Obecnie rozmawiamy o:

najtańsza apteka

wczoraj o 20:20

Meble

wczoraj o 19:04

Sypialnia tapeta

wczoraj o 16:04

Hiszpania

wczoraj o 14:40

Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

dzieki wam mam w koncu cos ciekawego do ugotowania, nie tylko na wtorkowy obiad:)

wiekszosc napewno przetestuje:)

a moze macie cos jeszcze co warto by przetestowac?

Przypominam ze marna ze mnie kucharka wiec nie dawajcie za trudne przepisy:P

1. spaghetti ( puszka pomidorow, cebula, czosnek, pieczarki - jesli ktos lubi, oregano, bazylia, pieprz, sol)
smaze kawalki piersi, gdy sie zarumieni to przyprawiam bardzo obficie oregano i bazylia, wrzucam pokrojone pieczarki. Dusze:) przyprawiam pieprzem, sola. Wrzucam pomidorki z puszki -> dziabdziam:D i podduszam do miekkosci:)

2. risotto (warzywa na patelnie + ryz)

3. kotleciki z piersi ( pieczarki, szczypiorek i/lub cebulka, papryka czerwona, ser - do wyboru do koloru :) , oregano, sol, pieprz, jajka).
Piersi bardzo drobniutko kroje, pieczarki scieram na tarce, cebulke/szczypiorek i papryke kroje bardzo bardzo drobno (polecam uzycie blendera -mniej roboty), ser scieram. Wszystko wrzucam do jednej miski, posypuje obficie oregano i pieprzem i troszke soli - moze byc vegeta.
Dorzucam jajka, bulki tartej, zeby powstala 'zwarta' konsystencja:) formuje kotleciki :) smaze na rozgrzanej patelni. Niestety tutaj trzeba duzo oleju.

4. salatka gyros (kurczak, kapusta pekinska, kukurydza, ogorki konserwowe, cebula, majonez, keczup, przyprawa gyros:) )
piersi drobno kroimy, smazymy, posypuje CALA przyprawa gyros.
ogorki kroje w kostke, kapuste siekam, posypuje sola i pieprzem. Cebulke kroje drobno.
Miesko wkladam na spod miski, smaruje keczupem, na to klade cebulke -> kukurydze-> ogorki -> smaruje obficie majonezem i keczupem -> na sama gore kapusta pekinska:)

Wacham sie pomiedzy dwoma podanymi przez was przepisami na ten wtorkowy obiad:) wkleje wasze przepisy (te 2 najciekawsze:)

1. Eskalopki z kurczaka w panierce w zielonym sosiezły/b]
dla 4 osob
3 jajka
oliwa z oliwek
5lyzek bulki tartej
4 piersi kurczaka (ale zalezy jak duze i jak duzo jecie, moga wystarczyc 2 duze)
2 lyzki kaparow
1 lyzka musztardy sarepskiej
60g bazylii z lodygami(od biedy sucha tez sie nada)
2 lyzki tartego parmezanu
sol pieprz

Ugotowac jajko na twardo
Zmiksowac kapary, posiekana bazylie, jajko, musztarde i lyzke parmezanu; dodac 5lyzek oliwy
Rozbic piersi, doprawic sola i pieprzem
Zrobic panierke: 2 jajka, bulka z parmezanem; obtoczyc piersiw jajku potem w bulce
Usmazyc eskalopki
Podawac z sosem na eskalopkach, obok, albo w miseczce, jak wolisz.

Jako dodatek pasuje wlasciwie wszystko, frytki, ryz, ziemniaczki, wydaje mi sie ze pieczone talarki ziemniaczane w ziolach bylyby latwe a przy tym smaczne i nie tak pospolite jak fryty:)

2. zakupy
cycki z kuraka
ser zółty
brokuły
przyprawy wedle gustu


cycka 'obrabiasz' jak do kotletów rozcinasz je jak bułkę (nie do konca) i rozbijasz
( do środka dajesz starty żółty ser wymieszany z ugotowanymi brokułami )
i składasz pierś tak zeby z tego wszystkiego powstały kule.
brokuły umiesz zapewne gotwać
ser zetrzeć -potem doprawić (sol pieprz itp)
wrzucasz te swoje gotowe cyckowe kule do piekarnika na około 20min i gotowe
(tam gdzie sie coś rozwali -mozesz ratowac sie wykałaczkami a potem po upieczeniu przed podaniem wyciągnąć wykałaczki)
wkladasz do średnio nagrzanego piekarnika na jakies 150/170 st.
w tym czasie gotujesz ryż ( moze być ten brązowy dziki) -bedzie taki inaczej lub zwykły ( podrasuj go kurkumą dla efektu (bedzie miał fajny żółty kolor)
do gotowych kulek mozesz ( a nawet trzeba podać sos)
aby ukrucić sobie prace kup gotowy sos z knorra serowo brokułowy (zrób go przed podaniem ponieważ ma taka głupią właściwość ten sos ze dł. świeży nie jest i szybko sie rozwarstwia...) do tego sałatka ( kup paczkę miksu sałatowego z biedronie ,
-mozesz dokupic sałatę grecką i paczkę szpinaku.
wymieszaj całe trawsko ze sobą i zrób sos-
3 łyżki oliwy z olivek 1 łyżka soku z cytryny/limonki pieprz -1 kostka knorr bazylia odrobina czosnku w granulkach )

mam czas do jutra aby wybrac bo jutro jade na zakupy kobitki:))
bardzo wam dziekuje!
zreszta pozostałe przepisy powoli tez bede probowac
wiele z nich mi sie podoba:)
mam nadzieje ze dzieki nim wszyscy beda zadowoleni z moich obiadków;)

ja bym te piersi rozciela, i nafaszerowala cebula, pieczarkami, serem i pietruszka

Ja przeczytałam w tytule "oddam piersi z kurczaka" ha ha ha ha ha

Może zainwestuj w jakąś dobrą książkę kucharską. Ja też nie umiałam kiedyś gotować kupiłam książkę i się nauczyłam.

Albo kup Winiary "Pomysł na kurczaka po chińsku" albo jakiś inny.



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2011-04-08 23:24 przez MONIKA1985.

polecam pomysł na kurczaka w sosie śmietanowo ziołowym. Pyszne!!! a robi się go 15minut + oczyścic fileta :) ziemniaki gotują się same, do tego jakaś prosta sałatka i obiad z głowy:)

Cytat
patusiowa_ona
polecam pomysł na kurczaka w sosie śmietanowo ziołowym. Pyszne!!! a robi się go 15minut + oczyścic fileta :) ziemniaki gotują się same, do tego jakaś prosta sałatka i obiad z głowy:)

ten kurczak o którym piszesz to niebo w gębie. Zrobiłaś mi apetytu.

Pyszne i proste kotleciki inaczej :)

Do miski dodajesz :
-pokrojonego gotowanego kurczaka (wystarczy pierś)
-jajko (jedno lub 2)
-łyżka mąki
-2 łyżki bułki tartej
-cebulkę
-szczypiorek
-warzywa (np. pokrojoną paprykę lub pora)
-sól
-pieprz
-przyprawy (do smaku)
całość mieszasz ręką i smażysz na patelni jak placki ziemniaczne :)
kotleciki są pyszne palce lizać

ładnie się prezentują i pysznie smakują często robie do nich sos czosnkowy oraz chili :0 każdy z gości może nałożyć na kotlecika
do tego polecam ziemniaczki (ugotowane) pokrojone i przypieczone lub zwykłe gotowane i 2 rodzaje surówek np coleslaw i buraczki



Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 2011-04-08 23:34 przez hd3bdgj.

kotleciki z piersi; pierś pokrój w kostke,dodaj zółtko/a,łyżkę lub dwie majonezu,łyżkę lub dwie mąki,dopraw vegetą,ubij pianę z białek i dodaj do reszty,można dodać pokrojoną zieloną pietruszk,smaz na rozgrzanym oleju,od ciebie zależy wielkośc kotlecików.
bardzo smaczne zarówno do ziemniaków ,frytek itp

poszukaj w internecie ,jest naprawde duzo łątwych sprawdzonych i smacznych dan ;)

Chrupiące kąski z piersi kurczaka panierowane + sos czosnkowy. Do tego sałatka colesław. Podaj z ziemniaczkami bądź z półksiężycami ziemniaczanymi.

Cytat
oranga
Kurczak w kremowym sosie pomidorowym

Kurczak:
• 3 pojedyncze piersi kurczaka
• sól morska i świeżo zmielony pieprz
• 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
• 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju

Dodatki:
• 1/2 szklanki czarnych oliwek
• około 300 g makaronu pełnoziarnistego

Sos pomidorowy z mascarpone:

• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 mała cebulka, pokrojona w kosteczkę
• 1 ząbek czosnku, posiekany
• 1 puszka (400 g) pomidorów z puszki, pokrojonych, bez skórek
• sól morska i świeżo zmielony pieprz
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżka octu balsamicznego
• 6 gałązek świeżego tymianku, oderwane listki
• 3 łyżki sera mascarpone
• 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin



Przygotowanie:

•Przygotować sos pomidorowy z mascarpone: w rondelku z grubym dnem lub na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać cebulę i zeszklić ją mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek a po minucie wlać pomidory. Doprawić solą i pieprzem, cukrem i octem balsamicznym. Gotować przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wymieszać z listkami świeżego tymianku, serem mascarpone i oliwą z oliwek extra virgin.
•W międzyczasie przygotować kurczaka: Piersi umyć, osuszyć, odciąć włókna i kostki. Oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką. Rozgrzać dobrze patelnię, wlać olej, włożyć kurczaka i smażyć po 4 - 5 minut z każdej strony aż będzie ładnie zrumieniony. Włożyć do formy żaroodpornej, wlać sos pomidorowy, dodać czarne oliwki. Piec przez 30 minut w temperaturze 190 stopni. W międzyczasie ugotować makaron pełnoziarnisty


wielkie dzieki i teraz muszę przez ciebie isc cos zjesc :P
mmmmmmmmmmm jakie to piękne, musze to zrobic! jedno z najlepszych połączeń kurczak+pomidor+serrrrr

KURCZAK PO WIETNAMSKU
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 cebula
1 mała główka czosnku
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki papryki
sól,pieprz
1 łyżka maggi
1 łyżka oleju
szczypiorek




Piersi pokroić w kawałki i połączyć z przyprawami
i rozgniecionym czosnkiem. Pozostawić na 20 minut
w lodówce. Potem smażyć na bardzo gorącym tłuszczu aż do miękkości. Pod koniec pieczenia dodać pokrojony szczypiorek.

skladniki
4 piersi zkurczaka
40dag pieczarek
2serki topione smietankowe albopieczarkowe
3cebule
50dag smietany 30%
vegeta pieprz
przygotowanie
piecarki pokroic w plasterki i podsmarzyc na patelni az odparuje z nich woda2cebule drobno posiekac i usmazyc na osobnej patelni
3kurczaka pokroic w koske i usmazyc4do kurczaka dodac cebule pieczarki dodac serki topione i dusic pod przykryciem ok15min5na koniec dodac smietane doprawic i gotowe
pyszotka ja jadlam z ryzem ale chyba lepsze bedzie z makarone poleca, i zycze smacznego

Składniki, 4 roladki:


• 4 piersi z kurczaka, po około 120 g każda, bez kości i skóry
• olej do głębokiego smażenia
• wykałaczki

Masło ziołowe:
• 60 g masła
• 2 małe ząbki czosnku, drobno posiekane
• 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 1/2 łyżki bardzo drobno posiekanego szczypiorku
• 1/4 cytryny, drobno starta skórka i wyciśnięty sok
• sól i pieprz

Panierka:
• mąka, około 30 g
• bułka tarta, około 90 g
• 1 roztrzepane jajko

Wykonanie:

•W miseczce wymieszać masło z czosnkiem, natką, szczypiorkiem, skórką z cytryny i sokiem. Doprawić solą i pieprzem, podzielić na 4 części i uformować wałeczki. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Im bardziej schłodzone tym lepiej.
•Piersi kurczaka włożyć pomiędzy przeźroczystą folię i roztłuc tłuczkiem na kotlety. Na każdej piersi ułożyć wałeczek z masłem i zwinąć roladki, dokładnie podwijając końce. Spiąć za pomocą wykałaczek.
•Umieścić mąkę, jajko i bułkę tartą w oddzielnych talerzach. Roladki dokładnie obtoczyć w mące, później w jajku a na koniec w bułce tartej. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę.
•Rozgrzać głęboki olej do temperatury 190 stopni i smażyć roladki, najlepiej w małych porcjach aby temperatura oleju nie obniżyła się za bardzo. Ja smażyłam każdą pierś oddzielnie, aby była z zewnątrz chrupiąca, w środku soczysta i nie przesiąknięta tłuszczem. Piersi smażyć przez 8-10 minut lub do uzyskania złotej panierki. Wyjąć na ręcznik papierowy. Zaraz podawać.



Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

następna dyskusja:

Warzywa na patelni