukru pudru
2 żółtka
1 łyzka gęstej 18% kwasnej smietany
łyzeczka cukru waniliowego
szczypta soli
10 dkg migdałów sparzonych wrzatkiem i obranych z łupinek
gruby cukier kryształ

Wyrobic ciasto, uformować wałek gr 5-6 cm, owinąć w folię i włozyć do lodówki. Dobrze wychłodzone ciasto pokroić na plasterki o grubosci o,5 cm. Każdy plasterek zanurzyć w cukrze, układac na blache i na każdy połozyć migdałek. Piec w nagrzanym piekarniku w tem 200 stopni przez około 15-18 min. Świetne

Ciasteczka - pierożki

09 sie 2009 - 14:29:34

zelka888 Jak tylko coś wyszperam, dam znać;) No i jak upichcisz to wrzuć nam zdjęcie;)

Patricia258 Wydaje mi się, że nektarynki mogą być, ale powinny być twarde.

No i muszę wypróbować te ciasteczka z migdałami;)

Ciasteczka - pierożki

09 sie 2009 - 14:32:44

ale fajnie :) dzisiaj nie dam rady..ale przy chwili spokoju napewno upiekę ;)

Ciasteczka - pierożki

09 sie 2009 - 15:12:47

Cytat
lady-myrkur
zelka888 Jak tylko coś wyszperam, dam znać;) No i jak upichcisz to wrzuć nam zdjęcie;)

Patricia258 Wydaje mi się, że nektarynki mogą być, ale powinny być twarde.

No i muszę wypróbować te ciasteczka z migdałami;)

Jakoś tak mi dziwni wyszły, ale to dlatego, że pierwszy raz robiłam :)
Niestety nie mam aparatu, bo sie popsuł , chyba, że telefonem zrobię fotkę:)
hm.. <myśli> może dziś je zrobię :)

zweryfikowana
Posty: 334
Ostrzeżenia: 1/5

Ciasteczka - pierożki

21 sie 2009 - 11:20:21

polecam ten przepis jest łatwy a te babeczki są pyszne :D
przepis i zdjęcie wzięłam z tej strony
http://www.gotujmy.pl/babeczki-czekoladowe,przepisy,39527.html

Babeczki czekoladowe
Składniki

* Składniki:

* Ciasto:
* 300 g mąki
* 1 łyżka kakao
* 200 g masła
* 75 g cukru pudru

* 1 Cukier wanilinowy 16 g
* 2 żółtka
* Krem:
* 1 Krem do tortów o smaku toffi Dr. Oetkera
* 300 ml schłodzonego mleka
* Do dekoracji:
* 100 g orzechów włoskich grubo pokrojonych

Opis przygotowania
Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z kakao, przesiać, posiekać z pokrojonym na kawałki masłem, dodać cukier, cukier wanilinowy i żółtka. Całość zagnieść na gładką masę, wstawić do lodówki do schłodzenia na około 30 minut. Foremki do babeczek cienko wysmarować masłem. Następnie rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm i wyłożyć nim foremki. Spód babeczek przed pieczeniem ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 min. Lekko ciepłe babeczki wyjąć z foremek. Piekarnik elektryczny: temp. 200° C (powinien być podgrzany) Piekarnik gazowy: temp. 200° C ( nie powinien być podgrzany) Do miski wlać schłodzone mleko, wsypać Krem toffi, ubijać krótko mikserem na najniższych, a następnie 2-3 minuty na najwyższych obrotach, do uzyskania puszystej masy. Krem nakładać do babeczek za pomocą szprycy. Wierzch posypać orzechami
do dekoracji babeczek można użyć orzechów karmelizowanych. Orzechy karmelizowane: 2 łyżki cukru pudru rozpuścić w garnku, gdy lekko zbrązowieją odstawić z ognia. Wsypać 100 g orzechów, wymieszać łyżką, następnie wyłożyć na talerz. Gdy orzechy wystygną, porozdzielać je na kawałki.



Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

następna dyskusja:

Wegetariański obiad