Obecnie rozmawiamy o:
Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

dobre pierogi

06 paź 2010 - 15:25:11

z soczewicą podsmażone na skwareczkach mmm...palce lizać

dobre pierogi

06 paź 2010 - 15:27:16

nie podbijajcie wątku bo mi już żołądek ściska bo narobiłyście mi smaka na ruskie :D

dobre pierogi

06 paź 2010 - 15:28:02

a ja słyszałam że najlepiej wlewac goracej wody, ciasto jest wtedy gładkie i elastyczne. moja ciocia tak robi i rzeczywiście to dobra rada



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2010-10-06 15:28 przez czcza100.

dobre pierogi

06 paź 2010 - 15:29:47

ja uwielbiam pierogi ze wszystkim :D najlepsze robi moja znajoma i teściowa :D:D:D mniam sama też robię bardzo często, ale zawsze blisko 200 sztuk, bo mój brat i tata je uwielbiają i musi być na drugi dzień odsmażane
:)

dobre pierogi

06 paź 2010 - 15:33:17

w Krakowie bardzo dobre pierogi (oczywiście według mnie;) mają na Sławkowskiej, zaraz obok Rossmana :) ruskie, z kapustą i z grzybami, z kapustą i z mięsem, ze szpinakiem, z wątróbką, na słodko ... :) naprawdę są smaczne, szczególnie z kapustą i z grzybami! :)

dobre pierogi

06 paź 2010 - 15:35:37

RUSKIEserce ale jeśli lubisz pierogi na słono to zajrzyj koniecznie na Królewską. Jest tam taka mała drewniana budka gdzie znajdziesz najróżniejsze smaki świata (pizza, hawajskie, ze szpinakiem i serem feta i wiele innych). Można wybrać gotowane lub smażone. smacznego ;)

dobre pierogi

06 paź 2010 - 15:36:56

Cytat
czcza100
a ja słyszałam że najlepiej wlewac goracej wody, ciasto jest wtedy gładkie i elastyczne. moja ciocia tak robi i rzeczywiście to dobra rada
Zgadzam się z Tobą woda musi być bardzo ciepła (ale nie wrzątek) ,zamiast wody można dolewać ciepłego mleka.

dobre pierogi

06 paź 2010 - 15:37:16

z mięsem mniam i z podsmażaną cebulką ... dobre są też z ziemniakami i boczkiem

dobre pierogi

06 paź 2010 - 15:38:21

pieczone z kapustka i grzybkami :d

dobre pierogi

06 paź 2010 - 15:38:36

ciekawe ile kcal ma jeden odsmażany pieróg, taki z mięsem kapusta i grzybami:)

dobre pierogi

06 paź 2010 - 15:39:39

nie cierpię pierogów :D

dobre pierogi

06 paź 2010 - 15:41:27

Cytat
aassiiaa95
nie cierpię pierogów :D

to chyba jesteś tutaj pierwsza :)

dobre pierogi

06 paź 2010 - 15:42:11

Cytat
czcza100
a ja słyszałam że najlepiej wlewac goracej wody, ciasto jest wtedy gładkie i elastyczne. moja ciocia tak robi i rzeczywiście to dobra rada

Zgadza się - diabeł tkwi w szczegółach - na 1 kg mąki - 0,5 litra gorącej wody (ja dodaję taką, że aż parzy) - ciasto wychodzi idealne:)
A moje ulubione to z mięsem i kapustą. Gdybyście były w Warszawie to polecam Pierogarnię na Bednarskiej...

dobre pierogi

06 paź 2010 - 15:44:53

ruskie oraz z kapustą i grzybami ;) przysmażone uwiellllbiaaam ;))

zweryfikowana
Moderator
Posty: 2.329

dobre pierogi

06 paź 2010 - 15:46:52

Cytat
lola1990
ja uwielbiam jeść i robić pierogi:)
Ciasto robię na oko...Kg mąki przennej, jajko,no i wiadomo letnia przegotowana woda:)
Farsz do ruskich robię z ziemniaków ok pół kg sera białego kostka roztopionej margaryny z przysmażona cebulką:)Mieszam gniote doprawiam;)
I ja podobnie ale normalna woda nieprzegotowana. I tak potem pierogi trzeba zgotować :-) Do ciasta dodaję łyżkę oleju. Dość często pierogi robię.Przeważnie około 200 szt. Na drugi dzień mało co ich zostaje.Zresztą nie ma się co dziwić gdyż w domu trzej synowie i mąż uwielbiają jeść :-D

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

następna dyskusja:

domowe ciasteczka