gorący temat
wczoraj o 22:38
wczoraj o 22:37
wczoraj o 19:33
wczoraj o 18:57
wczoraj o 15:01
18.01 o 12:29
Opinie o vericaust- sposoby na kurzajkę! Helpp!
7.11 o 21:08
28.02 o 3:25
Yerba Mate opinie- rakotwórczy napar ?
2.10 o 10:28
22.11 o 7:02
15.02 o 15:34
Słodkie przekąski. Przepisy
Słodkie przekąski. Przepisy
Cytat
KlaUdiNka_16
Ostatnio robiłam kruche ciasteczka. Wyszły rewelacyjnie! Mhmm, aż by się jeszcze zjadło... ) A przepis nie trudny, szybki i mało kosztowny, znalazałam na opakowaniu proszku do pieczenia Delecta:
250g mąki
4 łyżki cukru
125g miękkiej margaryny
1 jajko
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, potem zagniatać ciasto. Rozwałkować na placek o grubości 1cm. Potem wycinać ciasteczka, wyłożyć na natłuszczoną blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 20min w temp. 180C.
a jaka śmietana? napisz proszę ...bo chcę córci zrobić a jak złą dodam to zaś wszystko spieprzę ;P
Słodkie przekąski. Przepisy
a macie przepisy na jakieś niskokaloryczne przekąski? ;>
Słodkie przekąski. Przepisy
Cytat
ewka-mac
Ciasteczka owsiane/color]
1,5 kostki margaryny rozpuścić z 1 szklanką cukru, wodą i kakao. Dodać całą torebkę płatków owianych górskich i chwilę jeszcze trzymać na wolnym ogniu mieszając. Przestudzić lekko i formować kulki.
)
a później to trzeba do pieca czy co??
no i ile tej wody i kakao do tego?
Słodkie przekąski. Przepisy
niczego na szybko Wam nie podam tak z miejsca, ale od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie ten deser, muszę go ponownie zrobić, bo jest naprawdę nieziemski! http://twojemoje.blogspot.com/2009/06/jogurtowa-pianka-straciatella-z-musem.html tyle, że ja daję w to całą czekoladę - jak szaleć to szaleć
Słodkie przekąski. Przepisy
Cytat
poooziooomka
ja wczoraj robiłam kokosanki, bardzo szybko i smacznie
Składniki na 14 dużych kokosanek:
* 2 jajka
* 140 g cukru pudru
* 200 g wiórek kokosowych
Białka ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać cukier, żółtka i dalej ubijać. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Na natłuszczoną blachę wykładać łyżką masę kokosową (można też np. lepić z niej kule lub wykładać gałkownicą do lodów). Piec około 15 minut (zależy od wielkości kokosanek ) w temperaturze 170ºC. Po ostudzeniu zdejmować z blachy.
zrobilam wlasnie ;d doooobre ;d
Słodkie przekąski. Przepisy
Ciasteczka
Składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
cukier waniliowy
Sposób wykonania:
Jajka utrzeć z cukrem, dalej ucierając dodawać stopniowo mąkę pszenną, a na koniec dodać cukier waniliowy.
Ciasto kłaść łyżeczką na wysmarowaną tłuszczem formę. Piec około 10 minut w temperaturze 160-170 °C. Ciepłe ciasteczka delikatnie wyjmować z formy przy pomocy np. plastikowego noża.
Podane składniki wystarczą na około 70 ciasteczek.
Smacznego.
Słodkie przekąski. Przepisy
Cytat
patt92
a macie przepisy na jakieś niskokaloryczne przekąski? ;>
można samemu zrobić sobie mieszankę musli: zwykłe płatki kukurydziane, orzechy, suszone plasterki owoców (np. crispy), dodajesz do jogurtu, posypujesz cynamonem i już
Słodkie przekąski. Przepisy
Ja jestem za leniwa na pieczenie , smażenie itd, więc gdy dopada mnie ochota na coś słodkiego biorę serek wiejski, mieszam go z dżemem porzeczkowym, wsypuję jakieś otręby, płatki itp i mieszam. Pyycha ;D
Słodkie przekąski. Przepisy
ja jak chce mi sie cos slodkiego robie polewe czekoladowa i jem ją łyżką xD
Łyżka kakao
Łyżka wody
ze 4 łyżki cukru
1/3 margaryny
ale bardziej na oko sypie ;D
Słodkie przekąski. Przepisy
A wiecie, co ja pamiętam? Przepisy z z książi kucharskiej kubusia puchatka, to było coś! Same wspaniałe rzeczy, uwielbiałam je robić z babcią Gdybym gdzieś znalazła teraz tę książkę, to bardzo bym się cieszyła.
A co do słodkości - ja zawsze robię babeczki. Proste, a można zrobić miliony kombinacji. Wczoraj miałam marchewkowo - cynamonowe
Słodkie przekąski. Przepisy
Ja też się bardzo chętnie dowiem.
Słodkie przekąski. Przepisy
3 Bit pycha mmm palce lizać
Składniki:
- 7 paczek herbatników ( ja użyłam tych większych petit beurre)
- puszka mleka skondensowanego- słodzonego ( lub gotowa masa kajmakowa ze sklepu)
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 0,5 l mleka
- 2 śnieżki lub śmietan fix ( z dodatkiem śnieżki ma lepszy smak)
- 2/3 kostki dobrego masła
- 200 ml śmietanki 30% (dałam 300 ml)
- tabliczka mlecznej czekolady lub polewa czekoladowa mleczna
Wykonanie:
Mleko skondensowane gotować w puszce ok 2,5 godz. ( nie otwierając puszki - powstanie z tego tzw.karmel- masa kajmakowa.
Jeżeli używamy gotowej masy kajmakowej to na chwilę przed otwarciem, zalecam zanurzyć puszke w ciepłej wodzie, to znacznie ułatwi wyłożenie masy na spód herbatnikowy.
Budynie ugotować w 0,5 l mleka, ostudzone połączyć z masłem ( mikserem lub poprzez ucieranie).
Smietankę ubić na sztywno ze śnieżkami.
Ułożenie:
- spód formy obłożyć herbatnikami
- karmel- masa kajmakowa
- herbatniki
- masa budyniowa
- herbatniki
- bita śmietana
- herbatniki
- roztopiona czekolada
Gotowy placek włożyć w chłodne miejsce na kilka godzin przed spożyciem.
Smacznego!
Moje uwagi:
Z podanej ilości składników wyszło mi ciacho na blaszce o wymiarach : 23 cm x 28 cm.
Na blaszce zmieściło się dokładnie 16 porcji ciacha.
Princessa raz zrobiłam to prawię pół blachy na raz zjadłam
Biszkopt:
6 jajek.
1 ½ szkl. mąki,
1 ¼ szkl. cukru,
2 łyżki oleju,
1 łyżka octu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
1l śmietany 30 %,
4 śmietan-fixy (usztywniaczy do śmietany odpowiednio do ilości śmietany),
2 łyżki cukru pudru,
tabliczka mlecznej czekolady,
3 batony Princessa XXL,
puszka brzoskwiń,
oraz galaretka brzoskwiniowa.
Białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier i dalej ubijać, następnie dodać żółtka wymieszane z octem, dalej ubijając. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a na koniec olej. Biszkopt pieczemy 35-40 min, w temp. 190 stopni.
Upieczony i wystudzony biszkopt nasączyć sokiem z brzoskwiń. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i usztywniaczem do śmietany. Do ubitej śmietany dodajemy startą czekoladę, pokrojone brzoskwinie i pokruszone batony Princessa. Wszystko wymieszać delikatnie i wyłożyć na biszkopt, zalać tężejącą galaretką.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2011-04-11 18:58 przez taax3.
Słodkie przekąski. Przepisy
Jestem fanką jogurtów z dodatkami, moja ulubiona przekąska na słodko to jogurt biszkoptowy, otręby, suszone plasterki jabłka, płatki śniadaniowe + starta gorzka czekolada na wierzchu
Słodkie przekąski. Przepisy
Ja co kilka dni robię muffinki, zajmują około 40 minut a wszystkim smakują.
Składniki na 12 sztuk:
-2 szklanki mąki
-2/3 szklanki cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szklanka mleka
-100 g roztopionego, przestudzonego masła
-1 jajko
Wszystko mieszamy w misce i możemy dodać dowolne składniki; orzechy, czekoladę, żurawinę, rodzynki. Co tylko chcemy. Ja zazwyczaj robię wersję z gorzką posiekaną czekoladę, orzechami włoskimi i wiórkami kokosowymi albo z suszoną żurawiną i migdałami.
Pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach. Oczywiście używając blachy na muffiny i papilotek, albo samej blachy, czy jak tam kto woli.