Obecnie rozmawiamy o:
Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

Przepis na czarny las.

28 lip 2011 - 19:34:54

Poszukuje przepisu na ciasto czarny las, znalazłam gdzieś na szafie taki przepis ale wszystko podane w gramach a nie mam wagi wiec proszę na szklanki :)

Przepis na czarny las.

28 lip 2011 - 19:35:57

a mogłabyś podrzucić ten przepis?:)

Przepis na czarny las.

28 lip 2011 - 19:37:14

szklanka ma chyba 150 gram ; )
i jak możesz mi też podrzuć przepis. ; )



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2011-07-28 19:37 przez olka1255.

Przepis na czarny las.

28 lip 2011 - 19:38:09

ciasto najlepiej dzien wczesniej upiec
6 jaj
215 gr cukru
180 gr maki
3 lyzki kakao
1 cukier waniliowy
lyzeczka proszku do pieczenia


1 nastaw piekarnik na 200 ° C
2 ubij jaja do puszystosci
3 przesiej make z kakaem i proszkiem i delikatnie polacz z jajami
4 piec ok 45 MIN
5 minimum 12 h przed przybraniem upiec


nadzienie;
1 sloik wisni w zalewie lub innych owocow
20 gr maki kukurydzianej lub ziemniaczanej
1-2 lyzki cukru
2 lyzki alkocholu choc niekoniecznie
1 litr smietanki slodkiej
4 lyzki cukru
cukier waniliowy
potarta czekolada

wykonanie:

oddziel wisnie od soku
przekroj ciasto
wymieszaj troszke soku i zmieszaj z alkocholem
pokrop po ciescie
rozpusc make kukurydziana z odrobina soku
zagotuj reszte soku i polacz z maczka kukurydziana
odloz pare wisni do przebrania
zageszczony sok polaczyc z wisniami
pare zostawic do przebrania


nastepnie ubij smietanke z cukrem


na przekrojone ciasto zageszczone wisienki , pokryc bita smietanka , ciasto , wisienki bita smietana i td przybrac bita smietanka , wisniami i starta czekoladka





to jakaś dziewczyna stad pisał,a więc to jest cytat ja skopiowałam tylko :)p

zamiencie mi ile to szklanek jest 215 gr curku i mąke ;)



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2011-07-28 19:43 przez marta1405.

Przepis na czarny las.

28 lip 2011 - 19:39:22

czarny las ;d joł. poprosze też przepis :P

Przepis na czarny las.

29 lip 2011 - 13:22:18

W każdej szklance mieści się różna zawartość gram i tak np. inna jest ilość gram mąki w szklance a inna cukru. Tabelki z gramami na pewno znajdziesz gdzieś w internecie lub w dobrej książce kucharskiej. :)

Przepis na czarny las.

29 lip 2011 - 13:24:52

Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1 łyżka masła stopionego w 3 łyżkach gorącej wody
3 łyżki soku wiśniowego
1 łyżka likieru wiśniowego
Masa:
2 szklanki wiśni ze słoika
1 łyżka cukru pudru
2 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka likieru wiśniowego
2 1/4 szklanki tłustej śmietany
1 szklanka wiórków czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Natłuścić 3 tortownice o średnicy 20 cm, wyścielić dna papierem do pieczenia przyciętym na wymiar.
2. Utrzeć jajka i cukier mikserem do uzyskania bardzo gęstej, białej masy.
3. Przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i kakao.
Dodawać powoli do masy jajecznej, mieszając metalową łyżką.
Szybko wmieszać stopione masło i wodę.
4. Wlać równe części ciasta do przygotowanych foremek i piec 20-25 minut w nagrzanym piekarniku (sprawdzać patyczkiem).
Ciasto powinno być sprężyste, a brzeg odchodzić od formy.
Zostawić na 2 minuty w foremkach, a potem przełożyć na druciany stojak.
Zdjąć papier.
5. Zmieszać 2 łyżki soku wiśniowego z łyżką likieru wiśniowego i popryskać ciasto, kiedy wystygnie.
Masa:
Osaczyć i wydrylować wiśnie.
Zostawić kilka sztuk do dekoracji.
Wlać 2/3 szklanki soku do rondla, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia.
Mieszając, dodać mąkę kukurydzianą.
Mieszać, aż zgęstnieje. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Podczas studzenia mieszać, aby nie powstał kożuch.
Ubić śmietanę na sztywno; zostawić 1/3 do reszty delikatnie wmieszać zimny sok wiśniowy, wiśnie i likier.
Położyć jeden krążek ciasta na płaskim talerzu ozdobnym.
Posmarować masą wiśniową na grubość 1,5 cm, położyć drugie ciasto itd.
Posmarować wierzch i boki ciasta pozostawioną częścią bitej śmietany.
Boki i wierze ciasta udekorować grubymi wiórami z czekolady.
Górę ciasta ozdobić odłożonymi wcześniej wiśniami.

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

następna dyskusja:

OBIAD łatwy i tani :)