Obecnie rozmawiamy o:
Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

Jaką ma wartość ta moneta?

14 sty 2025 - 17:15:21

Cześć wszystkim! Znalazłem w rodzinnych zbiorach monetę 20 groszy z 1923 roku. Z tego co wiem, to nie jest bardzo rzadka moneta, ale chciałbym sprawdzić, ile może być warta. Moja moneta nie jest w najlepszym stanie, ma trochę zarysowań, ale nie jest zupełnie zniszczona. Chciałbym się dowiedzieć, jaką wartość może mieć taka moneta. Zastanawiam się, czy sprzedać ją przez internet czy szukać sprzedawców stacjonarnych. Może ktoś zna jakieś fora lub strony, które dobrze wyceniają takie przedmioty? Jakie czynniki decydują o wartości monety, poza stanem? Warto też sprawdzić, czy można ją sprzedać po dobrej cenie online, czy lepiej się uda znaleźć nabywcę osobiście. Czy ktoś z Was sprzedał już podobną monetę? Jakie macie doświadczenia? Chciałbym, żeby sprzedaż była szybka i wygodna.

Jaką ma wartość ta moneta?

14 sty 2025 - 17:23:20

Jeżeli chodzi o sprzedaż monety 20 groszy z 1923 roku, to kluczowym czynnikiem, który wpływa na wartość monety, jest jej stan zachowania. Jak już wspomniałeś, Twoja moneta nie jest w najlepszym stanie, ale mimo tego można próbować ją sprzedać, zwłaszcza że jest to moneta z II RP, a takie przedmioty mogą być cenione przez kolekcjonerów. Warto jednak wiedzieć, że jej wartość w stanie używanym (w gorszym stanie) będzie raczej oscylować w granicach kilku złotych, ale w bardzo dobrym stanie może osiągnąć wyższą cenę. Co do sprzedaży, to ja osobiście polecam sprawdzenie takich monet na stronie Coinstrail, gdzie można porównać ceny z innych aukcji numizmatycznych. Moneta 20 groszy 1923 roku, w dobrym stanie, potrafi być ceniona na rynku numizmatycznym, a na przykład na stronie Coinstrail możesz zobaczyć jej ceny w zależności od stanu zachowania https://coinstrail.com/pl/catalog/poland/ii-republic/nickel-20-groszy/5e96d7b22da51b48e6223910 Zajrzyj tam, bo często są aukcje, gdzie takie monety są licytowane, i dowiesz się, jak kształtuje się ich wartość na rynku. Oprócz tego, jeśli chcesz uzyskać jak najlepszą cenę, warto sprawdzić również aukcje internetowe oraz fora numizmatyczne, gdzie specjaliści i kolekcjonerzy dzielą się swoimi doświadczeniami. Możesz także skontaktować się ze specjalistami w tej dziedzinie, żeby uzyskać bardziej szczegółową wycenę. Na pewno warto zrobić research przed sprzedażą, żeby nie sprzedać za niską cenę.

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

następna dyskusja:

Kaufen Sie echte und gefälschte Reisepässe, Personalausweise, Führerscheine (E-Mail: [email protected]), SSN, Geburtsurkunden, Sterbeurkunden, Aufenthaltsgenehmigungen, Heiratsurkunde, Scheidungspapiere, Arbeits