gorący temat
Czy kosmoenergetyka pomoże z otyłością?
godzinę temu
Kosmetyki profesjonalne do włosów
godzinę temu
dzisiaj o 11:26
dzisiaj o 11:06
dzisiaj o 10:24
Opinie o vericaust- sposoby na kurzajkę! Helpp!
7.11 o 21:08
15.02 o 15:34
18.01 o 12:29
22.11 o 7:02
Yerba Mate opinie- rakotwórczy napar ?
2.10 o 10:28
28.02 o 3:25
Nasza Książka Kucharska- dania, desery- przepisy
Nasza Książka Kucharska- dania, desery- przepisy
Przepis na moją ulubioną szarlotkę. Pyszna i co najważniejsze, nawet początkującej kobiecie gotującej wyjdzie
CIASTO:
0,5 kg mąki krupczatki
100 g cukru
5 żółtek
250 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
NADZIENIE:
1,5 kg jabłek
150 g cukru
5 białek
1 opakowanie cukieru waniliowego (ja daję ten duży 32g)
bułka tarta
cynamon
1. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy dobrze schłodzone, pokrojone na drobne kawałki masło i siekamy szerokim nożem. aż do użyskania drobnych grudek. Dodajemy zółtka i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy z niego kulę i zawijamy w folię spożyczą. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
2. Po godzinie wyciągamy ciasto z lodówki. Odrywamy od ciasta kulkę wielkości piłki tenisowej i wkładamy je do zamrażalnika. Resztę ciasta rozwałkowujemy na placek i wkładamy na wyłożoną papierem blachę ( u mnie blacha o wymiarach 21x38 cm). Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych otworach. Skrapiamy je sokiem z cytryny i posypujemy 2 łyżkami cukru (z tych 150g). Starte jabłka trzymany na sicie i odsączamy z nadmiaru soku.
4. Białka ubijamy z pozostałym cukrem na sztywną pianę.
5. Po wyjęciu ciasta z piekarnika posypujemy go bułką tartą (ja daję ok. 3-4 łyżki), by sok z jabłek nie zrobił zakalca. Na cieście rozkładamy starte jabłka, równomiernie posypujemy cukrem waniliowych i cynamonem (tu wg uznania, ja daję mniej więcej 2-3 łyżeczki). Na jabłka kładziemy pianę i ścieramy na tarce o dużych otworach ciasto wyjęte z zamrażalnika.
6. Blachę ponownie wstawiamy do piekarnika o pieczemy jeszcze przez 30 minut w tempetarurze 180 stopni C.
SMACZNEGO
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2012-09-13 11:55 przez a_n_n_aa_n_n_a.
Nasza Książka Kucharska- dania, desery- przepisy
super pomysł! Dzisiaj właśnie poszukiwałam przepisu na ciasto, teraz będę mieć jedno kompendium sprawdzonych przepisów Później na pewno dorzucę przepis na murzynek serowy, rafaello bez pieczenia i na ciasto bounty (jeśli tylko wyjdzie dobre, bo dzisiaj robie pierwszy raz ;p)
Nasza Książka Kucharska- dania, desery- przepisy
Ostatnio zaochotowałam na sałatę i korzystająć z domowych zapasów zrobiłam coś w stylu "sałatki nawinie"
1 podwójna pierś z kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 słoiczek selera
1 czerwona papryka
1 cebula
3 duże ogórki konserwowe
2 ugotowane jajka
3 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany (lub jogurt naturalny)
2 łyżeczki musztardy stołowej
3 łyżki posiekanych listków piertruszki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz (dość sporo )
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub paski i smażymy na oleju do lekkiego zrumienienia, odstawiamy do ostudzenia. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Seler takżę odsączamy z zalewy i trochę go siekamy. Paprykę, jajka, cebulę, ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Wszyskie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 0.5 godziny przed podaniem.
SMACZNEGO
Nasza Książka Kucharska- dania, desery- przepisy
Ja czesto przyrządzam tortille, zazwyczaj placki mam kupne, a co do farszu to:
piers z kurczaka pokrojona w kostke, obtoczona lekko w oleju i przyprawie gyros, podsmażana
do tego kapusta pekinska, kukurydza, pomidory, ogórki, kapusta czerwona, papryka, kto co lubi
ja robie tak ze nakładam sos (majonez pomieszany z ketchapem) i wszystkie składniki tak mniej więcej na średnicy tego placka i zawijam oddołu przy pomocy folii aluminiowej, zeby wyszedł taki rulonik, wtedy do piekarnika na 10min i przekrajam na środku, tak zdecydowanie łatwiej się je polecam
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2012-09-18 00:02 przez kinga09.
Nasza Książka Kucharska- dania, desery- przepisy
Przepisy świetne),aż ślinka cieknie!!!
Może któraś ma coś ciekawego z owoców morza????,coś co można podać na kolację????
piszcie dziewczyny
Nasza Książka Kucharska- dania, desery- przepisy
Cytat
agniesza0906
przypominam wszystkim,że watek nadal istnieje zapraszam do gotowania
Nasza Książka Kucharska- dania, desery- przepisy
http://pasjosmaki.blogspot.com/
zapraszam na mojego kulinarnego bloga )
dla kazdego coś fajnego)
Nasza Książka Kucharska- dania, desery- przepisy
pychotki !
Nasza Książka Kucharska- dania, desery- przepisy
dla wszystkich kobitek które szukają pomysłów na obiad kolację lub pyszny deser
Nasza Książka Kucharska- dania, desery- przepisy
Tyle i więcej tutaj
same pyszności
Pomysły na obiad, przekąski i desery
Smacznie i zdrowo
https://www.facebook.com/PasjonatkaDobrychSmakow?ref=hl
a tu adres bloga: pasjosmaki.blogspot.com
Nasza Książka Kucharska- dania, desery- przepisy
Jak chcę zrobić dużo obiadu czy kolacji w miarę szybko i tanio to robię chilli con carne Polecam,, jest bardzo sycące, stosunkowo nie aż tak kaloryczne. Smakuje zarówno solo jak i z ryżem
Co potrzebujemy? (na duży garnek)
- około 0,5 kg mielonego mięsa (jeśli liczymy kalorie polecam kurczaka bądź indyka, jeśli nie to może być wieprzowe)
- puszkę kukurydzy
- puszkę białej fasoli
- puszkę czerwonej fasoli
- pomidory (można dodać świeże 2-3 sztuki bądź z kartonika w kawałkach)
- sos meksykański (można kupić gotowy albo zrobić samemu: potrzebujemy keczupu, przecieru/koncentratu pomidorowego, przyprawy wg uznania, trochę ananasa, trochę papryki)
- paprykę świeżą zwykłą bądź papryczki pepperoni
- cebulę
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości smalcu aż do zeszklenia. Dodajemy mielone mięso i pół łyżeczki cynamony. Podsmażamy razem całość.
Do garnka wrzucam: paprykę, sos, pomidory, kukurydzę, fasole białą, czerwoną. Mieszamy całość i dodajemy przyprawy: sól, pieprz (wedle uznania), łyżkę chilli, oregano, bazylię, można też dodać trochę czosnku albo słodkiej papryki w proszku. Całość gotujemy na wolnym gazie. Następnie, usmażone mięso i cebulę wrzucamy do garnka. Gotujemy jeszcze przez około 30-40minut (żeby przeszły smaki) pod przykryciem na wolnym ogniu.
Pyszne
Nasza Książka Kucharska- dania, desery- przepisy
To ja też dodam przepis na jeden z moich ulubionych obiadków
Pierś z kurczaka z makaronem w sosie śmietanowo-koperkowym.
Danie jest bardzo syte,nie trzeba zjeść dużo żeby być pełnym
Składniki:
-Pierś z kurczaka(lub dwie jeśli ktoś woli więcej mięska)
-Oliwa i kostka winiary ( najlepiej rosołowa albo warzywna)
-Paczka makaronu (najlepiej rurki)
-3 płaskie łyżki mąki
-3 łyżki masła
-mleko
-koperek(ilość według uznania,jak kto lubi)
Przygotowanie:
Mięso:
Bierzemy kostkę wyniary,kruszymy ją i rozrabiamy z oliwą(ok pół szklanki).Pierś z kurczaka kroimy na średniej wielkości kostkę.Gotową marynatą zalewamy wcześniej pokrojonego kurczaka i odstawiamy.Po upływie godziny zamarynowane kosteczki wysypujemy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy tak aby były miękkie(kurczak robi się bielutki).Gotowego kurczaka odstawiamy na patelni na bok.
W między czasie można już gotować makaron
Sos (robiony z klasycznego beszamelu):
Bierzemy trzy łyżki masła i roztapiamy w garnku.Kiedy masło jest już roztopione powoli dodajemy mąkę(ma powstać jednolita masa).Później dolewamy powoli mleka cały czas mieszając (nigdy nie wiem na proporcje ile dodać,więc stosuje metodę dolewam po trochu i sprawdzam co jakiś czas gęstość).Kiedy osiągniemy upragnioną konsystencje doprawiamy według własnego uznania solą i pieprzem,później wsypujemy drobno pokrojony koperek.Gotowy sos wlewamy do patelni,na której znajduje się kurczak.
Ugotowany makaron nakładamy na talerz i polewamy go naszym sosem z kurczakiem.
Mniam mniam
Nasza Książka Kucharska- dania, desery- przepisy
fajny wątek z tą książką na pewno będę tutaj zaglądać i od czasu do czasu też coś rzucę jakiś przepis
Nasza Książka Kucharska- dania, desery- przepisy
coś na śniadanie bądź 2 śniadanie
3 łyżki kaszy jaglanej ugotowanej na mleku dodałam do tego dżem śliwkowy tak ze 2 – 3 łyżeczki + cynamon + trochę cukru wanilowego. Wymieszałam. Przekładałam do mojego ulubionego kubka (który kupiłam mamie na prezent, ale sobie wypożyczam go dość często) warstwami jaglanka na to płatki kukurydziane i tak na przemian, na wierzch posypałam trochę rodzynkami
Nasza Książka Kucharska- dania, desery- przepisy
Wiem że temat troszkę stary ale odświeżę:
kanapki z razowego pieczywa z pieczoną piersią z indyka, sałata, pomidor.
Posmarowane majonezem ze świeżo zmielonym białym pieprzem, takim jak ten.
Wchodzi bosko nawet z rana kiedy jesteśmy niewyspani, polecam