1. Brokuł z serem pleśniowym i makaronem penne.
Brokuła gotujesz na półtwardo, odcedasz, rozdrabniasz rózyczki (widelcem lub tłuczkiem), na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek dodajesz do tego ser pleśniowy, 2 ząbki czosnku i śmietanę. Z tego wychodzi pyszny, gęsty sos, który podajesz z ugotowanym makaronem penne.
2. Zapiekanka warzywna z serem żółtym.
Brokuł (może być zamiast tego kalafior), marchew i ziemniaki podgotowujesz (wcześniej trzeba je oczywiście oczyścić). Pod koniec dodajesz cukinię lub kabaczek. Wszysko kroisz w plastry. Kiedy jest półmiękkie wykładasz do żaroodpornego naczynia (dobrze jest wczesniej naczynie wysmarować masłem z dodatkiem czosnku). ęstą śmietanę wymieszaj z utartym serem (najlepiej parmezan lub inny twardy) i przypraw ją solą oraz pieprzem. Zalej warzywa i włóż do rozgrzanego piekarnika na ok.20-30min.
Smaczengo