gorący temat
16 minut temu
17 minut temu
dzisiaj o 12:04
Jakie pizze i w jakich pizzeriach?
dzisiaj o 11:18
dzisiaj o 10:58
Yerba Mate opinie- rakotwórczy napar ?
2.10 o 10:28
15.02 o 15:34
18.01 o 12:29
22.11 o 7:02
Opinie o vericaust- sposoby na kurzajkę! Helpp!
7.11 o 21:08
28.02 o 3:25
pizza;p
pizza;p
Ten przepis jest najlepszy i najprostszy...Robiłam kilka razy i wychodzi super
Składniki:
CIASTO:
- mąka – 3 szklanki
- drożdże – pół kostki
- olej lub oliwa z oliwek – 2 lub 3 łyżki stołowe (wg.uznania)
- woda – 1 szklanka
- szczypta soli i cukru (ok. pół małej łyżeczki, płaskiej!)
SOS:
- koncentrat pomidorowy – pół słoiczka
- czosnek – 2 ząbki
- sól, cukier po pół płaskiej łyżeczki
- oregano, bazylia – płaska łyżeczka
Jak przyrządzić?
CIASTO
Mąkę przesiać, dodać sól i cukier, dodać olej lub oliwę, wkruszyć drożdże, wymieszać i dodać wodę. Zagniatać ok 10 min., im dłużej tym ciasto lepsze. Po wyrobieniu ciasta włączyć piekarnik, a ciasto ma się nie lepić do rąk, możma je podsypywać mąką w czasie wyrabiania, ciasto należy rozciągnąć do formy (starcza na blachę od piekarnika) i ułożyć na posypanej mąką blasze, niech sobie kilka minut rośnie jak chce. Ja je tak trzymam aż piekarnik ma 200 stopni (ma mieć 250) i dopiero wtedy smaruję brzegi jajkiem (wtedy nie wysycha i ma rumiana skórkę) oraz smaruję wierzch sosem. Na to kładę to co akurat mam w lodówce.
SOS
Pół słoiczka koncentratu pomidorowego z solą i cukrem do smaku (koncentrat zwykle bywa kwaśny) oraz z ziołami i czosnkiem należy wymieszać i smarować ciasto przed położeniem dalszych składników jeżeli się je ma icon smile Najlepsze ciasto na pizzę + sos )) A jak się nie ma to wystarczy 10 deka utartego sera na wierzch i też jest dobrze.
Całość piekę 11 do 12 minut.
Małżonka twierdzi że niech się schowają pizze z pizzerii, moja ponoć lepiej smakuje.
Uwagi:
A było to tak, przed półtora rokiem sprawiliśmy sobię kuchnię z piekarnikiem, no więc do internetu po przepisy na pizzę. W ciągu czasu jaki upłynął i po przetestowaniu setki przepisów okazało się, że w wypadku ciasta na pizzę nie sprawdzają się żadne „wynalazki” i ulepszenia. Ma być prosto i niezawodnie „Jak ruska pepesza”. Więc żadnego mleka – wystarczy woda, żadnego czekania aż drożdze urosną( i tak ciasto urośnie), i ma być szybko a smacznie, stąd sos do smarowania powierzchni ciasta przed położeniem składników. Najważniejsze! to dobrze wyrobić ciasto! i tyle icon smile Najlepsze ciasto na pizzę + sos )) Smacznego.
pizza;p
mąka
pól kostki drożdży
nie całe 0.5l ciepłej wody
trochę oleju
szczypta soli
wszystko ładnie zagnieść podsypywać lekko mąką żeby się nie kleiło do rąk. Postawić w ciepłe miejsce żeby ciasto podrosło. Potem rozłożyć na blaszce, posmarować sosem z koncentratu pomidorowego rozrzedzonego wodą i doprawionego ziołami. Dodatki wg uznania. do piekarnika (ok 200st/ 30-40minut) z 5 minut przed końcem pieczenia posypać serem. i zajadać
pizza;p
ja uwielbiam na drożdżowym grubaśnym ciescie ;] przepis to drozdze mąka woda mleko sól xd ale proporcje to juz z pamięci jade ;]
prosze o pomoc http://forum.szafa.pl/7/3146504/_subject_.html
ale ja zawsze dodaje pieczarki usmazone z cebula wczesniej, pomidory, kukurydze, ser, szynke, pizza z koncentratem to najgorsza rzecz jaka jadłam xD koncentrat to sama chemia
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2011-03-15 23:26 przez pinczorek.
pizza;p
Proszę, przepis sprawdzony wiele razy
Do zrobienia pizzy potrzebujemy 300g mąki. O mące zapomnieć się raczej nie da, przynajmniej trudno mi to sobie wyobrazić. Z mąki formujemy kopczyk z wgłębieniem, do którego wlewamy około 0.5 szklanki letniej wody i wkruszamy drożdże (ok. 20g). Woda nie może być gorąca, bo nam zabije drożdże i zamiast pizzy będzie opłatek wigilijny. Nie może też być zimna, bo drożdże nie wystratują.
Po chwili na powierzciasto do pizzychni wody powinna się utworzyć skorupa z pęknięciami - znak, że drożdże pracują. Dodajemy sól (pół łyżeczki) i ze dwie łyżki oliwy (z oliwek, nie jakiś tam olej).
Całość mieszamy i ugniatamy rękami aż do poczucia skrajnego zmęczenia nadgarstków i uzyskania jednolitej miękkiej masy. Oprószone mąką zostawiamy na jakieś 20 minut w cieple, aby podrosło.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować lub rozgnieść rękami w celu zyskania żądanego kształtu i pozostawić na blasze na parę minut, aby jeszcze podrosło. Blachę wcześniej natłuścić, a najlepiej wyłożyć specjalnym papierem do pieczenia ciast.
W międzyczasie zrobiliśmy sos, wykorzystując do tego roztarty pomidor, oliwę, posiekaną cebulę i czosnek. Do sosu dodajemy obowiązkowo pieprzu, a zależnie od nastroju i fantazji także papryki, soli i innych przypraw.
Na górę kładziemy salami, warzywa - np. cebula, papryka. Można położyć przesmażone wcześniej i przyprawione pieczarki. Całość obficie przesypujemy startym serem (w ideale jest to mozzarella, choć nie koniecznie). Na koniec możemy posypać bazylią, oregano lub oliwkami.
Piec musi być nagrzany możliwie najlepiej. W piekarniu 220 st.C z termoobiegiem pizza jest gotowa po około 12 minutach.
pizza;p
Kiedyś,jeszcze w szkole podstawowej z koleżanką zachciało się nam pizzy,akurat byłam u niej w mieszkaniu ,więc poszukałyśmy prostego przepisu w jakiejś książce kucharskiej jej mamy:
2 szkl mąki
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl.wody
1/2 łyżeczki soli
Zagnieść ciasto na jednolitą masę ,jeśli zajdzie potrzeba dodawać mąki.Ciasto jest elastyczne w miarę możliwości zrobić z niego okrąg,dodać wszystko to co lubicie na pizzy i do pieca rozgrzanego do 200 st.C.Czasu nie podaję,trzeba po prostu pilnować.Podstawówkę skończyłam 18 lat temu,ale przepis mam do dziś
pizza;p
Cytat
tunio
Ten przepis jest najlepszy i najprostszy...Robiłam kilka razy i wychodzi super
Składniki:
CIASTO:
- mąka – 3 szklanki
- drożdże – pół kostki
- olej lub oliwa z oliwek – 2 lub 3 łyżki stołowe (wg.uznania)
- woda – 1 szklanka
- szczypta soli i cukru (ok. pół małej łyżeczki, płaskiej!)
SOS:
- koncentrat pomidorowy – pół słoiczka
- czosnek – 2 ząbki
- sól, cukier po pół płaskiej łyżeczki
- oregano, bazylia – płaska łyżeczka
Jak przyrządzić?
CIASTO
Mąkę przesiać, dodać sól i cukier, dodać olej lub oliwę, wkruszyć drożdże, wymieszać i dodać wodę. Zagniatać ok 10 min., im dłużej tym ciasto lepsze. Po wyrobieniu ciasta włączyć piekarnik, a ciasto ma się nie lepić do rąk, możma je podsypywać mąką w czasie wyrabiania, ciasto należy rozciągnąć do formy (starcza na blachę od piekarnika) i ułożyć na posypanej mąką blasze, niech sobie kilka minut rośnie jak chce. Ja je tak trzymam aż piekarnik ma 200 stopni (ma mieć 250) i dopiero wtedy smaruję brzegi jajkiem (wtedy nie wysycha i ma rumiana skórkę) oraz smaruję wierzch sosem. Na to kładę to co akurat mam w lodówce.
SOS
Pół słoiczka koncentratu pomidorowego z solą i cukrem do smaku (koncentrat zwykle bywa kwaśny) oraz z ziołami i czosnkiem należy wymieszać i smarować ciasto przed położeniem dalszych składników jeżeli się je ma icon smile Najlepsze ciasto na pizzę + sos )) A jak się nie ma to wystarczy 10 deka utartego sera na wierzch i też jest dobrze.
Całość piekę 11 do 12 minut.
Małżonka twierdzi że niech się schowają pizze z pizzerii, moja ponoć lepiej smakuje.
Uwagi:
A było to tak, przed półtora rokiem sprawiliśmy sobię kuchnię z piekarnikiem, no więc do internetu po przepisy na pizzę. W ciągu czasu jaki upłynął i po przetestowaniu setki przepisów okazało się, że w wypadku ciasta na pizzę nie sprawdzają się żadne „wynalazki” i ulepszenia. Ma być prosto i niezawodnie „Jak ruska pepesza”. Więc żadnego mleka – wystarczy woda, żadnego czekania aż drożdze urosną( i tak ciasto urośnie), i ma być szybko a smacznie, stąd sos do smarowania powierzchni ciasta przed położeniem składników. Najważniejsze! to dobrze wyrobić ciasto! i tyle icon smile Najlepsze ciasto na pizzę + sos )) Smacznego.
podoba mi sie :p bede musiała spróbować
pizza;p
PIZZA na cienkim cieście !!!!
Składniki:
• 3 szklanka mąki pszennej
• 0.5 szklanka oleju
• 1 szklanka mleka
• 2 łyżki wody
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania
1. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia i sól. Mieszamy łyżką.
2. W środku robimy "dziurkę". Powoli wlewamy mleko oraz olej. Mieszamy.
3. Wyrabiamy ciasto rękami, aż będzie jednolite. Nie może być suche. Jeśli tak się stanie musimy zwilżyć ręce i ponownie wyrobić.
4. Ciasto jest elastyczne. Łatwo je rozwałkować. Grubość dowolna.
5. Gotowy "placek" kładziemy na blachę wyłożoną pergaminem. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach, aby podczas pieczenia nie zrobiła się wielka, a pusta w środku poduszka.
6. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach.Wyciągamy smarujemy koncentratem pomidorowym pomieszanym z ziołami (np. oregano,bazylia)
7. Następnie nakładamy na nie dowolne składniki, np. Pomidory, pieczarki,oliwki,paprykę,kukurydzę, wędlinę oraz ser. Smacznego!!!
pizza;p
W ofercie wielu pizzerii znajdują się również różnorodne opcje napojów, co jest ważnym elementem komplementarnym do głównego posiłku. Informacje na temat dostępnych napojów często są włączone na strony internetowe jak https://www.tpizza.pl/ co ułatwia klientom pełne zaplanowanie ich posiłku.