gorący temat
dzisiaj o 19:02
dzisiaj o 18:57
dzisiaj o 18:41
dzisiaj o 18:28
dzisiaj o 18:17
18.01 o 12:29
Yerba Mate opinie- rakotwórczy napar ?
2.10 o 10:28
Opinie o vericaust- sposoby na kurzajkę! Helpp!
7.11 o 21:08
28.02 o 3:25
22.11 o 7:02
15.02 o 15:34
Nasza Książka Kucharska- dania, desery- przepisy
Nasza Książka Kucharska- dania, desery- przepisy
Zapraszam wszystkich do wątku zbiorczego.Stwórzmy wspólnie naszą książkę kucharską
Często zdarza się,że szukamy pomysłu na obiad, kolację, deser czy przekąski
proszę wszystkich miłośników gotowania by wrzucali swoje bądź podpatrzone pomysły na fajne jedzonko.
Zdjęcia bardzo mile widziane (choćby przykładowe z internetu)+ przepis.
W grę wchodzą zupy, drugie dania, desery, przekąski, ciasta, ciastka, wszystko co smaczne i zjadliwe!!!
Niech ten wątek inspiruje do gotowania
proszę bez niegrzecznych komentarzy i kłótni
FAJNY POMYSŁ :
ziemniaki:
kroimy na głębokość ponad połowy ziemniaka paski.(nie do końca)
smarujemy naczynie lekko olejem,by ziemianki nie przywierały następnie smarujemy górę oliwą bądź olejem z solą i pieprzem i do piekarnika na 200st na 30 minut. następnie smarujemy rozpuszczonym masełkiem z wyciśniętym czosnkiem, dość mocno by przyprawy dotarły do środka ziemniaczków,i na kolejne 30-40 minut.Ważne żeby sprawdzać ziemniaki co jakiś czas, bo są różnych wielkościmniejsze będą gotowe prędzej
pieczeń:
kawał mięsa (duży) obsmażamy na patelni, aż się ładnie zarumieni, wkładamy do naczynia żaroodpornego.Ważne by do naczynia nalać: pół szklanki oliwy, pół szklanki piwa , i reszta wody tak aby mięsko w większej połowie było zamoczone.Do tego kroimy 3 cebule, 3 ząbki czosnku,z 4 plastry boczku i przyprawa do mięsa grillowanego, kilka liści laurowych,bazylia. Ja osobiście często dodaje jeszcze starte ususzone czarne łebki uwielbiam taki grzybowy aromat.No i do piekarnika na 180st, cały ten wywar musi się dość ostro gotowaćczas bliżej nieokreślony, zależy od wielkości mięska jak będzie mięciutkie wyciągamy:0
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2011-11-14 14:17 przez Agnieszaaa.
Nasza Książka Kucharska- dania, desery- przepisy
super wątek na pewno będę śledzić
Nasza Książka Kucharska- dania, desery- przepisy
z neta, kolejny deserek który niebawem wypróbuję
Przepis na 4 porcje:
450 g truskawek
2 czubate łyżki dżemu z czarnych porzeczek
500g jogurtu greckiego
Przygotowanie:
Umyj i odszypułkuj owoce. Odłóż kilka do dekoracji (jak wolisz). Pozostałe wrzuć do miski i rozgnieć widelcem. Teraz dodaj dżem porzeczkowy i delikatnie zamieszaj. Możesz dodać odrobinę wody, wówczas składniki staną się bardziej płynne. Do przygotowanych deserowych kieliszków lub salaterek (najlepiej szklanych, wówczas widać efekt) nakładaj kolejno łyżkę naturalnego jogurtu i owocowej mikstury. Zakończ na jogurcie. Całość udekoruj truskawką z szypułką. Deser gotowy. Można podawać!
Nasza Książka Kucharska- dania, desery- przepisy
Świetnie wygląda ten deser, szkoda tylko że sezon na truskawki się skończył, ale przepis na pewno wart zapamiętania.
Nasza Książka Kucharska- dania, desery- przepisy
Wklejajcie kochane przepisy + fotki jak to wygląda.Mogą być inspiracje z neta coś co macie ochotkę przygotować
Panna cotta
Składniki:
250 ml śmietanki kremówki
250 ml mleka 3,2%
90-100 g cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
cukier waniliowy (można zrezygnować)
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuścić w wodzie. Zagotować mleko z cukrem, dodać żelatynę. W drugim garnuszku podgrzać śmietanę z cukrem waniliowym. Powoli wlać śmietanę do mleka, ubijając całość trzepaczką (nie ubijamy na pianę, tylko łączymy składniki). Gotową mieszankę przekładamy do naczynek. (Aby łatwiej było wyjąć deser po ostygnięciu dobrze jest przepłukać naczynka zimną wodą.) Ostawiamy do ostygnięcia i stężenia na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy z foremek (można na chwilę wstawić ją do gorącej wody, to usprawni wyjmowanie panna cotty), układamy na talerzyku i dekorujemy syropem owocowym np. truskawkowym, jeżynowym lub jagodowym. W zależności od upodobań. Możemy też podać panna cottę samą, przyozdobioną jedynie listkiem melisy.
Nasza Książka Kucharska- dania, desery- przepisy
mniam w weekend robie ziemniaczki
Nasza Książka Kucharska- dania, desery- przepisy
banany w cieście
Przygotowujemy nieco gęstsze ciasto naleśnikowe i dodajemy po pół łyżeczki cukru waniliowego i proszku do pieczenia. Banany obieramy, kroimy na pół, a połówki wzdłuż. Smażyć na rozgrzanym oleju na patelni aż do złotego koloru.
Podawać z lodami waniliowymi, bitą śmietaną i polewą czekoladową/ płynną czekoladą.
Nasza Książka Kucharska- dania, desery- przepisy
ja mam tyle przepisów ze bym tydzien pisała
Nasza Książka Kucharska- dania, desery- przepisy
te ziemniaczki tez sie przymierzam juz jakis czas zrobic przepis potem jakis wrzuce ;]
Nasza Książka Kucharska- dania, desery- przepisy
Kurczak z sosem z kurekmoja kolejna inspiracja
Składniki:
2 filety z kurczaka
200g kurek
2 garście zielonej fasolki szparagowej
100 ml śmietany 30%
dymka
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz, czosnek granulowany
masło
2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Filety posypać przyprawami - solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym; panierować w mące i usmażyć na patelni.
W osolonej wodzie ugotować zieloną fasolkę (do miękkości, ok. 10-15 min.). W rondelku roztopić 2 łyżki masła i wrzucić do niego fasolkę.
Kurki oczyścić, umyć i osuszyć; większe grzyby pokroić. Wrzucić kurki na patelnię i dusić w sokach, które wydobędą się z grzybów. Gdy płyn wyparuje dodać posiekaną dymkę i znów podlać 2 łyżkami wody. Poddusić, dodać 2 łyżki masła i smażyć 2-3 min. Wlać śmietankę, doprawić solą i koperkiem, trzymać na patelni jeszcze ok. 2-3 min. Filety wyłożyć na talerz, polać sosem z kurek, obok położyć fasolę. Podawać z pieczywem.
Nasza Książka Kucharska- dania, desery- przepisy
Cytat
kiciek1985
ja mam tyle przepisów ze bym tydzien pisała
to pisz! Tylko, żeby jakieś proste były, bo ja to początkująca jestem
Nasza Książka Kucharska- dania, desery- przepisy
Z neta ale wypróbowane i okazały się strzałem w 10 raz dwa znikały ze stołu
Biala kielbasa w nalesnikach zapiekanych z serem
Składniki
Farsz/b]
ok 700 g białej surowej kiełbasy
1 duża cebula
świeżo mielony pieprz
vegeta
majeranek
2 łyżki majonezu
2 łyżki chrzanu
ok 50 g sera zółtego
majeranek
świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania/b]
Farsz/b]
Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać mięso (białą kiełbasę naciąć i wycisnąć farsz), doprawić pieprzem, vegetą i majerankiem.
Po ok 15 min zdjąć z ognia, przestudzić, dodać, majonez i chrzan, całość wymieszać.
Na każdy naleśnik nałożyć farsz, zawinąć, ciasno ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać tartym serem, pieprzem i majerankiem. Zapiekać w piekarniku 180 stopni (ok 25 - 30 min).
Drobiowe roladki z feta otulone boczkiem w kukurydzianej panierce
Przepis na 4 duże roladki:
1 podwójna pierś drobiowa
vegeta
świeżo mielony pieprz
Nadzienie/b]
1/2 kostki fety
2 ząbki czosnku
1 małą cebula
1 gałązka rozmarynu (ew. suszony)
oliwa z oliwek (1 - 2 łyżki)
1/2 czerwonej papryki (4 paski)
Dodatkowo/b]
4 plastry boczku wędzonego
4 łyzeczki przecieru pomidorowego
Panierka/b]
ok 1/2 szkl mąki
1 jajko
ok 1 szkl pokruszonych płatków kukurydzianych (ew.bułki tartej)
olej do smażenia
Sposób przygotowania/b]
Piersi podzielić na 4 płaty, mocno rozbić, natrzeć vegetą i pieprzem, odstawić do lodówki (na noc, min kilka godzin).
Nadzienie/b]
Fetę pokroić na 12 kostek, ułożyć je w naczyniu, posypać drobno posiekanym czosnkiem i cebulą, posypać listkami rozmarynu, zalać oliwą, odstawić do lodówki (na noc, min kilka godzin).
Następnego dnia Na każdy płat mięsa kładziemy po trzy kostki fety z dodatkiem cebuli, czosnku i rozmarynu, pasek papryki, szczelnie zawijamy. Plastry boczku mocno rozbijamy, smarujemy przecierem pomidorowym. Roladki obwijamy boczkiem (przecierem do dołu
Obtaczamy w mące, jajku, następnie w płatkach kukurydzianych. Smażymy na rumiano
Zmieniany 4 raz(y). Ostatnia zmiana 2011-11-14 15:01 przez ewelinka1804.
Nasza Książka Kucharska- dania, desery- przepisy
ja cos dodam jak bede niec zdj super watek/1
Nasza Książka Kucharska- dania, desery- przepisy
Włoskie bałwanki - przepisu nie podaję z jasnej przyczyny dodam ,że całość polewam lekko oliwą z oliwek i na środku talerza układam zazwyczaj grzanki ziołowe
Może jednak napiszę
na dole mozarella (najtańsza i b.dobra z biedronki) , pomidorek koktajlowy i na górę bazylia
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2011-11-14 15:05 przez Iruska.
Nasza Książka Kucharska- dania, desery- przepisy
Schab w galarecie
Składniki/b]
85 dkg schabu bez kości,
4 łyżki suszonego majeranku,
2 łyżki suszonego tymianku,
2 łyżki suszonego rozmarynu,
3 ząbki czosnku,
1 łyżka pieprzu,
1 łyżka soli.
Sposób przygotowania/b]
Schab sparzyć wrzątkiem, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć (gruba warstwą) mieszanką zrobioną z ziół, soli, pieprzu i rozgniecionego czosnku.
Opanierowany schab ciasno owinąć w lnianą ściereczkę, końce której związać gumką lub sznurkiem - pozostawić na noc w lodówce.
Następnego dnia wysoki garnek z uszami napełnić do 1/3 wysokości wodą. Końce ściereczki, w którą zawinięty jest schab przywiązać do ucha garnka garnka. Schab wpuścić do środka tak, aby nie dotykał wody i przykryć garnek pokrywką.
Gotować na parze po 25 minut z każdej strony (na małym gazie), następnie wyjąć mięso i pozostawić do całkowitego ostudzenia w ściereczce.
Zimny kroimy w cienkie plastry, garnirujemy
Paróweczki w cieście francuskim
Składniki/b]
Paróweczki małe lub też duże jak kto woli
Ciasto francuskie
Sposób przygotowania/b]
Owinąć parówki ciastem, nagrzać piekarnik na 220 stopni i piec ok 20 min ( jak zawsze na oko piekę - tak żeby ciasto było zarumienione)
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2011-11-14 15:13 przez ewelinka1804.