W jednej misce mieszamy lyzka nie mikserem
240g maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
90 g cukru
3 lyzeczki cukru waniliowego
W drugiej misce mieszamy tez lyzka
1 jajko
180ml mleka (jak ciasto jest za geste to dodajemy troszke mleka,ja zwykle daje 180-185ml i ciasto jest idealne)
60ml oleju uniwersalny,lepszy jest slonecznikowy
Po wymieszaniu dodajemy ta druga miske czyli te plynne skladniki do pierwszej miski,i razem mieszamy lyzka,gdzy wymieszamy dodajemy jagody,moga byc malinki,czekolada,kakao,jest duzo kombinacji,ciasto wykladamy do papierowych foremek do muffinek umieszczonych wczesniej w formie,ja mam forme silikonowa do pieczenia,polecam bardzo,muffinki odchodza idealnie,mozna polac polewa czekoladowa,forme umieszczamy w wczesniej nagrzanym piekarniku do 200 stopni i pieczemy 25-30 minut w zaleznosci od piekarnika,normalnie na podgrzewanym spodzie i gorze bez termoobiegu,nie mozna zagladac chociaz korci,bo opadnie ciasto,zycze smacznego!
Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 2009-07-28 19:58 przez malamigotka.