Obecnie rozmawiamy o:

Samochód.

gorący temat

wybór przedszkola

dzisiaj o 19:43

najtańsza apteka

dzisiaj o 19:23

rozwód

dzisiaj o 18:09

Przebranżowienie lokalu

dzisiaj o 17:32

kupno samochodu

dzisiaj o 14:37

Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

Gulasz

03 lut 2013 - 21:45:24

Hej kobietki:) Jutro planuję zrobić gulasz z szynki wieprzowej. Mam sprawdzony przez wiele osób przepis, jednak jak ostatnio go robiłam to mięso było trochę twarde. W przepisie jest, że powinno się to gotować około 60 minut, ja robiłam koło 40 minut... I stąd moje pytanie, czy powinnam gotować je dłużej,żeby było bardziej miękkie? Bo mi się zawsze wydawało, że im dłużej się gotuje tym bardziej twarde wychodzi, ale sama nie wiem co robię źle...

Gulasz

03 lut 2013 - 21:48:45

gotuj az będzie miękkie, potem daj warzywa, żeby one się nie rozgotowały. Może dajesz za szybko sól? On powoduje, że mięso jest twarde. Ja najpierw przypiekam lekko szynkę i dopiero zalewam wodą i gotuję :) nigdy nie jest twarde :)

Gulasz

03 lut 2013 - 21:49:30

Czym dłużej gotujesz tym będzie bardziej miękkie.

Ja zwykle robię z wołowiny i gotuje przynajmniej 1,5h.

Gulasz

03 lut 2013 - 21:53:06

Gulasz z szynki trochę wiórowaty może być

Gulasz

03 lut 2013 - 21:56:49

no na gulasz to raczej łopatka,im dłużej robisz tym lepiej wyjdzie;)

niezweryfikowana
Posty: 1.046
Ostrzeżenia: 1/5

Gulasz

03 lut 2013 - 21:59:30

Szynka ma to do siebie ze raczej jest taka twardsza, no i jesli dodajesz za szybko sol to tez robi swoje...

Gulasz

03 lut 2013 - 22:03:06

ja często robie gulasz albo ze szynki lub łopatka, najlepiej jest gotowac w szybkowarze, wtedy 20 minut i gotowe:D ale jak ktoś nie ma to najpierw sie podpieka na patelni, potem sie podl;ewa woda i dusi, dpiero jak będzie miękkie dodajesz przyprawy, wczesniej nie powinno sie solic ponieważ mieso nie chce sie udusić a im dłużej dusisz tym jesyt miekcejsze:)

Gulasz

03 lut 2013 - 22:04:41

no to chyba problem rozwiązany,sól dawałam prawie na początku no i zawsze żyłam w przekonaniu,że im dłużej tym twardsze;p dzięki:)

Gulasz

03 lut 2013 - 22:11:37

uuu ja robię wołowy. 3 dni przed robieniem wyjmuję i robię zalewę wódka+cytrynka. Gotuję 3h. Mmmmm kruchutkie :)

Gulasz

03 lut 2013 - 22:16:15

Ja najpierw marynuję pokrojone mięsko, czyli daję trochę oleju+przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę i wstawiam do lodówki. Potem na patelnię daję pokrojoną cebulkę i smażę razem z mięsem, aż odparuje woda. Dopiero potem zalewam wodą i gotuję. Pod koniec daję paprykę, podsmażone pieczarki ale to już wg. uznania. Gulasz jest palce lizać.

Gulasz

03 lut 2013 - 22:20:23

Do żadnego mięsa nie daje się soli na początku smażenia bądz duszenia:) zawsze pod koniec, to taka rada na przyszłość:)

Gulasz

03 lut 2013 - 22:24:44

zapamiętam sobie:)

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

następna dyskusja:

randka tematyczna