ja uwielbiam taki, lubie wersje bez rodzynek ale jak ktos lubi to poprostu dodac do masy serowej.
CIASTO:
* 3 szkl. mąki
* 30 dag. masła lub margaryny do wypieków
*3 łyżki śmietany
* 3/4 szklanki cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
* 1 kg sera do serników zwyklego smietankowego (w takim wiaderku)
* 2 szkl. cukru
* 1 cukier waniliowy (lub miąsz z 1 grubej laski wanilii)
* 1 budyń śmietankowy, ale można dodać także waniliowy czy bananowy, jak kto lubi
* 12 jajek
* 25 dag. masła lub margaryny do wypieków
Ciasto zagniatamy ręcznie lub w malakserze - ja robie w malakserze bo szybciej. Blache smarujemy masłem lub margaryną a nastepnie posypujemy bułką tartą lub mocno skruszonymi herbatnikami czy biszkoptami (ale musi z nich powstac proszek). Wykładamy ciasto na blache i zabieramy sie za mase. Maslo, cukier, wanilie lub cukier waniliowy i żółtka miksujemy w malakserze lub ucieramy za pomoca miksera. Miksujac dodajemy po trochu ser. Na koniec dodajemy budyn. jesli robilismy mase w malakserze przelewamy do sporej miski. Ubijamy białka z jajek, ze szczypta soli aby lepiej sie ubilo. Gdy piana jest juz ubita na sztywno dodajemy ja do masy serowej i mieszamy lyzka, nie za szybko, raczej powoli. Dzieki temu serniczek bedzie bardzo puszysty. W tym momencie mozna dodac rodzynki, ja tego nie robie bo nie lubie ich w serniku. Wlewamy mase na wczesniej wylozone ciasto (lepiej zeby byla dosc wysocha blaszka aby sernik nam nie wyplynal). Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, i pieczemy około 40-50 min. w zaleznosci od piekarnika. Polecam serniczek jest bardzo puszysty i pyszniutki
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2009-07-01 16:23 przez arvona.