Mąka żytnia razowa plus ciepła (nie gorąca)woda, wymieszać do konsystencji gęstej śmietany, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na około 4 dni w ciepłe miejsce. Można codziennie przemieszać i po 2-3 dniach codziennie domieszać trochę mąki. Koniecznie trzeba sprawdzać, czy nie pojawia się pleśń, zwłaszcza w deszczowe i chłodne dni moze się tak zdarzyć. W trakcie "robienia się" zakwas powinien pracować czyli będą w nim pęcherzyki powietrza, będzie też miał charakterystyczny kwaśny zapach. Zrobiony zakwas już tak intensywnie nie bąbelkuje.
Gotowy można trzymać przykryty niezbyt szczelnie w lodówce, co jakiś czas wystawiać i odżywić. Można też suszyć w ciepłe dni rozsmarowany cienką warstwą na papierze do pieczenia, nie na słońcu, nie podgrzewając - mam taką żelazną rezerwę pokruszoną w słoiku
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2015-07-14 23:45 przez argentum_aranea.