Obecnie rozmawiamy o:

Zapalenie pęcherza

gorący temat

Projekt wnętrza

27 minut temu

usługi stomatologiczne

30 minut temu

Kasyno

dzisiaj o 3:12

Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

A ja polecę kurczaka w miodzie :) Przepis bardzo łatwy i szybki.

potrzebujesz:
2 piersi z kurczaka
2 średnie cebule
sól
2 łyżki miodu

Posiekana cebulę smażysz na oliwie, do tego dodajesz pokrojone w kostkę piersi z kurczaka. Przyprawiasz solą (w zupełności wystarcza tylko ta przyprawa). Gdy już mięso będzie podsmażone dodajesz miód i czekasz, mieszając od czasu do czasu, aż się ładnie wszystko zarumieni.

Najlepiej smakuje z ryżem.

zrób kotlety:) ale innym sposobem tzn zamiast bułki tartej rozgniec platki kukurydziane wałkiem do ciasta, i obtocz kotlety w płatkach zamiast w bułce, rewelacja mojej tesciowej bardzo smakowalo:) az sie mnie pytala jak to rbie ze takie dobre kotlety z taka piekna zlotopomaranczowa panierka są..prawie jak z KFC:) pyyycha

zapiekanka z makaronu pene, kurczaka i brokułów w sosie serowym z camembertem lub bez zależy co kto lubi, łatwizna, nie moze się nie udać, albo kurczak po chińsku, tak jak dziewczyny pisały.

Moje ulubione dania z kurzego cyca to
filety w panierce parmezanowej i zielonym sosie(m.in. zaiwrającego kapary)-robi szał:)
naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem- syte ale mało imponujące
kotlety w panierce z płatków kukurydzianych
Jeżeli chcesz mogę podać przepisy:)

Cytat
kouala
Moje ulubione dania z kurzego cyca to
filety w panierce parmezanowej i zielonym sosie(m.in. zaiwrającego kapary)-robi szał:)
naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem- syte ale mało imponujące
kotlety w panierce z płatków kukurydzianych
Jeżeli chcesz mogę podać przepisy:)

podaj przepis na filety w panierce parmezanowej i zielonym sosie:)

a moje ulubione danie z piersia w roli glownej to:
piers z ryzem i z sosem smietanowym a do tego brzeoskiwnki z puszki (zamiast surówki:)

podsmazasz w garnuszku, rodnelku czy jakiejsc głębszej patelni pokrojoną w kosteczkę celubę.
dodajesz czosnek
wlewasz smietane kremowke laciata zolta 500ml
i gotujesz az z gestnieje.
Mozna dodac troche serka topionego, smak wedle uznania.
I doprawic tez wedle uznania.

gotujesz ryz. Ja zamias soli dodaje vegety:P

Piers trzeba lekko utluc, przyprawic i wrzucic na patelnie zeby sie ladnie usmazyla.


POdawac z ryzem, polac sosem i do tego brzoswkinie (mi tak najbardziej smakuje) lub cos innego:)



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2011-04-07 22:39 przez madziap.

Piers z kurczaka w sosie słodko kwaśnym i ryż.;d też super ;d

Sama mam w sobote gosci i nie chce siedziec pol dnia przy garach wsyztsko szykuje jutro wieczorkiem a wiec potrzebne bedzie piers z kurczaka :) cebula , smietana, ser troche maki,oliwy i przybraw piers z kurczaka posolic i obtoczyc w mace naczynie zaroodporne posmarowac oliwa ale malo polazyc na to piers na piers wycisnac zabek czosnku moze byc tez granulowany pokroic w piorka cebule na to smietane moze byc 18% ser zolty wszytsko dzien wczsniej wlozyc do lodowki nastepnie piec az ser sie zarumieni okolo 40 min do tego podam surowke z kapusty pekinskien : kapusta, ogorek kiszony, papryka ,kukurydza i majonez i zapiekane zimniaki smacznego

zweryfikowana
Posty: 882
Ostrzeżenia: 2/5

mmm ale mi smaka narobiłyscie chyba jutro bede kombinować:D

zweryfikowana
Posty: 1.562
Ostrzeżenia: 1/5

Polecam jest to przepyszne jest to cos podobnego do de volaille ;)
Bardzo łatwe do wykonania ;)

4 piersi z kurczaka, po około 120 g każda, bez kości i skóry
• olej do głębokiego smażenia
• wykałaczki

Masło ziołowe:
• 60 g masła
• 2 małe ząbki czosnku, drobno posiekane
• 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 1/2 łyżki bardzo drobno posiekanego szczypiorku
• 1/4 cytryny, drobno starta skórka i wyciśnięty sok
• sól i pieprz

Panierka:
• mąka, około 30 g
• bułka tarta, około 90 g
• 1 roztrzepane jajko


* W miseczce wymieszać masło z czosnkiem, natką, szczypiorkiem, skórką z cytryny i sokiem. Doprawić solą i pieprzem, podzielić na 4 części i uformować wałeczki. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Im bardziej schłodzone tym lepiej.
* Piersi kurczaka włożyć pomiędzy przeźroczystą folię i roztłuc tłuczkiem na kotlety. Na każdej piersi ułożyć wałeczek z masłem i zwinąć roladki, dokładnie podwijając końce. Spiąć za pomocą wykałaczek.
* Umieścić mąkę, jajko i bułkę tartą w oddzielnych talerzach. Roladki dokładnie obtoczyć w mące, później w jajku a na koniec w bułce tartej. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę.
* Rozgrzać głęboki olej do temperatury 190 stopni i smażyć roladki, najlepiej w małych porcjach aby temperatura oleju nie obniżyła się za bardzo. Ja smażyłam każdą pierś oddzielnie, aby była z zewnątrz chrupiąca, w środku soczysta i nie przesiąknięta tłuszczem. Piersi smażyć przez 8-10 minut lub do uzyskania złotej panierki. Wyjąć na ręcznik papierowy. Zaraz podawać.

ja proponuje zrobic prosty pyszny obiadek . ! usmazyc w panierce rozbite filety z kurczaka ( przyprawy do smaku w panierce w zaleznosci czy ostre czy pikantne cyz lagodne) i do tego ziemniaczki okrasic i suroweczke coleslaw zrobic zbialej kapusty prosty i przepyszny obiadek :) moja rodzina sie zajada ;)

Eskalopki z kurczaka w panierce w zielonym sosie:
dla 4 osob
3 jajka
oliwa z oliwek
5lyzek bulki tartej
4 piersi kurczaka (ale zalezy jak duze i jak duzo jecie, moga wystarczyc 2 duze)
2 lyzki kaparow
1 lyzka musztardy sarepskiej
60g bazylii z lodygami(od biedy sucha tez sie nada)
2 lyzki tartego parmezanu
sol pieprz

Ugotowac jajko na twardo
Zmiksowac kapary, posiekana bazylie, jajko, musztarde i lyzke parmezanu; dodac 5lyzek oliwy
Rozbic piersi, doprawic sola i pieprzem
Zrobic panierke: 2 jajka, bulka z parmezanem; obtoczyc piersiw jajku potem w bulce
Usmazyc eskalopki
Podawac z sosem na eskalopkach, obok, albo w miseczce, jak wolisz.

Ja osobiscie lubie parmezan, wiec dodaje troche wiecej do panierki i nie smaze calej piersi, tylko kroje jeszcze na pol albo na cwiartki.
Jako dodatek pasuje wlasciwie wszystko, frytki, ryz, ziemniaczki, wydaje mi sie ze pieczone talarki ziemniaczane w ziolach bylyby latwe a przy tym smaczne i nie tak pospolite jak fryty:)

pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym

kawałki piersi przyprawionej solą, pieprzem smażę na oleju, potem dodaję pokrojone w plastry pieczarki i cebulke oraz marchewkę(w mniejszej ilości niż pieczarki), zalewam bulionem warzywnym, gotuje je do miękkości potem zagęszczam sos "zaklepką" tj. woda, mąka i śmietana kwaśna. dodaję pietruszkę. Dobre z ryżem lub ziemniakami. Do tego surówka - pekińska plus marchewka starta, czosnek dla aromatu, śmietana lub majonez. pyszne i proste

Paprykarz z kurczaka

Lista zakupów :

1. Filety z kurczaka 4
2. Puszka groszku 1
3. Pieczarki 25dag
4. Śmietana szklanka
5. Marynowane papryczki 2
6. Koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
7. Cebula 1
8. Keczup pikantny 1 łyżka
9. Pieprz cayenne
10. Sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Przygotowanie:

Papryki, sól, pieprz, cayenne wymieszać z odrobiną oleju, kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać w powstałej marynacie, podsmażyć z obu stron. Pod koniec smażenia dodać posiekaną cebulę uważając by się tylko zeszkliła. Mięso przekładamy do rondla z grubym dnem i podlewamy z 2 łyżkami rosołu lub wody, naczynie przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu. Po 10 minutach dodajemy łyżeczkę koncentratu, łyżkę pikantnego keczupu, pokrojone pieczarki, odsączony groszek i drobno pokrojoną paprykę. Gdy składniki będą miękkie dodajemy szklankę śmietany. Podawać z makaronem :-)



Wiem że za pięknie na zdjęciu nie wygląda, ale z makaronem jest na prawdę smaczne, mój facet potrafi zjeść cały gar sam w jeden dzień :-) ja zajadam z frytkami lub pieczywem bo nie lubię makaronu.



ja polecam:
- pomysł na roladki schabowe w sosie serowym (mój chłopak je uwielbia)
- gyros
- kebab knorra z sosem czosnkowym - palce lizać!

A jak lubią tradycyjne dania to może kotlety zrób z serem np., albo z jakimś sosem? :)

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

następna dyskusja:

co na dietytyczny obiad?