Obecnie rozmawiamy o:
Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

Skomentuj
<-- 1 2 ... 3 4 5 6 7 8 -->

Już dziś życzę wszystkim Wesołych Spokojnych Świąt i wielu smaczności na stole:)


kilka pysznych przepisów:) oczywiście świątecznych...

KARP W GALARECIE

SKŁADNIKI:

sprawiony karp
włoszczyzna
duża cebula
sól
pieprz łyżka żelatyny
cukier

Karpia dokładnie umyj i pokrój w dzwonka. Włoszczyznę obierz, dodaj pokrojoną cebulę, zalej 1 l wody, ugotuj wywar, przypraw solą i pieprzem. Wyjmij warzywa (odłóz trochę do dekoracji). Pozostaw tylko tyle wywaru, aby zakrył rybę, włóż pokrojonego karpia. Na bardzo małym ogniu gotuj 10 min (powinien tylko lekko mrugać). Delikatnie cedzakową łyżką wyjmij dzwonka i przełóż na półmisek, formując całą rybę. Wywar przecedź przez sito i gazę, pozostaw ok. 2 szklanek, dodaj cukier do smaku. W 1/3 szklanki zimnej wody rozpuść żelatynę, kiedy napęcznieje, dodaj ją do podgrzanego wywaru z warzyw, wymieszaj. Udekoruj karpia pokrojonymi warzywami (lub wedle uznania: jajkiem, rodzynkami, korniszonem). Zalej rybę galaretą, wstaw do lodówki do zastygnięcia.

AROMATYCZNA SZYNKA


l ok. 2 kg wieprzowiny (mięso od szynki)
l 3–4 ząbki czosnku
l łyżka majeranku
l łyżka oleju
l sól zmiękczająca do mięsa, np. Kamis
l kilka listków laurowych
l 2 cebule
l pieprz

Mięso opłukać, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać, rozetrzeć z majerankiem i olejem. Marynatą posmarować mięso. Oprószyć pieprzem. Wstawić na 48 godzin do lodówki. W tym czasie szynkę kilkakrotnie obrócić. Po wyjęciu mięso natrzeć solą zmiękczającą. Mocno obwiązać nicią, jednocześnie wsuwająć pod nią listki laurowe. Cebule obrać, pokroić w ćwiartki. Szynkę włożyć do rękawa do pieczenia. Do środka wlać kilka łyżek wody i dodać ćwiartki cebuli. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 240°C. Potem temperaturę zmniejszyć do 200°C i piec jeszcze 1,5 godziny. Z ciepłej szynki usunąć liście laurowe i odstawić ją do wystudzenia.


PASZTET Z GRZYBAMI

l po 500 g cielęciny i wieprzowiny
l po 300 g podgardla i wędzonego boczku
l 20 g suszonych grzybów
l listek laurowy
l kilka ziaren ziela angielskiego
l 400 g wątróbki drobiowej
l 2 cebule
l 2 bułki kajzerki
l 4 jajka
l suszony tymianek
l gałka muszkatołowa
l 1–2 łyżki oleju
l sól l pieprz (mielony i w ziarnach)

Grzyby opłukać. Zalać wodą. Odstawić na 30 minut. Potem lekko posolić i ugotować. Cielęcinę i wieprzowinę opłukać, razem z podgardlem i boczkiem pokroić na kawałki. Wszystko razem podsmażyć. Przełożyć do garnka. Podlać gorącą wodą. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu i łyżeczkę soli. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 2 godzin. Wątróbkę opłukać, pokroić. Cebule obrać, posiekać. Razem z wątróbką podsmażyć na tłuszczu ze smażenia mięsa. Dodać do mięsa (ok. 30 minut przed końcem duszenia). Grzyby osączyć, pokroić w paseczki. W wywarze grzybowym namoczyć bułki. Mięso odcedzić. Razem z odciśniętą bułką zemleć w maszynce. Dodać grzyby, jajka i przyprawy do smaku. Wyrobić. Masę pasztetową przełożyć do wysmarowanych olejem
blaszek. Piec 45 minut w 180°C


KACZKA W POMARAŃCZACH

l tuszka kaczki (ok. 1,5 kg)
l oliwa
l cebula
l 3 pomarańcze
l garść świeżych listków melisy
l szklanka bulionu drobiowego (z kostki)
l 2 łyżki miodu
l sól
l pieprz

Kaczkę opłukać, osuszyć. Ponakłuwać mięso. Od środka i na zewnątrz posmarować dość obficie oliwą, natrzeć solą i oprószyć pieprzem. Wstawić na 24 godziny do lodówki. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok. Wlać go do wnętrza kaczki. Włożyć cebulę i melisę (kilka listków odłożyć). Otwór zaszyć nicią lub spiąć wykałaczkami. Kaczkę ułożyć w formie (piersiami do dołu). Podlać bulionem. Piec ok. 2 godzin w 200°C. W połowie pieczenia kaczkę odwrócić na drugą stronę. Z drugiej pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać z miodem. Mieszaniną smarować co jakiś czas kaczkę. Trzecią pomarańczę obrać i pokroić w plasterki. Obłożyć nimi kaczkę 30 minut przed końcem pieczenia. Kaczkę podawać pokrojoną na porcje z pomarańczami i odłożonymi listkami melisy. Uwaga! Powstały w brytfannie sos można zlać, zagęścić mąką ziemniaczaną i podać do kaczki w sosjerce.



POMIDORY W SOSIE CZOSNKOWYM

Porcja dla 4 osób

Będzie nam potrzebne :

- 4 średnie pomidory
- Duży jogurt naturalny lub duża śmietana 12%
- 4 kopiaste łyżki majonezu dekoracyjnego Winiary
- 15dag sera gouda lub salami
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, oregano, bazylia, zioła prowansalskie


Sposób przyrządzenia zły/b]

Pomidory parzymy we wrzątku,obieramy ze skórki, kroimy na plasterki, układamy na półmisku.
Jogurt naturalny wlewamy do większej miseczki, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do sosu dodajemy czosnek starty na drobnych oczkach, bądź przeciśnięty przez wyciskacz do czosnku. Dodajemy sól, zioła prowansalskie do smaku i dokładnie mieszamy.
Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach (można kupić gotowy, już starty).
Na wyłożone na półmisek pomidory lejemy sos, a następnie posypujemy startym serem.

Idealna przystawka do wędlin na zimno jak i mięsa z grilla.



babeczki z musu owocowego

4 łyżeczki żelatyny zalać odrobiną zimnej wody, garnuszek wstawic do gorącej wody i żelatynę rozpuscic. Szklankę śmietanki ubić na sztywno. 2 białka ubić z czubatą łyżką cukru pudru na sztywną pianę. Połączyć śmietankę z białkami, dodać 1/2 szklanki soku wiśniowego lub malinowego, szczyptę kwasku cytrynowego i rozpuszczoną żelatynę. Ponownie ubić aż masa stanie się jednolita. Rozłożyć mus do filiżanek opłukanych zimną wodą. Schłodzić w lodówce aż masa stężeje. Odwracając filiżanki wyjąć babeczki na małe talerzyki. Można przybrać bitą śmietanką, posiekaną czekoladą czy orzechami.

Asia- świetny ten przepis na babeczki :) Mniam! Zrobię takie przy najbliższej okazji.

Dokładam swoje 5 groszy do wątku -> http://apps.facebook.com/ksiazka_kucharska/

Aplikacja na FB książka kucharska z inspiracjami. Wystarczy wybrać kategorie potrawy na jaką mamy ochotę i wyskakuje nam kilkadziesiąt proponowanych przepisów.

Można też taką ściągnąć na iPhona jeśli ktoś posiada -> http://itunes.apple.com/us/app/pointek/id435713658?mt=8&ls=1

SMACZNEGO! :D



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2012-01-01 16:56 przez Lalunka.

Dzisiaj zrobiłam to na obiad. Wyszło obłędnie :))

Pierś z kurczaka w cieście francuskim

Składniki:
- gotowe ciasto francuskie
- pierś z kurczaka
- pieczarki
- papryka czerwona
- cebula
- żółty ser
- żółtko do posmarowania ciasta z zewnątrz
- przyprawy wg własnego znania (sól, pieprz, papryka, oregano, czosnek itp.)

Pierś kroimy wzdłuż na pół, posypujemy solą, pieprzem, papryką i oregano. Układamy na cieście, na jego środku, jedna pod drugą. Ciasto nacinamy po bokach na około 2 centymetrowe paseczki z każdej strony równolegle.
Następnie obieramy, kroimy i smażymy pieczarki z pokrojoną w kostkę papryką i cebulą. Kładziemy to na przygotowane piersi, a na to żółty ser. Można położyć w plastrze, można posypać startym. To już zależy od was :)
Następnie ciasto zwijamy na przemian jak chałkę. Raz jeden pasek z prawej strony, raz z lewej strony i tak do końca.
Całość kroimy na pół, między piersiami, tak aby powstały dwie osobne "pieczenie".
Przygotowane piersi w cieście, smarujemy z zewnątrz żółtkiem. Całość pieczemy w 195 stopniach na termoobiegu przez 30 do 40 minut.
Smacznego! :)


A oto mój przepis na lazanię;)

Składniki ok 20x30cm blacha lub naczynie żaroodp.:

-ok. 70-80dkg mięsa mielonego(polecam osobiście lub w sklepie zmielić np. kawałek łopatki lub schabu, pakowane mięso jest nienaturalnie słodkie wg mnie.)

-2 średnie cebule

-3-4 ząbki czosnku

-makaron do lazani

-koncentrat pomidorowy lub przecier pomidorowy

-zioła np. zioła prowansalskie, bazylia

-pieprz,sól

-ok 30dkg sera żółtego

Sos beszamelowy:

-3 łyżki mąki, 3 łyżki masła, 1,5 szklanki mleka.

A teraz przygotowanie:) :

Mięso podsmażamy na patelni razem z cebulką i czosnkiem, dodajemy zioła , przecier lub koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku.
W międzyczasie robimy sos beszamelowy czyli:
W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąke(powstanie gęsta breja) na końcu mleko. Wszystko gotujemy na bardzo małym ogniu. Ciągle mieszamy dopóki nie znikną grudki. Dodajemy pieprz, sól i odstawiamy. Makaron (jeśli trzeba to podgotowujemy)kładziemy na dno naszego naczynia po czym smarujemy sosem beszam. na to warstwa mięsa i starty żółty ser. Ponownie kładziemy makaron, sos, mięso i ser i znów makaron(robimy tyle warstw ile mamy mięsa) na wierzch duuuuużo startego sera. Wkładamy do piekarnika na jakieś 20 min i gotowe:)




Enjoy!! :)





Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2012-01-02 15:05 przez justaa22.

Cytat
kiciek1985
ja mam tyle przepisów ze bym tydzien pisała

to tak jak ja ;/

ale ja bede miałą chwile to cos tam wrzuce :)

Mogłaby któraś podać prosty i fajny przepis na lazanie? :)

Półfrancuskie wiatraczki z maślanki
0,5kg mąki
0,5kg margaryny
1 szklanka maślanki
1 łyżka octu
Szczypta soli
Marmolada
Cukier puder

Mąkę posiekać z margaryną, dodać resztę składników i zarobić ciasto. Wstawić na minimum 1godzinę do lodówki. Z ciasta wycinać kwadraty następnie nacinać na rogach (w kierunku środka) i formować wiatraczki (co drugi róg sklejamy do środka). Na środku w miejscu sklejenia nakładamy marmoladę. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu pudrujemy.



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2012-01-17 08:47 przez mmk26.

Cytat
Agnieszaaa
Kurczak z sosem z kurek:)moja kolejna inspiracja:)

Składniki:

2 filety z kurczaka
200g kurek
2 garście zielonej fasolki szparagowej
100 ml śmietany 30%
dymka
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz, czosnek granulowany
masło
2 łyżki mąki

Przygotowanie:

Filety posypać przyprawami - solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym; panierować w mące i usmażyć na patelni.
W osolonej wodzie ugotować zieloną fasolkę (do miękkości, ok. 10-15 min.). W rondelku roztopić 2 łyżki masła i wrzucić do niego fasolkę.
Kurki oczyścić, umyć i osuszyć; większe grzyby pokroić. Wrzucić kurki na patelnię i dusić w sokach, które wydobędą się z grzybów. Gdy płyn wyparuje dodać posiekaną dymkę i znów podlać 2 łyżkami wody. Poddusić, dodać 2 łyżki masła i smażyć 2-3 min. Wlać śmietankę, doprawić solą i koperkiem, trzymać na patelni jeszcze ok. 2-3 min. Filety wyłożyć na talerz, polać sosem z kurek, obok położyć fasolę. Podawać z pieczywem.



wygląda przepysznie ;)

A ja wam wkleje przepisy NIE MOJE, jakis czas temu robilam obiad dla tesciow i dziecwyzny rzucily mi ciekawe przepisy, wkleje te które wykorzystalam juz ogolnie w domu:))


1. Rewelacja:))
zakupy
cycki z kuraka
ser zółty
brokuły
przyprawy wedle gustu

cycka 'obrabiasz' jak do kotletów rozcinasz je jak bułkę (nie do konca) i rozbijasz
( do środka dajesz starty żółty ser wymieszany z ugotowanymi brokułami )
i składasz pierś tak zeby z tego wszystkiego powstały kule.
brokuły umiesz zapewne gotwać
ser zetrzeć -potem doprawić (sol pieprz itp)
wrzucasz te swoje gotowe cyckowe kule do piekarnika na około 20min i gotowe
(tam gdzie sie coś rozwali -mozesz ratowac sie wykałaczkami a potem po upieczeniu przed podaniem wyciągnąć wykałaczki)
wkladasz do średnio nagrzanego piekarnika na jakies 150/170 st.
w tym czasie gotujesz ryż ( moze być ten brązowy dziki) -bedzie taki inaczej lub zwykły ( podrasuj go kurkumą dla efektu (bedzie miał fajny żółty kolor)
do gotowych kulek mozesz ( a nawet trzeba podać sos)
aby ukrucić sobie prace kup gotowy sos z knorra serowo brokułowy (zrób go przed podaniem ponieważ ma taka głupią właściwość ten sos ze dł. świeży nie jest i szybko sie rozwarstwia...) do tego sałatka ( kup paczkę miksu sałatowego z biedronie ,
-mozesz dokupic sałatę grecką i paczkę szpinaku.
wymieszaj całe trawsko ze sobą i zrób sos-
3 łyżki oliwy z olivek 1 łyżka soku z cytryny/limonki pieprz -1 kostka knorr bazylia odrobina czosnku w granulkach )

2. zapiekankę z sosem serowym i szpinakiem plus ziemniaczki lub makaron
do naczynia żaroodpornego wkładam pierś z kurczaka pokrojoną w paseczki,
do tego szpinak z Lidla od razu ze śmietaną,
dolewam trochę wody
daje dużo czosnku w kostkach z knorra,
i wkładam do piekarnika na tak 190 stopni
i duszę pod przykryciem aż kurczak będzie dobry czyli taki lekko brązowo-pomarańczowy a szpinak się rozpuści,
i potem
dodaje do tego sos serowy z torebki,
i znowu wstawiam do piekarnika ale już bez przykrywki na jakieś 10 minut żeby się wszystko ładnie połączyło, szybko i lekko.

3. Kurczak w ananasach
kurczaka w kawałki,
kup ananasa w puszce (z jego soku zrobisz sos dodając ketchup)
jak się pierś usmaży to wlewasz sos jak za mało to troszkę wody i koncentratu
5 minut i gotowe,
do tego ryż z carry i git zajmuje mi to około 35 minut

4. filet z odessy:)
robisz to na blaszce od ciasta w piekarniku :
podwójny filet z kurczaka rozbijasz jak na kotlet,
sypiesz vegetą,
na to usmażone pieczarki,
cebula surowa w krążki i starty żółty ser
i robisz po wierzchu kleksy z ketchupu i majonezu
pieczesz 40 min w 180 st
ja podaję z frytkami i surówką z pora

5. devolay'a
ziemniaki (ja np uwielbiam puree :) )
+ devolay (piers z kurczaka kroisz normalnie na kotlety, nakldasz ser i np. papryke, pieczarki czy cokolwiek co smakowo bedzie odpowiadało twoim bliskim)
+ sos grzybowy (możesz zrobić z kostki bulionowej jest pyszny)
no i jakaś sałatka z pomidorkami koktajlowymi :)

6. filety w płatkach kukurydzianych...
normalnie panierujesz jak tradycyjne, tylko zamiast bułki tartej daję płatki kruszone na drobno....

7. KURCZACZEK serowo - cebulowy,
piersi kroisz
układasz na pergaminie,
na to wysypujesz zupke z paczki (serowa lub cebulaowa) jak wolisz,
nastepnie smietane takie lyzki gdzie niegdzie,
i obficie serem, super!

8. Piersi w jogurcie
piers z kurczaka (na cztery osoby wez 2 piersi)
poroj w kosteczki rozne, nie wazne czy proste, czy krzywe :P
posyp przyprawa do kurczaka,
obtocz w jogurcie naturalnym (bardzo obficie) i pozostaw na ok. 3h
nastepnie roztlucz okolo paczki platkow sniadaniowych corn flakes na bardzo drobne kawalki, i obtocz w nich kurczaka.
wsadz na 15-20min do nagrzanego co 175stopni piekarnika!
jest pyszne!
zrob kilka sosow np.
keczup, majonez + przyprawy,
drugi sos: jogurt naturalny+zabek czosnku,
3sos: pomidory w kartonie, z oregano, czosnkiem itp. :)
podaj z frytkami albo pieczonymi ziemniaczkami pycha!

9. fantazje drobiową
1 filet kroisz na pół,
rozbijasz te dwa płaty,
doprawiasz solem i pieprzem.
na jednym filecie kłądziesz starty ser wymieszany z porem na to drugi płat fileta
na to plastry sera żółtego
i polewasz keczupem wymieszanym z majonezem..
potem zapiekasz w piekarniku-PYCHA

10. Eskalopki z kurczaka w panierce w zielonym sosie:
dla 4 osob

3 jajka
oliwa z oliwek
5lyzek bulki tartej
4 piersi kurczaka (ale zalezy jak duze i jak duzo jecie, moga wystarczyc 2 duze)
2 lyzki kaparow
1 lyzka musztardy sarepskiej
60g bazylii z lodygami(od biedy sucha tez sie nada)
2 lyzki tartego parmezanu
sol pieprz

Ugotowac jajko na twardo
Zmiksowac kapary, posiekana bazylie, jajko, musztarde i lyzke parmezanu; dodac 5lyzek oliwy
Rozbic piersi, doprawic sola i pieprzem
Zrobic panierke: 2 jajka, bulka z parmezanem; obtoczyc piersiw jajku potem w bulce
Usmazyc eskalopki
Podawac z sosem na eskalopkach, obok, albo w miseczce, jak wolisz.

Ja osobiscie lubie parmezan, wiec dodaje troche wiecej do panierki i nie smaze calej piersi, tylko kroje jeszcze na pol albo na cwiartki.
Jako dodatek pasuje wlasciwie wszystko, frytki, ryz, ziemniaczki, wydaje mi sie ze pieczone talarki ziemniaczane w ziolach bylyby latwe a przy tym smaczne i nie tak pospolite jak fryty:)

11. Dewolaje

Składniki:
pierś z kurczaka, plastry sera żółtego, pieczarki, ogórek konserwowy, czerwona papryka, pieprz,sól,sól czosnkowa, mąka, jajko, bułka tarta.

Jak przyrządzić?
Piersi z kurczaka cienko rozbic, przyprawić. Na piersi ułożyć: pieczarki (wcześniej podsmażone lub marynowane), ser żółty, cienki pasek papryki i ogórka. Dosyć ciasno zawinąć w rulon (tak jak gołąbki). Obtaczać w mące,jajku i bułce tartej. Następnie smażyć na bardzo wolnym ogniu, okręcając z każdej strony i lekko dociskając.

Jak podawać?
Potrawę można serwować z ziemniakami i surówką, jak również: frytki+surówka.



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2012-01-17 14:22 przez majka6.

polecam również ten wątek:)

Pralinki a'la Rafaello
Co potrzebujemy:
100g masła
200g wiórek kokosowych
150g śmietany kremówki 30%
80g cukru pudru
1 biała czekolada

Uwaga! Punkt pierwszy można pominąć. Ja podsmażyłam sobie wiórki, aby się zarumieniły i nadały lepszy smak masie, jednak nie ma konieczności podsmażania wiórek na patelni.

1. Na patelni rozpuszczamy około 30g masła, wrzucamy ok 20g cukru pudru i 100g wiórek kokosowych. Podsmażamy, aż wiórki się zarumienią.

2. Na patelni rozpuszczamy 70g masła, dodajemy kremówkę. Chwilę mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia, bez konieczności zagotowania.

3. Zawartość patelni wlewamy do miseczki, w której uprzednio zmieszaliśmy cukier puder z wiórkami. Jeśli ktoś korzysta z punktu 1, wrzuca również zawartość pierwszej patelni.

4. Wszystko mieszamy. Jeśli masa nie jest na tyle gęsta, aby formować kuli, możemy włożyć na jakiś czas do zamrażarki.

5. Uformowane kuleczki polewamy białą czekoladą, uprzednio rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Na czekoladę sypiemy wiórki i gotowe :) Gotowe Rafaello możemy włożyć do lodówki, bądź zamrażarki, jeśli nie lubimy długo czekać.

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami

Co potrzebujemy:
400g pieczarek (może być też filet z kurczaka)
3-4 torebki ryżu
1/3 słoika majonezu
koncentrat pomidorowy
300g startego żółtego sera

1. Na patelni podsmażyć pokrojone pieczarki, dodać pieprz i sól do smaku. Ugotować ryż i zetrzeć żółty ser.

2. Na spód naczynia żaroodpornego kładziemy pierwszą warstwę ryżu. Smarujemy majonezem i koncentratem. Następnie nakładamy warstwę pieczarek, a na nie posypujemy starty ser. Następnie robimy jeszcze jedna taką samą warstwę.

3. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na około 15-20 min. Wyjmujemy kiedy widzimy, że ser się rozpuścił. Nie czekamy za długo, aby nie zaczął przypalać się po bokach.

Polecam bardzo pyszna :) zapraszam też na mojego bloga, jestem początkującą kucharką wiec myslę, że przepisy tam zamieszczane sie przydadzą, gdyż nie są zbyt skomplikowane :) KLIK



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2012-05-28 18:43 przez johanna007.

przypominam wszystkim,że watek nadal istnieje :):):) zapraszam do gotowania :)

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

następna dyskusja:

Pomóżcie.. Może wiecie .. Proszę ;)