Obecnie rozmawiamy o:
Szafa.pl na Facebooku
Ciekawe wątki
Aktywne użytkowniczki

PILNE!!!Krem Karpatkowy !!!

26 lut 2010 - 16:36:18

Moje drogie powiedzcie mi co robie zle ;/ otóż siedze w pieczeniu ciast od 7 lat ;) nigdy w zyciu jeszcze nie wyszedl mi krem do karpatki probowalam na wiele sposobow i nic ;( a robie to tak gotuje kupczy budyn (swoj tez nieraz robilam efekt taki sam) ostudzam w tym czasie ucieram maslo z zoltkami (probowalam bez tez sie zwazylo) i cukrem pudrem odstawiam do zimna zeby maslo mialo taka temperature jak budyn . POtem ucieram na poczatku ladnie pieknie wszystko sie laczy potem juz koniec zwazone wiec dolewam gorace roztopione maslo i szybko ucieram no masa uratowana przekladam placki schladzam . Kroje gosciom moje pycha ciacho a tu w srodku masa zwazona dalej mimo ze wylozylam nie zwazona ;( wrrrrrr macie jakies swoje przepisy na ta mase?

PILNE!!!Krem Karpatkowy !!!

26 lut 2010 - 16:42:22

najlepiej kup gotowy krem, gotujesz budyń i jak wystygnie dodajesz po łyżce do roztartego porzadnie masła, az powstanie puszysta masa, ja tak robię i nie ma bata , że sie nie uda albo zwazy, ale budyń musi być calkiem zimny, jak go bedziesz ukrecac z maslem, aha i nie dodaj zółtek, bo może od tego Ci sie waży

PILNE!!!Krem Karpatkowy !!!

26 lut 2010 - 16:44:31

dzieki sprobuje ;)

PILNE!!!Krem Karpatkowy !!!

26 lut 2010 - 16:46:06

ja osobiście nie umiem robić ciasta ale krem karpatkowy to praktycznie zawsze dodaję do różnego rodzaju przekładańców;) fale są upieczone a jak sie zajrzy od spodu to jakby ciasto zakalcem podchodziło;/

PILNE!!!Krem Karpatkowy !!!

26 lut 2010 - 16:47:50

ja też radzę kupić gotowy krem

PILNE!!!Krem Karpatkowy !!!

26 lut 2010 - 16:52:16

Nie robiłam nigdy takiego kremu, ale z pewnością poszłabym na łatwiznę i zrobiła tak jak radzą dziewczyny- kupiłabym gotowy krem :)

PILNE!!!Krem Karpatkowy !!!

26 lut 2010 - 16:51:19

ja robię z budyniu ugotowanego na mniejszej ilości mleka. Później miksuję masło z cukrem, ale bez żółtek, i w trakcie miksowania stopniowo dodaję zimny budyń i nie ma siły żeby nie wyszło :)

PILNE!!!Krem Karpatkowy !!!

26 lut 2010 - 16:52:49

Cytat
kopikooo
ja osobiście nie umiem robić ciasta ale krem karpatkowy to praktycznie zawsze dodaję do różnego rodzaju przekładańców;) fale są upieczone a jak sie zajrzy od spodu to jakby ciasto zakalcem podchodziło;/

15 minut przed koncem pieczenia zmniejsz temperature na 150 stopni i odchyl lekko drzwi z piekarnika ;) a i jeszcze to ciasto nie powinno stac w zimnie bo sie zrobi gumowatee;/



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2010-02-26 16:53 przez motylek113.

PILNE!!!Krem Karpatkowy !!!

26 lut 2010 - 16:55:34

ok dzięki za info co do ciasta;)
życzę powodzenia w przygotowaniu karpatki <mniam> :)

PILNE!!!Krem Karpatkowy !!!

26 lut 2010 - 17:34:37

a ja robię tak: zawsze wychodzi

z 1/2 litra mleka odlać ok pół szklanki , resztę zagotować z 1 szklanką cukru i 1 cukrem waniliowym (uważać, żeby się nie przypaliło, mieszać)
mleko odlane zmieszać z 2,5 łyżki mąki zwykłej i 2,5 łyżki ziemniaczanej.
Tę wymieszaną z mlekiem mąkę wlać do gotującego się mleka , szybko mieszać aż się zagotuje - tak jak budyń ok 3 min. Odstawić do całkowitego wystygnięcia

masło lub margarynę (co kto woli) utrzeć z 1 jajkiem i do tego dodawać po łyżce wystudzoną masę.

kiedyś brakło mi zwykłego mleka i dodałam troszkę mleka skondensowanego z puszki (na ryzyko, na oko)- smak kremu był REWELACYJNY , teraz zawsze dodaje tego mleka



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2010-02-26 17:36 przez ula.

PILNE!!!Krem Karpatkowy !!!

26 lut 2010 - 17:38:14

dodaj do lekko ciepłego budyniu masło i miksuj

PILNE!!!Krem Karpatkowy !!!

17 mar 2010 - 15:39:08

KREM DO KARPATKI

Składniki:
3 szkl. mleka
1 szkl. cukru
2 cukry waniliowe
¾ szkl. mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
½ kostki margaryny

Sposób wykonania
1 ½ mleka zagotowac z cukrem i cukrem waniliowym. 1 ½ mleka i obie mąki wymieszac mikserem i wlac do gotującego się mleka. Mieszac pałką az zgęstnieje. Zdjąć z ognia wystudzic. Margaryne utrzec pałką do białości i po jednej łyżce ucierając pałką dodawac wczesniej przygotowana zimna mase. Ucierac aż do jednolitej masy i gotowy kremik wstawic do lodówki.

ROBIŁAM WIELOKROTNIE I ZAWSZE WYCHODZI NIE MIKSOWAC TYLKO UCIERAC PAŁKĄ

PILNE!!!Krem Karpatkowy !!!

17 mar 2010 - 15:43:37

moja mama robi mniej wiecej wedlug tych prepisow na wlasny budyn+ dodaje wodki troche, jest super, zawsze wychodzi i smakuje rewelacyjnie, nie tak mdlo dzieki wodce :)

PILNE!!!Krem Karpatkowy !!!

17 mar 2010 - 16:03:21

ja wódki nie dodaje bo nie lubię

zweryfikowana
Posty: 455
Ostrzeżenia: 1/5

PILNE!!!Krem Karpatkowy !!!

20 kwi 2010 - 12:32:07

najlepsza jest gotowa karpatka gellwe ;) miskerkiem ubijam wyhchodzi puszysta i mniamniusia



Wątek został zarchiwizowany. Jeśli potrzebujesz dodatkowych informacji lub chcesz dodać swój komentarz, załóż nowy wątek:

Dodaj nowy wątek

następna dyskusja:

Soja