Pierś z kurczaka w piwie z zielonym groszkiem
Składniki:
- 2 średnie cebule
- pierś z kurczaka ( podwójna)
- piwo
- groszek zielony konserwowy
Wykonanie:
Cebule wrzucamy do garnka na rozgrzany olej. Ciągle mieszamy, aż cebula zrobi się pół przeźroczysta. Następnie wrzucamy piersi ( może być cała albo pokrojona w kostkę lub w paski). Wierzch piersi ma się tylko ściąć czyli zrobić się biały wtedy wlewamy pół puszki piwa. Gotujemy cały czas bez przykrycia, ciągle mieszając aż do momentu gdy zostanie mniej więcej 1/3 tego piwa wtedy dodajemy puszkę groszku. Dalej gotujemy to aż zrobi się taki naturalny sos na samym dniem ( ma być go nie wiele)wtedy danie jest gotowe. Podawać z ryżem
Przypomniał mi się jeszcze przepis na udka, ale być może piersi też można w taki sposób zrobić. A więc:
Mięso z kurczaka posypujemy przyprawą do drobiu później mieszamy z majonezem ( cały słoik). Zostawiamy na noc a na drugi dzień zapiekamy w piekarniku.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2012-11-20 18:20 przez colin225.