Obecnie rozmawiamy o:
Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

bita smietana

09 kwi 2013 - 17:13:02

pytanie brzmi jak zrobic masę z bitej smietany do tortu? mam nadzieje ze sa tu kobietki ktorym eychodzi i podziela sie swoim przepisem poniewaz znudzily mi sie kremy maslane a chcialbym cos lekkiego i oczywiscie bita smietane do ozdobienia tortu.
1. jaka smietane kupic?polecacie jakies marki?
bardzo rozni sie smietana 30% od 36%? uzywaja 36 ubial sie ale podczas dodania cukru nie byla juz sztywna
dodajecie zagestnikow typu smietan-fix lub zelatyny bo jak ozdobicie tort czy nie zleci z niego ta smietana?
prosze
o pomoc
nikt??



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2013-04-09 17:20 przez Funny_Sunny.

zweryfikowana
Posty: 331
Ostrzeżenia: 1/5

bita smietana

22 kwi 2013 - 12:01:12

Ja bardzo lubię masy śmietanowe, które przygotowuje się ze śmietany 30% do której pod koniec ubijania dodaje się saszetkę masy śmietanowej oetkera i jeszcze chwilę miksuje.
Masa jest pyszna w smaku i sztywna. Świetna jest na torty, ale ja jeszcze używam ją do deserów z lodami, galaretką, deserów owocowych :) polecam naprawdę pyszna :D
Te masy są w kilku smakach, ja uwielbiam śmietankowa i malinową :)


bita smietana

22 kwi 2013 - 12:08:14

używam zawsze śmietanki 36% i na dwa opakowania jedną śmietan-fix. wychodzi sztywna masa, która się nie rozpuszcza od razu po wyjęciu z lodówki.
poza tym żeby sie śmietana elegancko ubiła trzeba ją trzymac co najmniej jeden dzeń w lodówce.

bita smietana

22 kwi 2013 - 12:08:41

ja kupuje smietane 30% z biedronki i ubija sie dobrze, dodaje smietan fix, a jesli robie tort na zamowienie daje troche rozpuszczonej zelatyny, zeby masa sie nie rozjechała, jak na razie reklamacji nie miałam:)

bita smietana

22 kwi 2013 - 17:24:00

Do masy używam zazwyczaj 36% śmietany. Robię tak, jak większość dziewczyn, ubijam, dodaję smietan fix. Czasami bawię się w dodawanie kolorowej galaretki, żeby masa miała ciekawszy wygląd i smak.

bita smietana

22 kwi 2013 - 17:25:46

moja mama kupuje śnieżkę, ubija i dodaje żelatyny czasem cukru waniliowego :)

bita smietana

22 kwi 2013 - 17:27:39

Kupuję taką 30% i podczas ubijania dodaję śmietan-fix. Śmietana musi być baardzo mocno schłodzona,żeby się dobrze ubijała,powinna postać w lodówce przynajmniej jedną noc ;)

bita smietana

22 kwi 2013 - 17:29:41

Cytat
Women-Collection
Do masy używam zazwyczaj 36% śmietany. Robię tak, jak większość dziewczyn, ubijam, dodaję smietan fix. Czasami bawię się w dodawanie kolorowej galaretki, żeby masa miała ciekawszy wygląd i smak.

ja dokładnie tak samo :) z dodana galaretką jest super :)

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

następna dyskusja:

Marshamallow masa