Znalazłam tylko taki
SŁONINA SMAKOWA SOLONA NA MOKRO
składniki:
gruba słonina( minimum 2 cm)
sól kamienna
nasze ulubione przyprawy
przygotowanie:
Słoninę kroimy w dużą kostkę i zabieramy się za przygotowanie solanki.
Na litr wody dajemy szklankę(250ml) soli, kilka listków i kulek ziela.
Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Do wrzącej solanki wkładamy słoninę pokrojona w kostkę.
Przykrywamy talerzykiem i dociskamy (słonina ma być całkowicie pokryta solanką).
W ten sposób przygotowaną słoninę przetrzymujemy 4 dni.
Do wyparzonych słoików przekładamy słoninę przesypując ją naszymi ulubionymi przyprawami, Ja zrobiłem z kminkiem, czubrycą zieloną, ziołami prowansalskimi i mieszanką papryk ( ostra, słodka, wędzona)
Słoiki mamy napełnione przyprawami i słoniną, czas przygotować właściwą solankę. Na litr wody dajemy pół szklanki soli całość mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zalewamy słoiki.
Jeśli jesteśmy pewni swoich zakrętek zakręcamy słoiki, ja swoich nie byłem i doszczelniłem je folią spożywczą.
Szczelnie zakręcone słoiki pasteryzujemy 3 razy po 30 minut.
Słonina jest najsmaczniejsza po miesiącu leżakowania, wiem wiem ciężko jest dotrwać ale warto poczekać.
Jeśli chcesz adres strony (ze zdjęciami) napisz