uniwersalna marynata do mięs (na 1 kg mięsa):
szklanka oliwy z oliwek,
3 łyżki octu balsamicznego
przyprawy, np czosnek i bazylia
Mięso zalewamy mieszanką i zostawiamy na noc w lodówce.
Solimy dopiero przed wrzuceniem na ruszt
w identycznej marynacie można zostawić na noc kawałki papryki, centymetrowej grubości plastry cukini i bakłażana - świetnie się sprawdzą na grilu. Marynatę do warzyw można posolić. Nie solimy tylko marynaty do mięsa, bo będzie twarde.
Jeśli chodzi o dodatki do szaszłyka, to można dać marynowaną cebulę, kawałki świeżych pieczarek, papryki
Jeśli chodzi o lasagne, to najprostsza:
sos z mięsem:
mięso mielone podsmażamy z cebulką, wrzucamy do mięsa krojone pomidory, gotujemy aż trochę zgęstnieje, dodajemy przyprawy i sól
Sos beszamelowy:
podsmażamy mąkę na masełku (obowiazkowo naturalne masło) - 2-3 minuty, zeby nie zbrązowiała. Wlewamy powoli mleko, powoli mieszając, żeby nie było grudek. Dodajemy sól, pieprz i odrobinę galki muszkatołowej.
Do blaszki dajemy kolejno:
sos mięsny
makaron
sos beszamel
sos mięsny
makaron
beszamel
na to można dać ser
na każdą warstwę beszamelu można rzucić trochę suszonych pomidorów
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2013-09-20 15:15 przez roksolana83.