gorący temat
wczoraj o 17:50
Gdzie kupić dobry sprzęt do domowej siłowni?
wczoraj o 16:25
wczoraj o 13:59
wczoraj o 12:53
Wakacje ze znajomymi nad morzem
wczoraj o 12:40
22.11 o 7:02
Opinie o vericaust- sposoby na kurzajkę! Helpp!
7.11 o 21:08
15.02 o 15:34
28.02 o 3:25
Yerba Mate opinie- rakotwórczy napar ?
2.10 o 10:28
18.01 o 12:29
Torty
Torty
ja mam
pieczesz biszkopt w tortownicy: 6jaj miksujesz ze 1szkl cukru na biały puch
dodajesz 1 szkl maki ...po troche delikatnie mieszajac zeby byl nadal puszysty ..
1łyzeczka proszku.
dzielisz na 2 lub 3 placki(jak wystygnie)
krem:
10zółtek miksujesz ze szkl cukru
dodajesz 2łyzki budyniu w proszku waniliowy
2szkl mleka zagotowac z cukrem wanilowym
wlac mase z zółtek - zrobi sie budyN
jak wystygnie. wymieszac z kostka masła.
mozesz mase podzielic na 2 - do jednej wrzucic łyzke kakao a do drugiek zmielone orzechy.
smakuje super!
to jak udekorujesz tort...to juz twoja fantazja
Torty
Również szukałam przepisu, ale wymyśliłam, że kupię po prostu gotowy spód do tortów (wytnę serce), przełożę kremem (nad smakiem jeszcze się zastanawiam) i prawdopodobnie ozdobię lukrem plastycznym, albo polewą i bitą śmietaną Niestety mam mało czasu, żeby przygotować taki smakołyk, bo dzień wcześniej idziemy na zabawę, a w niedzielę czeka nas szkoła... kończę trochę szybciej, więc mam nadzieję, że zdążę w ten sposób.. ale chętnie poczytam Wasze przepisy
Torty
dziewczyny tortu nie umiecie zrobic?? wystarczy jakas foremka w ksztalcie serca, dla leniwych gotowe kremy w proszku (wystarczy dodac mleko) upiec biszkopt przeciac na 2 tudziez 3 czesci i przekladac gotowym kremem.. na gore roztopiona czekolada i jakos udekorowac cos tam w stylu KOCHAM CIE itp. ot to cala magia dla leniuchow.. a dla ambitniejszych jest glowa bądz tez wujek GOOGLE..pelno tego
Torty
Cytat
natalialubierock
dziewczyny tortu nie umiecie zrobic?? wystarczy jakas foremka w ksztalcie serca, dla leniwych gotowe kremy w proszku (wystarczy dodac mleko) upiec biszkopt przeciac na 2 tudziez 3 czesci i przekladac gotowym kremem.. na gore roztopiona czekolada i jakos udekorowac cos tam w stylu KOCHAM CIE itp. ot to cala magia dla leniuchow.. a dla ambitniejszych jest glowa bądz tez wujek GOOGLE..pelno tego
Moja droga, jeśli chodzi o gotowanie, to nie będę fałszywie skromna- jestem w tym świetna, ale znudziło mi się wieczne pieczenie biszkoptów <zawsze nasączałam je potem sokami z owoców w puszkach>, i przekładanie masą... chcę coś wyjątkowego, a juz nie raz przekonałam się, że przepisy z internetu nie zawsze są dobre. Właśnie dlatego założyłam ten wątek...
Torty
Tort Walentynkowy
Składniki:
Ciasto:
* 150 g (15 łyżek) maku
* 100 g masła
* 150 g (9 łyżek) cukru
* 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
* 6 jajek
* 70 g zmielonych migdałów
* 20 kropli Aromatu
migdałowego Dr. Oetkera
* 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
* 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
Do dekoracji:
* 2 Polewy gotowe białe
Dr. Oetkera
* 1 Lukier gotowy różowy Dr. Oetkera
Sposób przygotowania:
Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Mak wypłukać, zalać wodą, gotować na małym ogniu 25 minut, dobrze odsączyć. Wystudzony mak zemleć na drobnym sicie. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka, mak, zmielone migdały aromat i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto nałożyć do formy o średnicy 24 cm. Piec 60–70 minut.
Piekarnik gazowy: temp. 150^(o)C (nie powinien być podgrzany)
Piekarnik elektryczny: temp. 150^(o)C (powinien być podgrzany)
Ciasto wystudzić w formie, wyłożyć na drewnianą deskę, oderwać papier, ciasto przekroić poziomo na dwie części. Z papieru wyciąć szablon w kształcie serca. Szablon położyć na górę ciasta, wycinając ostrym nożem serce. Dolne serduszko posmarować dżemem, nałożyć drugie serce. Polewy białe rozpuścić w kąpieli wodnej. Z pierwszej polewy posmarować dokładnie całe ciasto. Z drugiej polewy wycisnąć kontury kwiatków. Płatki kwiatów wypełnić rozpuszczonym w kąpieli wodnej lukrem różowym.
Torty
I jeszcze jeden, troszkę łatwiejszy do zrobienia ale równie pyszny.
175 g miękkiej Kasia
200 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki rumu
5 jajek
200 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g sproszkowanej czekolady
2 polewy czekoladowe
cukrowe pisaki
cukrowa posypka
Kasię utrzyj na pianę. Ucierając, dodaj cukier, cukier waniliowy, rum i jajka jedno po drugim. Mąki wymieszaj z tartymi migdałami, proszkiem do pieczenia i sproszkowaną czekoladą. Dodawaj po łyżce do ucieranej masy. Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasia i osypanej mąką formy w kształcie dwóch serc i piecz około 50 minut w 180 st.C. Upieczone ciasto wyjmij z blaszki i odwróć do góry dnem. Gdy ostygnie polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą czekoladową i udekoruj cukrowymi pisakami i posypką.
Smacznego!
Torty
Tort biszkoptowo piankowy z serduszkami
Oddzielić białka od żołtek. Białka ubić na pianę i dodawać stopniowo cukier. Potem dalej miksując dodawać kolejno żółtka. Na koniec dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec łyżeczkę octu. Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić, przekroić na trzy części.
Jedną część ciasta nasączyć pączem (ja najczęściej mieszam wodę z sokiem z cytryny i odrobiną cukru).
Galaretki rozpuścić w osobnych naczyniach używając połowy podanej na opakowaniu ilości wody (na każdą galaretkę szklanka wody). Galaretkę przeznaczoną do dekoracji rozpuścić w niecałej szklance wody i umieścić w naczyniu dość płaskim tak, aby po zastygnięciu otrzymać galaretkowy blat o grubości około 5-7 mm.
150 ml schłodzonego mleka ubić na piankę, dodać 2 łyżki cukru pudru i ostudzoną, ale jeszcze nie tężejącą zieloną galaretkę. Jeszcze chwilę ubić i szybko (masa szybko zastyga) wylać na przygotowane, nasączone ciasto. Odczekać, aż masa zastygnie i położyć kolejną część ciasta, nasączyć.
150 ml schłodzonego mleka ubić na piankę, dodać dwie łyżki cukru pudru i ostudzoną żółtą galaretkę. Ubić krótko i wylać na ciasto. Odczekać chwilę, aż masa zastygnie, przykryć ostatnią częścią ciasta i nasączyć.
Pozostałe schłodzone mleko ubić na piankę, dodac dwie łyżki cukru pudru i ostudzoną czerwoną galaretkę, wylać na ciasto. Pozostawić do zastygnięcia.
Śmietanę ubić ze śmietan fixem i cukrem pudrem, ozdobić nią wierzch i (ewentualnie) boki tortu.
Z pozostałej czerwonej galaretki przy pomocy
foremek do ciastek wyciąć serduszka (lub inne dowolnie wybrane kształty) i ostrożnie je wyjmując udekorować torcik.
Zdj. frankafirank wielkieżarcie.pl
Torty
Esbox wydaje mi się, że zdecyduję się na ten twój
Mam tylko jedno pytanie do tego fragmentu
"150 ml schłodzonego mleka ubić na piankę, dodać 2 łyżki cukru pudru i ostudzoną, ale jeszcze nie tężejącą zieloną galaretkę. Jeszcze chwilę ubić i szybko (masa szybko zastyga) wylać na przygotowane, nasączone ciasto. Odczekać, aż masa zastygnie i położyć kolejną część ciasta, nasączyć." Czy oby na pewno da się ubić zwykłe, zimne mleko?
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2010-02-05 19:37 przez Straszna_Ola_w.
Torty
Przepraszam dopiero teraz zauważyłam, że odpisałaś już daję składniki:
Składniki
Biszkopt:
6 jaj
1 i 1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
(lub własny ulubiony biszkopt, który da się podzielić na trzy części)
Masa:
mleko skondensowane niesłodzone 500ml (dobrze schłodzić)
galaretka kiwi, cytrynowa, wiśniowa (lub inne w trzech różnych kolorach
)
6 łyżek cukru pudru
Dekoracja:
śmietana 30% 200-250 ml
śmietan fix
1-2 łyżki cukru pudru
galaretka wiśniowa (lub o innym smaku
, ale czerwona)
Na zdjęciu torcik o średnicy 28 cm:
Tak więc tu chodzi o to mleko nieskodensowane - nie takie zwykłe - ta masa po zrobieniu jest jak ptasie mleczko Powodzenia
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2010-02-05 20:34 przez esbox.