gorący temat
dzisiaj o 13:12
dzisiaj o 10:58
Gdzie szukać działki w okolicach Krakowa
dzisiaj o 9:57
dzisiaj o 9:54
dzisiaj o 9:25
27.01 o 19:01
CZYSTEK- opinie, informacje, rodzaje.
23.10 o 14:45
Młody zielony jęczmień- opinie. Serio odchudza?
16.08 o 17:00
6.02 o 8:44
Piperine forte- czy to działa?
5.02 o 7:33
Naturhouse opinie- korzystałyście?
22.11 o 10:12
Owsianka
Owsianka
Czy może ktoś mi powiedzieć jaka owsianka jest najlepsza? Spotkałam się już z różnymi opiniami. Jedni mówią, że powinno się płatki owsiane zalać gorącą wodą żeby napęczniały i dopiero później gotować. Inni znowu gotują odrazu płatki np z mlekiem. Ile prawidłowo powinno dodawać się płatków owsianych a ile mleka? Pomoże ktoś?
Owsianka
Ja ostatnio robilam taka:
Do kubeczka/miski wsypalam 2-3lyzki platkow owsianych,zalalam goraca woda(tak zeby je dobrze przykryc) i zostawilam na noc pod przykryciem, rano dodalam orzechy i rodzynki
Byla malo slodka i mdla jak dla mnie wiec nast razem jakis owoc jeszcze dodam,np jablko
Owsianka
Płatki owsiane "Górskie" (nie błyskawiczne), zalewam gorącą wodą-do przykrycia płatków. Przykrywam talerzykiem. Gdy spęcznieją, jeszcze ciepłe zalewam mlekiem 3,8 %("Junior" ). Czasem dosypuję żurawiny, pokrojone morele, słonecznik, orzechy i kolacja gotowa.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2016-02-16 19:31 przez PaniGami.
Owsianka
A ile powinny pęcznieć?
@klaudysia21 przez całą noc to nie za długo?
Owsianka
Ja płatki owsiane krótko gotuję, bo lubię świeżo zrobione. Gotuję na wodzie, a potem dodaję to, na co mam ochotę - może być trochę mleka, rodzynki, orzechy, można bez mleka, ale np. z owocami (świeże lub mrożone), próbowałam też wersji z warzywami i prażonymi pestkami dyni (gotuję podobnie jak krupnik, tyle że zamiast kaszy są płatki).
Owsianka
Najlepiej skomponować mieszankę płatków samodzielnie niż kupować gotowe musli. Po pierwsze jest to tańsza wersja, a po drugie możemy dodać poszczególne składniki według uznania. Za najlepsze i najsmaczniejsze uważam płatki owsiane. Zawierają przede wszystkim żelazo, witaminy B1, B6, E i wiele innych składników. Pozostawiają na długo uczucie sytości. Najczęściej po przebudzeniu idę do kuchni, zalewam kilka dużych łyżek płatków wodą. Odczekuję około 10minut, a następnie dodaję do smaku banana w plasterkach, jabłko albo jakieś suszone owoce i orzechy. Każdego dnia staram się dodawać coś innego, aby urozmaicić posiłek.
Owsianka
Jak owsianka to nigdy na wodzie. Jest paskudna. Ja robie na mleku roślinnym zazwyczaj w proporcjach ok 1:2 (platki:mleko). Na pół niewielkiego garnka gotowej owsianki dodaje ok pół łyżki (nie mam dużych łyżek, wychodzi tak ok łyżeczki, albo trochę mniej) cukru- chyba że mam w planach dużo banana, czy innych słodkich owoców, to nie daje. Do tego orzechy, sok domowej roboty np z malin, wiórki kokosowe, czasem jakieś suszone owoce, np daktyle. Ogólnie na bogato. Nawet mój partner przekonał się do owsianki i jak mu zrobię, to wcina w pracy i domaga się jeszcze; )
Owsianka
Moja ulubiona:
4 łyżki płatków owsianych górskich zalewam wcześniej wodą. Jak napęcznieją, to przelewam do garnka, dolewam odrobinę mleka dla smaku, daję kilka ziarenek z laski wanilii, 1 łyżeczkę oleju kokosowego. Chwilkę gotuję na małym ogniu. Wlewam do miseczki, dodaję 1 banana, jagody goi (1 łyżka), 1 łyżeczkę chia, cynamon.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2016-03-23 17:54 przez Zuzanna25.
Owsianka
Tu sobie poczytaj recenzje kilku firm które wypuszczają na rynek różne płatki owsiane:
Płatki Kupca
Płatki BIO 5 zbóż
Płatki ryżowe
i wiele wiele innych...milej lektury.
Owsianka
A ja robię owsiankę na wodzie i jest pyszna - tylko trzeba ją odpowiednio przygotować i nie lać zbyt dużo wody. Płatki zalewam wrzątkiem, czekam aż spęcznieją (leję tyle wody żeby płatki wchłonęły wszystko). Dodaję do tego cynamon i rozgniecionego banana, dzięki czemu owsianka staje się słodka. Dodaję rodzynki, siemię lniane i pokrojona na małe kawałki pomarańczę lub kiwi. Taka owsianka smakuje obłędnie.