Obecnie rozmawiamy o:

trener personalny

gorący temat

OBUWIE ŚLUBNE

dzisiaj o 13:06

Prezent na Komunię

dzisiaj o 12:38

profesjonalne sprzątanie

dzisiaj o 11:33

drewniany stół aranżacja

dzisiaj o 11:07

Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

witam Kochane, święta zbliżają się powoli a ja tegoroczne święta spędzam u Teściów.. :) Z jednej strony się cieszę bo jakaś odmiana tylko.. Teściowa wiem że ja dość dobrze gotuje, więc wymyśliła żebym ja ugotowała Potrawy Wigilijne, a ona ciasto upiecze..
I tu zaczyna się stres, bo umiem gotować, ale Wigilii nigdy sama nie gotowałam..
Proszę podajcie mi sprawdzone przepisy na Wigilijne Potrawy..
Proszę ;)
Jeśli któraś nie zna się na gotowaniu to niech przynajmniej napiszę swoje ulubione Wigilijne Potrawy :)

zweryfikowana
Posty: 456
Ostrzeżenia: 2/5

milion jest takich w internecie. wpisz sobie w Google potrawy wigilijne, to chyba nie takie trudne.

Cytat
michaska600
milion jest takich w internecie. wpisz sobie w Google potrawy wigilijne, to chyba nie takie trudne.

Dokładnie milion jest takich w internecie, ale ja nie chcę miliona tylko sprawdzone potrawy.. Które zawszę wychodzą Wam pysznę :)
To nie takie trudne,a ty masz gorszy dzień?

Ja nigdy nawet nie pomagałam przy Wigilii ale uwielbiam:
-ryba po grecku - koniecznie filety, żeby nie było ości.
-barszczyk z uszkami - uszka powinny mieć cienkie ciasto, a barszczyk taki z buraków a nie z proszku ;)
-śledzie po cygańsku - to akurat specjalność mojego ojca, z czego się to składa nie mam pojęcia. Keczup jest na pewno ;p

Ja mogłabym pomóc przy cieście,za gotowaniem niestety nie pomogę :) Moim faworytem jest zupa grzybowa,uwielbiam,no i kutia,ale nie jest znana w niektórych regionach Polski ;)

Ja robię Wigilię od lat.Zawsze jest barszczyk czerwony z uszkami ale uszka nie gotowane tylko smażone w głębokim oleju. Przepyszna szuba (jest w internecie tylko ja smażę cebulkę i pozostałe składniki scieram na tarce), jajka faszerowane grzybami, ryba po grecku, ryba w zalewie słodko-kwaśnej,śledzie z kolorową papryką i cebulką, sałatka a tuńczyka, raczuchy z sosem grzybowym, oczywiście karp i kutia.
A jeszcze teściowa moja robi śledzie kroi w paski, grzyby ugotowane w paski, cebulka podsmażona i to łączy, pycha!!!!!



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2011-12-07 13:57 przez martencja8.

Krokiety:
Podsmażam grzybki (przyprawiam jak akurat mi się podoba), gotuję kapustę kiszoną na miękko a jajka na twardo. Proporcje to zwykle 0,5kg kapusty na 0,5 kg grzybów na 10 jajek. Potem wszystko wrzucam albo do robota albo do maszynki do mięsa i mam farsz (ja daję sól, pieprz, zioła prowansalskie, ale każdy przyprawia jak lubi).
Naleśniki robię zwyczajne cienkie, nakładam farsz, zawijam na kopertę.
Tuż przed podaniem obtaczam w jajku i bułce i podsmażam.
Danie proste, smaczne i zawsze wychodzi. Podaję z barszczem.

konieczne pierogi, barszczyk z uszkami i ryba po grecku ( ja zawsze robię dorsza)! :)

A ja gotuję sama.:
Barszcz czerwony z uszkami
Zur z ziemniakami
Kwaśnice z ziemniakami
Wodę pieczkową z grochem
Karp ,mintaj
chałka z miodem

Ja robie również sama wszystko.
-Barszcz czerwony na kości wędzonej - do kubka;
-do tego krokiety z grzybami (naleśniki, pieczarki starte na tarce na średnich oczkach podsmażone z cebulką i czosnkiem)
-ryba - filety w panierce, ziemniaki,sałatka
-gotowane suszone śliwki z makaronem
-sałatka śledziowa (śledzie lisnera ze słoika - staropolskie do tego jogurt, jabłko,cebulka)
-na później schab ze śliwką - tu chyba zrobie w ukochanym szybkowarze tylko poszukam przepisu
u Nas jest tyle :)

koniecznie barszcz z uszkami
pierogi z kapustą i grzybami
krokiety z pieczarkami i serem
śledzie w sosie musztardowym
sałatka warzywna
galareta rybna

wigilijnych potraw nie gotowałam, ale kocham na wigilii bigos z ziemniakami, barszcz, pierogi i rybę po grecku. Ponad to, zawsze u nas na stole pojawia się karp, szczupak, śledzie, kutia, sałatki, na pewno sobie poradzisz :)

Ja robię na ta Wigilię:
uszka i pierożki z kapusta i grzybami, część smażę na głębokim oleju
zupa grzybowa z makaronem
paszteciki z farszem grzyby i kapusta
ryba po grecku
sałatka warzywna
planuję jeszcze kotleciki rybne- zobaczy się

Kutia to tradycyjny deser wigilijny o głębokich korzeniach w polskiej historii i kulturze, szczególnie ceniony we wschodnich regionach kraju. Składa się z kaszy, maku, miodu, orzechów i suszonych owoców, a jej historia sięga czasów pogańskich. Symbolizuje ona dobrobyt i pamięć o przodkach. Więcej o historii i znaczeniu kutii w polskiej tradycji wigilijnej można znaleźć na stronie https://zory.dlawas.info/kulinaria/kutia-historia-i-znaczenie-w-polskiej-tradycji-wigilijnej/cid,13512,a która oferuje bogate informacje na ten temat.

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

następna dyskusja:

dziobaczka - Maszyna do pieczenia chleba.