Obecnie rozmawiamy o:
Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

Lasagne - pomocy :)

05 paź 2012 - 15:12:10

Potrzebuję małej pomocy :)

Mam zamiar zrobić lasagne (pierwszy raz), znalazlam w internecie mnóóóóóóstwo przepisów, ale zależy mi na jakimś sprawdzonym i wyprobowanym przez Was :)

Z farszem to raczej nie ma problemu, mięsko, cebulka, czosnek, przyprawy i sos pomidorowy.

Chodzi mi bardziej o sos beszamelowy, ile mąki, ile masła i mleka ? Jak przyrządzić ?

I te warstwy, na jedną warstwę dajecie jeden płat makaronu czy więcej 2, 3 ?
W jakimś przepisie znalałam, że 2 płaty makaronu na warstwę, to znaczy dwa płaty makaronu (jeden na drugim, nieprzekładane niczym) na to sosy , ser i znowu dwa płaty makaronu itd.
Coś za duzo mi się wydawało tego makaronu, dlatego chciałam zapytać ;)

Aaaaa i gotujecie go wcześcniej bo z tego co widziałam to zdania podzielone, a chciałabym żeby wyszła, to na specjalną okazję ;)



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2012-10-05 15:31 przez sheeep890.

Lasagne - pomocy :)

05 paź 2012 - 15:13:51

ja jestem kompletnym laikiem, zrobiłam kiedyś lasagne i nie gotowałam makaronu - wyszła kompletnie twarda, dlatego ja polecam podgotować go chociaż przez chwilkę:P

zweryfikowana
Posty: 2.113
Ostrzeżenia: 1/5

Lasagne - pomocy :)

05 paź 2012 - 15:15:54

podbijam! Już nieraz zabierałam się do zrobienia lasagne, ale tych przepisów jest tyle że nie wiem który wybrać i boję się że spaskudzę :p W dodatku nie mam kwadratowego naczynia żaroodpornego tylko takie jajowate i nie bardzo mam w nim jak ten makaron ułożyć :/

Lasagne - pomocy :)

05 paź 2012 - 15:17:38

Dokładnie, też robiłam i makaron był twardy - szok ;D wyjadłam tylko farsz ;D

Co do beszamelu to tak : 500 ml mleka , łyżka masła ,3 łyżki mąki, listek laurowy ,4 ziarna ziela angielskiego , sól ,pieprz.

Mleko gotuje się z tym liściem laurowymi zielem angielskim - do smaku :p Studzi się to, na patelni masło + mąka i jak wystygnie dodajesz mleko, mieszasz aż zgęstnieje :)

Lasagne - pomocy :)

05 paź 2012 - 15:18:51

ja wkładam do wrzącej wody po jednym płacie makaronu na 1 minutę, wtedy mam pewność, że nie będzie twardy na spodzie. Od spodu układam tak: rozmarowuje masło, płaty makaronu, sos boloński, sos beszamelowy, płat makaronu sos beszamelowy i boloński, płaty makaronu, ser i sos beszamelowy.
co do beszamelu to znam kilka sposobów: ale zazwyczaj robię: rozpuszczam w garnuszku masło, dodaje mąki, ciepłego mleka, gałki, sól i pieprz. trzeba szybko mieszać aż mleko zgęstnieje ale nie możesz przypalić.

Cytat
Kaja0
Dokładnie, też robiłam i makaron był twardy - szok ;D wyjadłam tylko farsz ;D

Co do beszamelu to tak : 500 ml mleka , łyżka masła ,3 łyżki mąki, listek laurowy ,4 ziarna ziela angielskiego , sól ,pieprz.

Mleko gotuje się z tym liściem laurowymi zielem angielskim - do smaku :p Studzi się to, na patelni masło + mąka i jak wystygnie dodajesz mleko, mieszasz aż zgęstnieje :)

sos beszamelowy z zielem i listkiem bez gałki to nie sos beszamelowy.



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2012-10-05 15:19 przez kiciek1985.

Lasagne - pomocy :)

05 paź 2012 - 15:21:09

Makaron lepiej podgotować ;) uważźaj tylko, żeby płaty się nie posklejały ;p
Zamiast sosu pomidorowego, używam bolońskiego- jest lepszy.
Sos beszamelowy robię od zawsze na oko, więc tutaj nie pomogę.
Nie bardzo rozumiem, o co chodzi z ilością płatów na warstwach ;p ja robię w podłużnym naczyniu- dwa płaty jeden obok drugiego- nie kilka na sobie ;)

Lasagne - pomocy :)

05 paź 2012 - 15:21:59

Gałkę też powinno się dawac, owszem ;D Ja robię często bez, i dobry :p

Lasagne - pomocy :)

05 paź 2012 - 15:22:30

Składniki na sos beszamelowy
50 g mąki,
0,5 l mleka,
50 g masła,
gałka muszkatołowa (szczypta),
sól, pieprz biały.
Ale tu też musisz się własnym smakiem sugerować.

ja zawsze robię w owalnym naczyniu- łamię sobie makaron tak żeby wpasował się, może zachodzić na siebie. To nie przeszkadza. Wcześniej należy włożyć do naczynia z zagotowaną wodą makaron. Ale niepodgotować!. W piekarniku nie zmięknie tak dobrze. Trzeba go trochę zmiękczyć gorącą wodą, prawie wrzątkiem.

Na jedną warstwę daje tyle makaronu, żeby warstwa została przykryta. Ile Tobie wyjdzie, to już kwestia przede wszystkim naczynia.

Robię lasagne już kope lat, z tym że w wersji wegetariańskiej. A teraz już wegańskiej.

Nie jest to skomplikowane danie. Na pewno Ci wyjdzie :)

Lasagne - pomocy :)

05 paź 2012 - 15:25:46

ja robiłam ostatnio z naleśnikami bo makaronu zapomniałam kupić a już nie chciało mi się lecieć i mój był zachwycony:)

Lasagne - pomocy :)

05 paź 2012 - 15:27:35

Cytat
rikarika
Nie bardzo rozumiem, o co chodzi z ilością płatów na warstwach ;p ja robię w podłużnym naczyniu- dwa płaty jeden obok drugiego- nie kilka na sobie ;)

W jakimś przepisie znalałam, że 2 płaty makaronu na warstwę, to znaczy dwa płaty makaronu (jeden na drugim, nieprzekładane niczym) na to sos pomidorowy, później sos beszamelowy, ser i znowu dwa płaty makaronu itd.
Coś za duzo mi się wydawało tego makaronu, dlatego chciałam zapytać ;)



Dzięki wszystkim za pomoc, mam nadzieję, że wyjdzie :D



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2012-10-05 15:28 przez sheeep890.

Lasagne - pomocy :)

05 paź 2012 - 15:30:17

Ja gotuje po 3 płaty makarone przez 3min, po czym kolejno kładę do naczynia:
makaron, mięso, ser żółty, makaron, mięso, ser, makaron, mięso i ser na wierzch. Moja lasagne jest bez sosu beszamelowego i palce lizać!!!
szkoda zachodu z tym sosem, bo nic nie wnosi do lasagne.

Lasagne - pomocy :)

05 paź 2012 - 15:36:40

Beszamel zrób najlepiej na patelni, a nie w małym naczyniu, żebyś mogła swobodnie rozmieszać mąkę z masłem i się nie porobią grudy, a poźniej dodaj mleko i przyprawy.

Lasagne - pomocy :)

05 paź 2012 - 15:53:40

Nie bez powodu w przepisie zawsze na makaron daje się sos. Po prostu makaron wyciąga z niego wilgoć i dzięki temu nie jest surowy. Ja miałam problem tego typu, że zawsze pod koniec układania brakowało mi sosu. a mniej sosu= twardy makaron. Jeśli damy więcej sosu i odpowiednio długo będziemy piec to makaron wyjdzie rewelacyjny i na pewno nie zrobi się z niego rozgotowana paćka

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

następna dyskusja:

2 śniadanie do pracy :)