Obecnie rozmawiamy o:

poprawa relacji

gorący temat

Separacja

32 minut temu

Dobry fryzjer WARSZAWA?

godzinę temu

ZA CHUDA ???????

dzisiaj o 9:47

Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

mały problem z pizzą

02 sie 2010 - 16:30:31

Witam,
mam pytanie dot. pizzy domowej. Co zrobić żeby ciasto bez problemu odchodziło od dna? Smaruje olejem blaszkę (Dodam, że pizza robi się ok 15-20minut w 240*C i opieka od góry i od dołu) i troszkę zostaje ciasta na blaszce.
Czy macie jakieś inne sposoby?

mały problem z pizzą

02 sie 2010 - 16:31:40

a posypujesz blaszke z olejem maka?

mały problem z pizzą

02 sie 2010 - 16:31:43

ja smaruje margaryną albo olejem i opruszam mąką

mały problem z pizzą

02 sie 2010 - 16:32:37

albo posmarowac margaryna i obsypac bulka tarta..albo po prosty wylozyc blache papierem do pieczenia;)

mały problem z pizzą

02 sie 2010 - 16:33:02

Ja zwykle smaruję blachę cieniutko margaryna i posypuję delikatnie bułką tartą :)

mały problem z pizzą

02 sie 2010 - 16:34:16

ja pod pizze nigdy nie smaruje tluszczem, tylko sype mąkę
albo papier, tez sam :)
i nigdy sie nie przykleja :D

mały problem z pizzą

02 sie 2010 - 16:35:51

O super :) dziękuję za odpowiedzi.
margaryna + bułka tarta robię tylko w przypadku placków :p


Ale jeżeli polecacie to również do pizzy, to skorzystam z rad:)

mały problem z pizzą

02 sie 2010 - 16:39:22

Ja smaruje tylko olejem i nigdy ciasto nie przykleiło się do blachy .Ciasto musi być dobrze wyrobione tak ,aby odchodziło od ręki.W żadnej pizzerii nie posypują blaszek ,tylko smarują olejem .

mały problem z pizzą

02 sie 2010 - 16:40:07

ja proponuję posmarować blachę margaryną (około 2 łyżki) i piec pizzę w temp. 180 - 200 stopni przez około 30 minut :)
odejdzie od blachy bez problemu ;)

mały problem z pizzą

02 sie 2010 - 16:40:52

ja także smaruję tylko olejem:)

mały problem z pizzą

02 sie 2010 - 16:41:28

smaruję blaszkę masełkiem i posypuję bułką tartą ;)
na mące mi nie smakuje i czasem się przypala ;)
a jakie robicie sosy na ciasto do pizzy? bo moje już mi się znudziły a chętnie wypróbuje inne;)



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2010-08-02 16:42 przez zelka888.

mały problem z pizzą

02 sie 2010 - 16:45:19

papier do pieczenia lub mąka,
ale z tą bułką tartą bym nie próbowała do pizzy,
nie wiem czemu :D

mały problem z pizzą

02 sie 2010 - 16:45:53

Cytat
zelka888
smaruję blaszkę masełkiem i posypuję bułką tartą ;)
na mące mi nie smakuje i czasem się przypala ;)
a jakie robicie sosy na ciasto do pizzy? bo moje już mi się znudziły a chętnie wypróbuje inne;)
a jaki sos Cię interesuje?

mały problem z pizzą

02 sie 2010 - 16:48:09

A ja zawsze pieke na oliwie z oliwek i nigdy mi nie przywiera;)) A co do sosów to najcześciej czosnkowy z majonezu, jogurtu naturalnego plus pieprz, sol, oregano, bazylia no i oczywiscie duuuuzo czosnku przeciśniętego przez praskę;))))

zweryfikowana
Posty: 1.737
Ostrzeżenia: 1/5

mały problem z pizzą

02 sie 2010 - 16:49:51

Posypuj blaszke tylko maka. Ale ja i tak najbardziej na swiecie polecam zakup profesjonalnej deski do pieczenia pizzy. Sa troche drogie ale jak czesto pieczesz pizze to sie oplaca. Pizza jest swietna.

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

następna dyskusja:

pizza pomocy