Obecnie rozmawiamy o:

Biżuteria na prezent

gorący temat

produkty do domu online

35 minut temu

Prostowanie włosów

dzisiaj o 7:12

hurtownia elektryczna

wczoraj o 22:38

szkoła nauki jazdy

wczoraj o 22:37

Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

zweryfikowana
Posty: 386
Ostrzeżenia: 1/5

ja lubie piersi z kurczaka lekko posolone, posmarowane pesto z 2 stron... wkaldasz do piekarnika, podpiekasz, gdy juz jest podpieczony nakladasz na piers plasterek pomidora i mozarelle i znowu na chwile do piekarnika
pychota:D

Zrób kurczaka po chińsku - robi się pół godzinki i nie da się go popsuć, no i wychodzi niedrogo :)
Potrzebujesz:
- piersi z kurczaka,
- makaron ryżowy,
- mieszanka chińska (ja używam tej z Biedronki),
- puszkę kukurydzy,
- oliwę z oliwek lub olej z winogron,
- sos sojowy,
- ja używam jeszcze sosu vifona pikantnego.

Kurczaka kroisz na paseczki, przyprawiasz solą i pieprzem i smażysz pod przykryciem na oliwie z dodatkiem sosu sojowego (i vifona jeśli lubisz pikantne). Piersi można też ugotować, żeby było zdrowiej. Pod koniec smażenia dorzucasz kukurydzę + mieszankę chińską. W międzyczasie gotujesz wodę w dużym garnku, solisz, po zagotowaniu zestawiasz z kuchenki i wrzucasz do środka makaron ryżowy na 3 minuty. Po 3 minutach odcedzasz. Gdy kurczak + mieszanka będą już gotowe dorzucasz makaron, doprawiasz do smaku sosem sojowym (i sosem vifon) i oliwą jeżeli będzie za suche, podsmażasz chwilę na większym ogniu i gotowe :)
Nie da się tego zepsuć, a jest pyszne :)
Ja na 2 osoby robię z 1 podwójnej piersi + 1 paczka makaronu ryżowego + 0,5 paczki mieszanki chińskiej :) Wychodzą mi z tego średnio 3 porcje, więc zostaje jeszcze trochę na następny dzień ;)



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2011-04-07 22:07 przez Fioonka.

Cytat
TELLA79
ja Ci polecam filet z odessy:) robisz to na blaszce od ciasta w piekarniku : podwójny filet z kurczaka rozbijasz jak na kotlet, sypiesz vegetą, na to usmażone pieczarki, cebula surowa w krążki i starty żółty ser i robisz po wierzchu kleksy z ketchupu i majonezu pieczesz 40 min w 180 st ja podaję z frytkami i surówką z pora zajadają się tym wszyscy moi znajomi pychota jakby co pytaj na priv chętnie doradzę bo uwielbiam posiedzieć w kuchni:)


ale powiedz mi czy jak na piers polozysz to wszystko to jakos zawijasz czy nie?
i takie jeszcze pytanie techniczne- na 4 osoby ile tych filetów rozbic?

Możesz zrobić kotlet po góralsku ;)
Rozbijasz piersi z kurczaka,pieprz+sól,panierujesz ( jajko,mąka,bułka tarta) tak jak byś robiła normalne kotlety i smażysz.
Kroisz ogórki konserwowe w drobną kostkę i "posypujesz" tym kotlety ;p + do tego ziemniaki puree.
Proste i dobre :)

Dziewczyny koniec porad?????

zlitujcie sie nade mna:D

w necie jest mnostwo przepisow, ja bym zrobila chinszczyzne kurczaka podsmazyc, ryz ugotowac i warzywa do chinszczyzny dajesz tam kurczaka i przyprawiasz przyprawa do chinszczyzny niesamowite danie mozesz dodac troszke sosu pomidorowego zeby nie bylo suche , szybko i smacznie

albo pokroić kurczaka w paski na olej na patelnie jak będzie mięso gotowe to dadać kupny sos pudliszki słodko-kwaśny łagodny lub pikantny w zależności od upodobań i podawać ze spagetti ;)
extra szybkie ;)

Cytat
majka6
Cytat
coco-moko
ja polecam zapiekankę z sosem serowym i szpinakiem plus ziemniaczki lub makaron
więc ja robię tak do naczynia żaroodpornego wkładam pierś z kurczaka pokrojoną w paseczki, do tego szpinak z Lidla ja kupuje tam w kawałku od razu ze śmietaną, ale może być każdy tylko nie w liściach a pokrojony i łatwiej jest jak jest w cząstkach to lepiej da sie go ułożyć z kurczakiem, dolewam trochę wody daje dużo czosnku w kostkach z knorra, i wkładam do piekarnika na tak 190 stopni i duszę pod przykryciem aż kurczak będzie dobry czyli taki lekko brązowo-pomarańczowy a szpinak się rozpuści, i potem dodaje do tego sos serowy z torebki, i znowu wstawiam do piekarnika ale już bez przykrywki na jakieś 10 minut żeby się wszystko ładnie połączyło, szybko i lekko!! I wszystkim którym to podałam strasznie smakuje


brzmi smacznie, tylko ze o sosie serowym pierwsze slysze, gdzie to mozna dostac?:D
(tak, wiem glupie pytanie, ale z gotowaniem jestem na bakier......)

w każdym supermarkecie taki w proszku chociażby taki z knorra mam nadzieje że się wyświetli zdjęcie

tutaj jak koleżanka wyżej.. jeżeli eleganckie i pierś kurczaka to devolay'e inaczej zawijańce... jeżeli chcesz je ładnie podać ułóż je na sałacie dodaj może pieczarki, młode ziemniaczki i będzie oki, ładnie i elegancko.

...



Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 2011-06-01 12:31 przez 22EwkaM22.

Cytat
22EwkaM22
a ja polecam filety w płatkach kukurydzianych...normalnie panierujesz jak tradycyjne,tylko zamiast bułki tartej daję płatki pokruszone....u mnie wszyscy to lubią...:D a zawsze troszkę inne niż zwykłe...

a to to akurat znam i czesto robie na niedzielny obiad- tyle to umiem:D
a zamiast platków kukurydzianych czasami uzywam kasze manne- tez jest super efekt smakowy:)

filety w płatkach polecam, pyszne :P ja mam fajny przepis na kurczaka curry z ryżem, uwielbiam go i zdrowy, wszystko naturalne, żadnych rzeczy z torebek :P jakbyś chciała przepis to pisz na priv to jutro mogę Ci napisać ;)

Cytat
22EwkaM22
a ja polecam filety w płatkach kukurydzianych...normalnie panierujesz jak tradycyjne,tylko zamiast bułki tartej daję płatki pokruszone....u mnie wszyscy to lubią...:D a zawsze troszkę inne niż zwykłe...

oo też takie coś robię, ale ostatnio z panierką taką kupną też teraz ich wyszło mnóstwo jak to nazywałam łupki chrupki :)

o taką jak na zdjęciu tylko polecam z płatkami czosnku jest przepyszna

Jeśli masz frytkownice :
Kurczak w cieście

kroisz filety w kostke i maczasz w cieście,wrzucasz do rozgrzanej frytkownicy :)

ciasto:
jajko
łyzeczka proszku do pieczenia
pół szklanki piwa
mąka

można też rozgrzać w garnku dużą ilość oleju i tam wrzucać.
Polecam naprawde ;D

ale nie każdy lubi ryż a zapiekanka serowa jest dobra mniam .. :) ale odradzam bo wygląda jak papka na talerzu :/ i nie każdy też lubi zapiekankę. trochę nie estetycznie na obiadek z teściami ...
ej noo dziewczyny "fast food domowy" na obiad z teściami?? no ludzie... :/



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2011-04-07 22:22 przez CapricceChatte.

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

następna dyskusja:

co na dietytyczny obiad?