To może boeuf strogonoff ? Ja wprost uwielbiam
Składniki
1 kg polędwicy wołowej
2 łyżki mąki
2 cebule
2 szklanki bulionu wołowego
4 łyżki sklarowanego masła
2 łyżki przecieru pomidorowego
szklanka śmietany
łyżka zmielonej słodkiej papryki
sól, pieprz
Mięso pokroić na paski grubości około 1 cm i długości 4 cm. Oprószyć mąką, posypać solą i pieprzem. Cebule obrać, pokroić w talarki. Podsmażyć na łyżce masła, dodać przecier pomidorowy, wymieszać.
Pozostałe masło rozgrzać, obsmażyć mięso, stale mieszając. Dodać cebulę, wlać bulion. Dusić na wolnym ogniu kilkanaście minut. Pod koniec dodać paprykę i śmietanę, przyprawić solą i pieprzem.
Śmietana Nim dodamy śmietanę, wymieszajmy ją z kilkoma łyżkami ciepłego sosu, aby się nie zwarzyła.
Najlepszym dodatkiem są kładzione kluski, ryż lub świeża bułka.
Strogonow z polędwicy podajemy od razu; zbyt długo duszona polędwica twardnieje. Przyrządzony z rostbefu można odgrzewać.
ja dodaję też peczarki
przepis ze strony mojegotowanie.pl